Hirdetés
Archivum

Sorozatban ötödik aranyérmére hajt az Egyesült Államok:

:

Hirdetés

Szombaton 22 órától rendezik Londonban az olimpiai nõi kosárlabda torna döntõjét. Két veretlen együttes, az Egyesült Államok és Franciaország csap össze. A favoritok a sorozatban ötödik gyõzelmükre hajtó amerikaiak, de a franciák Celine Dumerc vezetésével szeretnék megszorongatni a címvédõt. Beharangozó.

Egyesült Államok – Franciaország 22:00

2010. október 3.: Egyesült Államok–Csehország 89–69. Hogy miért érdekes a 2010-es csehországi világbajnokság döntõjének az eredménye? Jó eséllyel egy hasonló találkozóra van kilátás. Akkor a csehek már azzal óriási sikert értek el, hogy eljutottak a fináléba. Gyõzelmet senki nem várt tõlük, de 22 percen át szorongatták az amerikai válogatottat. A negyedik negyedben pedig igazi örömkosárlabdát láthattunk, ahol mindkét gárda mosolygott és felhõtlenül boldog volt. Az elõzmények most is hasonló forgatókönyvet vetítenek elõre.

Mindkét gárda veretlenül jutott el a döntõig. A franciáknak valamivel nehezebb útjuk volt, miután a csoportkörben Oroszországgal és Ausztráliával is találkoztak, a negyeddöntõben a csehek kerültek az útjukba, míg az elõdöntõben ismét az oroszok. A galloknak összesen két hosszabbításos mérkõzésük volt, az ausztrálok és a házigazda britek ellen. Eközben az amerikai válogatottnak gyakorlatilag az elõdöntõt leszámítva nehéz mérkõzése nem volt. Igaz, az ausztrálok elleni elõdöntõ nemcsak az olimpiai torna legjobb összecsapásaként kerül be az évkönyvekbe, de minden józan számítás szerint az „igazi” döntõ az volt.

Bár az ausztrál csapat papíron nem tûnt olyan erõsnek, mint a 2004-es athéni vagy a 2008-as pekingi, a 2006-os világbajnok gárdáról nem is beszélve, az elõdöntõk során azonban bebizonyosodott, hogy a világon az egyetlen alakulat, amely képes az Egyesült Államok válogatottját 40 percen át éles mérkõzésre kényszeríteni. Ez annak köszönhetõ, hogy Jackson, Cambage és Batkovic személyében három olyan magas emberük van, akik erõben, képzettségben és játékintelligenciában felveszik a versenyt az amerikaiakkal. Ráadásul a középtávoliakat is bedobják, sõt Jackson a triplákat is.

„Hinni kell benne. Bármi lehetséges. Természetesen õk a favoritok, de nekünk nincs veszíteni valónk.” – mondta Edwige Lawson-Wade a FIBA honapjának. A franciák apró termetû irányítója a nemzetközi szövetség honlapjának nyilatkozva abban látta a sikereik kulcsát, hogy a válogatott mindegyik húzóembere elõrébb lépett. Celine Dumerc teljesítményét „briliánsnak” nevezte és szerinte ezen a tornán olyan világsztárok szintjén játszik a Bourges karmestere, mint Diana Taurasi. Lawson még Sandrine Gruda, Isabelle Yacoubou és Emilie Gomis teljesítményét emelte ki.

Az amerikaiak elsõsorban, sõt kizárólag Celine Dumerc-tõl tartanak. A franciák zseniális irányítója 15.1 pontot átlagol és 57.7%-al (15/26) dobja a triplákat. „Egy jó és tapasztalt csapat lesz az ellenfelünk. Celine Dumerc kiváló irányító, Sandrine Gruda egy rutinos magas játékos és centerposzton Isabelle Yacoubou is értékes perceket hoz a padról. A palánk alatti játékuk nagyon erõs, miközben irányító poszton Dumerc játékát Steve Nash-hez tudnám hasonlítani. Minden összetevõ adott tehát a franciáknál, hogy egy jó csapatuk legyen. A pontszerzés terén ráadásul a padról Lawson-Wade és Emilie Gomis is sokat tesznek hozzá. Két hosszabbításos meccsük volt, de egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy szerencsével jutottak el idáig. Dumerc játékával ezen az olimpián nagyon nehéz mit kezdeni, óriási kihívás számunkra is. A francia válogatott centerei nem olyan magasak, mint az ausztráloké, de legalább annyira dominálnak. A nagy különbség, hogy nem jönnek ki a távoli dobásokra, mint Lauren Jackson.” – értékelt Doug Bruno amerikai másodedzõ, Geno Auriemma segítõje.

A két gárda a 2010-es és a 2006-os világbajnokságon is találkozott. 2006-ban Brazíliában 76-41-re nyertek az amerikaiak, míg Csehországban 81-60-as gyõzelmet ünnepelhettek. Az egyetlen francia siker 1971-ben született, a Sao Paulo-i Világbajnokságon 68-51-es diadalt ünnepelhettek a gallok. Azóta más idõket írunk. Az amerikai válogatott 40 mérkõzés, a barcelonai bronzmeccs óta veretlen Olimpián. A 41. gyõzelmük sorozatban az ötödik olimpiai bajnoki címûket jelentheti.

„Azt mondtam a játékosaimnak, hogy ez egy egyedülálló pillanat az életünkben. Az amerikaiak érinthetetlenek, csak az ausztrálok tudják õket megszorongatni. Ezt õk meg is tették. Nekünk nincs veszíteni valónk. Megtiszteltetés, hogy itt lehetünk.” – mondta Pierre Vincent.

Statisztikai összehasonlítás

 
Egyesült Államok  
Dobott pontok 91,3
Kapott pontok 57,1
2-pontos % 52,8%
3-pontos % 29,9%
Büntetõ 76,3%
Támadó lepattanó 17,4
Védõ lepattanó 33,7
Lepattanó 51,1
Gólpassz 23,3
Eladott labda 14,3
Szerzett labda 10,9
Blokk 5,6
Személyi hiba 14,9
 
Franciaország
Dobott pontok 72,6
Kapott pontok 64,4
2-pontos % 46,8%
3-pontos % 41,5%
Büntetõ 76,6%
Támadó lepattanó 10
Védõ lepattanó 28,7
Lepattanó 38,7
Gólpassz 13,4
Eladott labda 15,6
Szerzett labda 5,9
Blokk 5,3
Személyi hiba 17,6
 
 További program:

3. helyért: Ausztrália – Oroszország 18:00

Hirdetés