Hirdetés
Archivum

Sorsdöntõ találkozó elõtt a Sopron, gyõzelmi esélyei vannak a Gyõrnek:

:

Hirdetés

Immár a 12. fordulójánál jár a nõi kosárlabda Euroliga. A magyar csapatok felemás hét elõtt állnak, a Sopron élet-halál mérkõzést vív Lengyelországban, a Gyõrre pedig egy olyan összecsapás vár, mely gyõzelmi esélyeket kínál. Beharangozó.

A Polkowice-Sopron találkozó után a gyõztes csapat óriási lépést tesz a rájátszás felé, míg a vesztes bár nem veszíti el minden esélyét a továbbjutásra, de onnantól kezdve nem kizárólag a saját kezében lesz a sorsa. A két csapat november 9-én már összemérte az erejét Sopronban, akkor a magyar bajnoki címvédõ 75-58-as gyõzelmet aratott. Ez az eredmény, amibõl nem szabad kiindulni. A lengyeleknek gyakorlatilag a soproni fellépés volt a mélypont. Pár nappal Krzysztof Koziorowicz távozása után jártunk, a másodedzõbõl hirtelen vezetõedzõvé elõlépõ Arkadiusz Rusin pedig nem tudta felpörgetni a csapatát, miközben a sztárok közül Maltsi és Perovanovic is csak nyomozta a helyét a pályán.
 

Ezt követõen kezdett összeállni a lengyel gépezet, köszönhetõen annak, hogy Maltsi elkezdett kosárlabdázni. Ez alatt nemcsak a pontszerzést kell érteni, de aki látott Polkowice meccset a soproni fellépésük óta, az megerõsítheti, hogy a görög klasszis kezdi betölteni azt a vezérszerepet, amit neki szántak. A lengyelek emellett önbizalmukat is visszanyerték, miután az Euroligában a Salamancát, a lengyel bajnokságban pedig a bombaerõs Wisla Krakow-t gyõzték le. Biztos tehát, hogy egy harciasabb ellenfél vár a Sopronra, de túlzás lenne azt állítani, hogy verhetetlen. Azon együttesek, akik jól védekeztek a Polkowice ellen, rendre gyõztesen hagyták el a pályát. Erre jó példa múlt héten a Schio, akik ellen a lengyelek mindössze 37.7%-al dobtak mezõnybõl, eladtak 14 labdát és csak 11 gólpasszuk volt, miközben az olaszoknak 24.

Ha Polkowice, akkor nem lehet elmenni szó nélkül az új igazolások mellett sem. Jantel Lavender és Agnieszka Bibrzycka írt alá a hétvégén Arkadiusz Rusin gárdájához. Ezek az igazolások azonban sokkal inkább a lengyel bajnoki végjátéknak szólnak, semmint a Sopron elleni összecsapásnak. Bibrzycka biztosan nem játszik Fegyverneky Zsófiék ellen, szerzõdése február 1-tõl él, ráadásul a lengyel szakvezetõ is úgy nyilatkozott, hogy 2-3 hét közös munka minimum kell, amíg egyáltalán bevethetõ állapot közelébe kerül a lengyel klasszis. Bibrzycka is úgy fogalmazott a szerzõdés bejelentése után: azért igazolták, hogy a csapat nyerjen egy trófeát tavasszal.

A Gyõrre az eddig szintén két gyõzelmet szerzõ VICI Aistes Kaunas vár. Ezen az összecsapáson már nem a továbbjutás a tét, hanem egy újabb gyõzelem megszerzése, ami mindkét oldalon nagy kincs lenne. A két csapat õszi találkozóját a litvánok 71-51-re nyerték, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy az a forgatókönyv nem ismétlõdik meg. Egyszerûen azért, mert ilyen estéje a csapatoknak évente egy van. Egyik oldalról emlékezhetünk rá, hogy Kaunasban rendkívül gyengén dobott a Gyõr, mezõnybõl 62 kísérletbõl 19 volt sikeres, a másik oldalról pedig a hazaiak 9 triplát szereztek és ezzel már a félidõre eldöntötték a mérkõzés sorsát.

A litvánok a Gyõr legyõzése mellett második gyõzelmüket egy utolsó másodperces triplával a Valencia ellen szerezték, nagyban hozzájárulva Natalia Hejkova méltatlan elküldéséhez a spanyol listavezetõtõl. Bizakodásra adhat okot, hogy az idegenben még nyeretlen VICI Aistes kerete változott (gyengült) a novemberi összecsapás óta, a csapat talán legnagyobb neve Sandra Linkeviciene Jekatyerinburgba szerzõdött. A Gyõr és a VICI Aistes hasonló mentalítású csapat, nincs világsztár, de egy küzdõs, hajtós gárda, aki bárkit le tud gyõzni, igaz komoly leolvadásra is képes. Bárhogy csûrjük csavarjuk a szavakat, minden gondolatmenetnek egy a vége, a papírforma szerint az idei Euroliga évad utolsó reális gyõzelmi esélye elõtt áll Füzy Ákos gárdája. Jó lenne élni vele!

Az Euroliga 12. fordulójának programja


A-csoport
Január 17., kedd

UMMC Jekatyerinburg – ZVVZ USK Praha 87-69 (22-10, 27-25, 19-23, 19-11)

Január 18., szerda

Ros Casares Valencia – Bourges Basket 20:00

Január 19., csütörtök

Lotos Gdynia – Galatasaray 17:45
Uni Seat Gyõr – VICI Aistes 18:00 

B-csoport
Január 18., szerda

CCC Polkowice – UNIQA Euroleasing Sopron 17:45
Fenerbahce – Tarbes GB 19:00
Perfumerias Avenida – Nagyezsda Orenburg 20:30

C-csoport
Január 18., szerda

Szpartak Moszkva Vidnoje – Good Angels Kosice 15:00
Frisco Brno – Rivas Ecopolis 18:00
BLMA – Gospic CO 20:00


Január 19., csütörtökök

CB Taranto – Wisla Can-Pack 20:30

Hirdetés