Hirdetés
Archivum

Spanyol riválisok ellen a magyar csapatok:

:

Hirdetés

Az a sajátos helyzet állt elõ a nõi kosárlabda EuroLigában, hogy mindkét magyar csapat spanyol ellenféllel veszi fel a harcot a sorozat rájátszásában. A Sopronra a Valencia vár, a Pécsre pedig a Salamanca. A nemzetközi kitekintõnk után most következzenek a magyar csapatok esélyei.


Ros Casares Valencia (ESP) – MKB-Euroleasing Sopron (HUN)

A párharc esélyese a tavalyi döntõs Valencia, de nem szabad semmit sem elõre feladni. A soproni klub honlapján Székely Norbert arról beszélt, hogy meg lehet lepni az ellenfelet. Ez a meglepetés faktor, amely talán a legnagyobb esélyt jelenti. A magyar nõi kosárlabda híveiben aktívan él a 2009-es rájátszás, amikor a Sopron a Bourges elleni negyeddöntõben az elsõ meccsen tudott váratlant húzni és ez gyõzelmet ért. Most is valami hasonlóra lenne szükség, amelyhez a körülmények adottak. A gospici mérkõzés óta 2 hét volt „csapatépítésre”, így várhatóan Marissa Coleman is jobban illeszkedik a gépezetbe, illetve immár Németh Bernadett is tud segíteni társainak a padról.

A Valencia legjobbja Rebekkah Brunson. A washingtoni születésû center 16.8 pontot és 9.7 lepattanót átlagol és mérkõzésrõl mérkõzésre kiemelkedõ statisztikákat produkál, nemcsak a nemzetközi porondon, de a spanyol pontvadászatban is. A csúcsformában lévõ klasszis mellett Katie Douglas is nagy szezont fut. Papíron Douglas a legeredményesebb 17.2 pontos átlaggal, de statisztikáján sokat javított a két héttel ezelõtti brnói 35 pontja. A sokadvirágzását élõ Marta Fernandez személyében pedig a spanyolok harmadik játékosa is 10 pont felett átlagol.

A hispánok óvatos optimizmussal tekintenek a párharc elé, de természetesen hangsúlyozzák, hogy a céljuk a Final Four. Jordi Fernandez egy nyilatkozatában a soproni kezdõt emelte ki, Honti Katát, a két amerikai légióst és a két magast Tamanét, illetve Krivacsevics Tijanát. A két magas játékosra hatalmas teher hárulhat, mivel a meglepetés alappillére Brunson semlegesítése lehetne. Fontos, sõt elengedhetetlen egy jó szerepléshez (amely alatt nemcsak a gyõzelmet, de egy szoros, jó meccset is érteni kell) Holt, illetve Coleman ponterõs játéka is.

Ha a valószínûsíthetõ forgatókönyveket nézzük, akkor a kulcs a mérkõzés elejében van. Idén nagy hátrányból még senki nem jött vissza a Valencia ellen. Azok a csapatok, akik szorongatták vagy legyõzték õket, végig tapadni tudtak. A mérkõzés eleje tehát nagyon fontos, csakúgy, mint a jó ütemû rotáció. A Valencia 40 percen keresztül azonos ritmusban kosárlabdázik, emiatt ügyesen kell sakkoznia a cserékkel Székely Norbertnek. Összességében minden a hazaiak mellett szól. Ha azonban a maximumot ki tudja hozni magából a Sopron, akkor bármilyen eredmény esetén elégedettek lehetünk.


Halcon Avenida Salamanca (ESP) – Pécs 2010 (HUN)

A Pécs jutalomjátéka jön a remek januári teljesítmények után egy olyan Salamanca ellen, amin nagyon nehéz lesz fogást találni. Magas és rutinos csapat a salamancai együttes. A 17.4 pontot átlagoló Alba Torrens-t leszámítva 30 körüli tapasztalt klasszisok viszik a prímet. Palánk alatt Erika de Souza (átlagban 13.3 pont és 7.7 lepattanó) és Sancho Lyttle (13.8 pont, 10 lepattanó) uralkodik, mellettük pedig a spanyol válogatott Montañana, a veterán ausztrál klasszis Snell és az igen megbízható belga De Mondt a meghatározó embereik.

Leírni is kellemetlen, mert annyira elcsépelt fordulat, de itt veszítenie valója csak a Salamancának van. Érdemes a mérkõzést abból a szempontból figyelni, ha nagy különbség is lesz, hogy tud-e még elõrébb lépni játékban a nemzetközi porondon a Pécs. Zseljko Djokics együttese mérkõzésrõl mérkõzésre fejlõdött az utóbbi három fordulóban, ha ismét láthatunk hasonlót, akkor a célját vélhetõen elérte a Pécs.

Ami ebben a párban a realitásokat illeti, azok elsõsorban arról szólhatnak, hogy pénteken nehezítse meg a spanyolok életét a magyar együttes. Az egész párosításban kulcskérdés lehet a dobóforma, a Salamanaca ugyanis az EuroLigában 77.7 pontot átlagol, azaz a Taranto ellen már látott hatékony pécsi támadójátékra lesz szükség, hogy sikerüljön felvenni velük a ritmust. Azt ritmust, amely a szezonban látottak alapján nagyon más kávéháznak tûnik…

Hirdetés