Hirdetés
Nagyvilág

Sorsdöntő Puerto Rico – Oroszország mérkőzéssel zárulnak a világbajnoki selejtezők



:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Egy mérkőzés maradt a 2022-es világbajnokság selejtezői közül. Ezen Santo Domingóban, a Dominikai Köztársaság fővárosában éjféltől Puerto Rico és Oroszország mérkőzik. A képlet nagyon egyszerű, a győztes kvalifikálja magát a Sydneyben megrendezésre kerülő seregszemlére.

Nincs könnyű helyzetben egyik válogatott sem. Puerto Rico már két mérkőzést megvívott Washingtonban. Belgiumtól 98-65-re, míg az Egyesült Államoktól 93-55-re kaptak ki. Nem igazán ment a csapatuknak, Jazmon Gwathmey mellé ugyan fellépett Arella Guirantes, akit a torna előtt a FIBA sajtóanyagaiban is kiemeltek, mint a csapat egyik új vezérét. Ugyanakkor több jó egyéni teljesítmény nem született és a festékben óriási hátrányban voltak. Belgium 41-21-re, USA 49-34-re múlta felül a csapatukat a lepattanókban. A belgák ellen az eladott labdákat még sikerült minimalizálni, de USA ellen már ebből is 19 lett. Ráadásul a triplák sem mentek, amihez korábban bátrabban nyúltak. Az Amerikai-bajnokságon bemutatott döntős menetelésük alkalmával 31.9%-os mutatóval 8.6-ot átlagoltak meccsenként. Most Belgium ellen 2/9, USA ellen 5/18 volt ez a mutató. Így topcsapatot nehéz megszorongatni, de Puerto Rico esélye még mindig él a világbajnoki részvételre.

A csapatbemutatóban azt találgattuk, hogy ebben a csoportban mekkora hátrány lehet Belgiumnak és Puerto Ricónak Oroszországgal szemben, hogy utazniuk kell Washingtonból, míg az oroszok 10 napot készülnek a Dominikai Köztársaságban. Nos, vasárnap este ennek éppen az ellenkezője mutatkozott. Belgium jó lendületből jött, komoly ritmust diktált. Ezzel szemben az oroszok fásultan, dekoncentráltan kosárlabdáztak. A meccs utáni sajtótájékoztatón Alexander Kovalev szövetségi kapitány erre fel is hívta a figyelmet, amikor a 27%-os mezőnymutatót emelte ki. Azzal, hogy Maria Vadeeva és Anastasia Shilova nem lehet ott a selejtezőn, az oroszok lépéshátrányba kerültek, de még ahhoz képest is keveset mutattak. Óriási kérdés, hogy ki tud előre lépni vezérré. Ez Raisa Musinának vasárnap nem sikerült. Érdekesség, hogy az amerikaiakhoz hasonlóan az oroszoknál is egy 3×3-as olimpikon Olga Frolkina remekelt, 10 pontot szerzett. Kulcsfontosságú lesz az Európa-bajnokság 5. helyezettjének, hogy jobb dobóforma mellett nyerjék a lepattanócsatát.

A nemzetközi rutin még Maria Vadeeva és Anastasia Shilova nélkül is az oroszok mellett szól, de egy ki-ki mérkőzésen bármi lehet és emiatt óriási izgalmakra van kilátás.

ÉLŐ: 2022-es világbajnoki selejtezők – 5. nap

Hirdetés