Hirdetés
Archivum

Sorsdöntõ meccs vár az UNIQA Sopronra az Euroligában:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órától az UNIQA Sopron a Hatay együttesét fogadja a nõi kosárlabda Euroliga 13. fordulójában. A képlet nagyon egyszerû: ahhoz, hogy az utolsó fordulóban legyen még reális esély a továbbjutásra, nyerni kell 9 ponttal. 

Távol állnak lapunk hangvételétõl az ilyen hangzatos szalagcímek, de nem túlzás úgy fogalmazni: az évad legfontosabb nemzetközi meccsére készül az UNIQA Sopron. A Hatay közvetlen riválisnak számít a csoportból való továbbjutásért zajló küzdelemben. A törökök jelenleg 5 gyõzelemmel és 7 vereséggel a még Európa Kupás folytatást érõ hatodik helyen állnak, míg a magyar bajnoki címvédõ 4 gyõzelemmel és 8 vereséggel a 7. helyet foglalja el. A soproniak 8 pontos vereséget szenvedtek Törökországban, így minimum kilenc egységgel kell jobbnak bizonyulni ahhoz, hogy az egymás elleni összevetés a mieink számára legyen kedvezõ.

Még egy remélt nagyobb arányú gyõzelem sem garancia a továbbjutásra, hiszen az utolsó fordulóban a törökök a Bourges-t fogadják, míg a Sopron Lille-ben szerepel. Mindenesetre egy legalább 9 pontos sikerrel megmaradna a továbbjutás reális esélye. Ekkor egy franciaországi vereség is beleférne, ha a Bourges nyerne Törökországban. Ennél kisebb különbségû gyõzelem esetén a Sopronnak nyernie kellene Franciaországban és a törököknek veszíteniük kellene hazai pályán a Bourges gárdájával szemben. Vereség esetén az utolsó fordulóban már nehezen tudná a Sopron kivívni az Európa Kupás folytatást. Halvány matematikai esély természetesen lenne, ha a Polkowice legyõzné a Lille-t és után az utolsó körben a Sopron 11 ponttal nyerne Franciaországban. Röviden így lehet összefoglalni az esélyeket, de még ezen felül is lehet több forgatókönyv.

A két csapat decemberi mérkõzése teljesen más elõzmények mellett zajlott. Akkor a Sopron a Salamanca elleni bravúr után repült Antakya városába és könnyen lehet, ha nincsenek az utazási nehézségek, akkor egy újabb bravúrt is feljegyezhettünk volna. A Hatay akkoriban nagyon mélyen volt, már az edzõváltás után jártak, de még a januári jobb szériájuk elõtt. Ráadásul a Sopron elleni találkozón négy perc után megsérült Natalie Hurst, aki azon a meccsen nem is játszott többet. A Hatay kerete a téli átigazolási idõszakban nem változott. Az induláshoz képest egy változásuk van, a vezetõedzõjük Ekin Bas leváltása után a felesége az orosz válogatott Marina Kuzina (Marina Bas) kérte a szerzõdése felbontását. Õt már a decemberi találkozón sem láttuk és a hónap végén elengedték.

A Hatay egy szûk rotációval rendelkezõ csapat. A keretükbõl a Natalie Hurst, Katsiaryna Snytsina, Courtney Paris és a honosított Bahar Öztürk (Barbara Turner) bármely gárdában megállná helyét, de igazán Euroliga-szintû segítséget a társaktól nem kapnak. Az utóbbi idõben az ex-soproni Dragana Stankovic tölt több idõt a pályán, de sem a török játékosok, sem a másik szerb légiós Jovana Popovic nem képviselnek kiemelkedõ játékerõt. Nyilván mondhatjuk, hogy a Sopron és több kisebb csapat sem dolgozik mélyebb rotációval, de a bajnoki terhelés jelentõs különbséget jelent. Törökországban nincs olyan, hogy könnyû meccs. A hétvégén még a sereghajtó otthonában is 40 percet kellett játszania két kulcsembernek is. Ezt nehéz bírni, ebbõl adódik a játékuk hullámzása.

A Hatay januárban három meccset nyert az Euroligában, verték a Salamancát, a Villeneuve-d’Ascq és a Polkowice együtteseit. Ez a jobb formájuk abból adódik, hogy a tavaszi nagy menetelésüket idézõ dobóformát mutat a Paris, Snytsina, Öztürk hármas. Emlékezhetünk rá, hogy akkor még Vajda Annával a soraikban egészen ezüstéremig jutottak. Jó védekezéssel ez a csapat erõsen zavarba hozható és abban is lehet bízni, hogy nem mindig dobnak olyan jól, mint az elõbb kiemelt meccseken.

Ha az UNIQA Sopron az õszi formáját futná, akkor kellõ különbségû komoly gyõzelmi esélyekrõl írnánk itt a beharangozó végén. Sopronban látható, hogy Binta Drammeh kiválása és Shenise Johnson érkezése után az átalakuló szerkezetû csapat nem tudta megismételni az õszi bravúrokat. Nagyon hiányzott a rotációból az egy kimaradó nem európai játékos. Itt megtörtént a pótlás, de nagy kérdés, hogy egy hét alatt be lehet-e építeni Tijana Ajdukovicot. A soproni szereplést úgy lehet megközelíteni, hogy a felboruló szerkezet miatt több lett az eladott labda a játékban, melyhez hozzájön a természetes január-februári fáradtság, ami minden EL-csapatot elér kisebb vagy nagyobb mértékben. Ezek szülték azokat ki nem kényszerített hibákat a játékban, amelyek az Euroligában elvették a bravúr esélyét. Ettõl függetlenül egy sorsdöntõ találkozó lélektana mindig más, ha a Sopron védekezésében tudja rendezni a sorokat, akkor lehet esély a sikerre.

Hirdetés