Hirdetés
Archivum

Spanyolország az esélyes, de Belgium meglepetést okozhat:

:

Hirdetés

Szombaton kerül sor a 2017-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság elõdöntõire. Az elsõt Spanyolország és Belgium vívja. A spanyolok az esélyesek, de a belga válogatottban benne van a bravúr esélye.

Látva a torna mérkõzéseit elmondható: nem meglepetés, hogy a felsõ ágon Spanyolország és Belgium jutott az elõdöntõbe. A spanyolok a mi csoportunkban szerepeltek és azóta is sokszor méltattuk õket. Nem hoznak annyira látványos tornát, mint tavaly Rióban, de összességében az eddigi szereplésük nagyon rendben van. Alba Torrens és Sancho Lyttle mellett Marta Xargay hoz extrát. A hármójuk ponterõs játéka egyelõre bõven elég volt ahhoz, hogy ne kerüljenek bajba. A csehek ellen elveszített tét nélküli meccset ne számítsuk ide. Ráadásul akkor Xargay pihenõt kapott. Belgium veretlenül jutott el az elõdöntõig. Velük kapcsolatban mi is kiemeltük, hogy a szûkös rotációs lehetõségeik miatt kulcsfontosságú volt számukra a csoportgyõzelem és az azzal megszerezhetõ plusz pihenõnap.

A spanyolok minden mutatóban jobbak, mint a belgák. Külön ki kell emelni, hogy átlagban tizeneggyel több lepattanót szednek. Ez sok ezen a szinten. Fõleg, ha azt nézzük, hogy ebbõl 10 a támadólepattanóból adódik. Nagyon sok lehetõsége van második esélybõl a spanyol válogatottnak. Emellett õk az egyik legtöbb labdát szerzõ csapat is a mezõnyben. A spanyol kosárlabdának az alapja, hogy lényegesen több támadást vezetnek, mint a riválisaik. Ebbõl adódóan több könnyû pontjuk is van. Ezzel nagy iramra kényszerítik a szûkösebb rotációval rendelkezõ ellenfeleiket, akik ettõl el is fáradnak.

A belga játék Ann Wauters, Emma Meesseman és Kim Mestdagh ponterõs játékára épül. Õk hárman átlagban 51.6 pontot szereznek meccsenként. A belgák balszerencséje, hogy nincs igazi segítsége ennek a triónak. Holott történelmi esélyük lenne még ennél az elõdöntõnél is nagyobb eredményt elérni ezen a tornán. Így sem esélytelenek. Nagyon sok múlik azon, hogy Wauters és Meesseman mennyire tud érvényesülni a spanyolok mellett a festékben, illetve a külsõ sorból jönnek-e triplák. Wauters esetében arra is érdemes figyelni, hogy ne menjen bele nagy birkózásba, hiszen az ereje véges. Meesseman kapcsán abból a szempontból jobb a helyzet, hogy õ bedobja a középtávolit. Igazságtalan lenne három névre felfûzni a belgák extra szereplését, hiszen csapatszinten kiválóak. A 19.5 gólpasszukra mindössze 11.8 eladott labda jut. A spanyolok ellen nagyon hangsúlyos, hogy egy csapatnak minimális eladott labdája legyen. Ne engedje azokból futni riválisát, hiszen abban a spanyolok az európai mezõnyben verhetetlenek.

Hirdetés