Hirdetés
Európa

Spanyol fölény az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Szerdán lezárult az Európa Kupa rájátszásának második fordulója. A 8+4 között járnak a csapatok és a nemzetek szerint elosztást nézve spanyol fölény rajzolódik ki.

Azt minden összeállítás elején érdemes kiemelni az Európa Kupa kapcsán, hogy a 8+4 azt jelenti: megvan a sorozat idei kiírásának nyolc legjobb gárdája. Az innen továbbjutó négy együtteshez pedig majd az Euroliga csoportok 5-6. helyezettjei csatlakoznak.

Az idei évet már ősszel úgy vezettük fel, hogy az Európa Kupa a spanyol csapatok nagy visszatéréséről (is) szól. A résztvevő négy alakulatuk mérlege a csoportkörben 19 győzelem és mindössze 5 vereség lett. A Salamanca és a Valencia veretlenül nyerte a csoportját, de a Gernika és a Cadi La Seu is magabiztosan lépett tovább. A rájátszás harmadik fordulójára ezen négy együttes közül három állva maradt. Egyedül a Cadi La Seu búcsúzott, amely nem tudott 14 pontos előnyt megtartani a Basket Landes otthonában.

Amióta Európa Kupának hívják a második számú kontinentális kupasorozatot, még soha nem volt példa arra, hogy három spanyol gárda kerüljön a legjobb nyolc közé. Hogy ennek miért van jelentősége? Sokáig küzdött azzal az EK, hogy megfelelő bázist alakítson ki magának és presztízst építsen fel. Ebben a folyamatban elengedhetetlen, hogy a sportág legnagyobb nemzetei is odategyék magukat. Jelen pillanatban a spanyol kluboktól ezt látjuk. A Salamanca szeretne javítani az elmúlt szezon igencsak felejthető produkciója után. A Valencia az európai elitbe igyekszik, a Gernika pedig arányaiban egy kicsi klubként próbál a nagyok nyomába eredni.

A női szakág meghatározó európai bajnokságainak képviselői közül az Európa Kupában az idei évadban még két francia (Basket Landes, Carolo Basket), egy török (Ormanspor) és egy orosz (Szpartak Moszkva) maradt állva. Ide érkezik a tavaly még Euroligázó lengyel bajnoki címvédő CCC Polkowice. Korábban a nagy nemzetek közül a franciáknak, a törököknek és az oroszoknak is összejött már a legjobb nyolc között a triplázás.

Európa Kupa rájátszás – 3. forduló – párosítások
(1) Perfumerias Avenida  Salamanca – (9) Szpartak Moszkva Vidnoje
(2) Valencia Basket Club SAD – (10) Lointek Gernika Bizkaia
(3) Basket Landes – (6) Orman Genclik
(4) Carolo Basket – (12) CCC Polkowice

Fotó: Valencia Basket Twitter

Hirdetés