Hirdetés
Archivum

Spanyol-francia presztízsrangadó a Girona és a Montpellier között:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdõdnek az Európa Kupa 2018/2019-es kiírása alkalmával az elõdöntõ párharcok. A Girona és a Lattes Montpellier között egy klasszikus spanyol-francia rivalizálást láthatunk.

A spanyol tabella másodikja és a francia élvonal harmadikja összességében magabiztosan jutott el az Európa Kupa elõdöntõjébe. Mindkét gárdának egy-egy rázós párharca volt. Magyar szemmel nagy büszkeségünkre a Gironát éppen a Szekszárd szorongatta meg. A Lattes Montpellier-nek pedig a Reyer Venezia ellen kellett kétszámjegyû olaszországi vereség után fordítania. Összességében mindkét klubról elmondható, hogy végig komolyan vette a sorozatot és egyértelmû célja a trófea elhódítása. Ennek megfelelõ erõsségû keretekkel rendelkeznek.

A párharcban a Lattes Montpellier a magasabban rangsorolt fél, így õk rendezik a visszavágót. A csütörtöki elsõ meccs házigazdája tehát a Girona, akik váratlanul nagy pofonból fordulnak a meccsre. Vasárnap ugyanis gyenge játékkal spanyol csúcsrangadót buktak. Azért is volt ez meglepetés, mert elõtte a Lyon ellen kiválóan teljesítettek. Remek keretük van, ahol Laia Palau és Nuria Martinez rutinja ugyanúgy hozzájárul az eredményességhez, mint a hármastól ötös posztig felvonuló rendkívül ponterõs játékosok. Köztük Nadia Colhado, Keisha Hampton vagy éppen a távozó Shay Murphy helyére érkezõ Gabby Williams. A munkát Julia Reisingerova térdsérülése hátráltatta, aki még a kupadöntõ alatt esett ki.

A Lattes Montpellier hasonlóan magasabb szerkezetû mély kerettel dolgozik. Náluk Sami Whitcomb kívánkozik az élre. Nagy kérdés, hogy bárki meg tudja-e állítani. Az ausztrál válogatottból ismert WNBA gyõztes klasszis meghatározó támadásban közel 20 pontos átlagával, de az amerikai védõ Taylor Wurtz is hasonlóan domináns a maga 10.4 pont, 4.8 lepattanó és 2.1 gólpasszával. Érkezett még Olesia Malashenko helyére Ana Dabovic, de ez a csapat a francia magnak köszönhetõen igen erõs. Az évad végén Lyonba távozó válogatott center Helena Ciak 11.2 pont, 7 lepattanó átlaggal kiemelkedik, de Endy Miyem, Diandra Tchatchouang, Alix Duchet vagy éppen Ornella Bankole rendkívüli rutint, variációs lehetõségeket hoz. Nem véletlen, hogy csapatszinten a 79.3 pont, 41.6 lepattanó és 19.3 gólpassz meccsenkénti átlaggal az EK-mezõny egyik legjobb mutatóit hozzák.

Maradva a csapatstatisztikánál itt a beharangozó végén. Szépen megmutatják a számok, hogy nagy különbségek nincsenek a csapatoknál. Mindkét fél 45%-kal dob mezõnybõl, valamivel a franciák szedik jobban a lepattanókat (42-39). Nekik van több szerzett labdájuk (10-9), gólpasszuk (19-18) és kevesebb eladott labdájuk (13-14). Egyetlen lényeges különbség, hogy a Lattes Montpellier gyorsindításból 13.8, míg a Girona csak 7.6 pontot jegyez meccsenként. Stílusban talán ebben rejlik az a differencia, ami döntõen befolyásolhatja a mérkõzés képét. Ettõl függetlenül ugyanis mindkét fél szigorú védekezésre alapoz, illetve arra, hogy rutinos, eredményes játékosaik sokszor kifejezetten magas szerkezetben is képesek extra ponterõre. Látványos és a második meccs végéig nyílt elõdöntõben bízhatunk.

Hirdetés