Hirdetés
Archivum

Spanyolország az Európa-bajnok:

:

Hirdetés

A 2017-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság döntõjében Spanyolország 71-55-re legyõzte Franciaországot és ezzel 2013 után ismét felért a csúcsra a kontinensen. A spanyolok végig dominálták az egész mérkõzést, gyõzelmükhöz egy pillanatig nem fért kétség.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A prágai O2 Aréna alsó lelátóját teljesen megtöltötték a szervezõk helyi fiatalokkal, így kifejezetten impozáns kulisszák között rendezték a finálét, melyet Tchatchouang ziccere vezetett fel. A spanyolok részérõl Torrens triplája jelentette a finálé elsõ pontjait. A spanyolok zsenije 5 perc alatt 7 pontot jegyzett a fináléban. Hõsiesen küzdöttek a franciák, de 6-5-nél vezettek utoljára a döntõben. Valerie Garnier 15-10-nél kért idõt és csapatától jött is egy felzárkózás, Johannes triplája, illetve Epoupa 2+1-es megoldása 18-18-nál egyenlítést eredményezett. Lélektani szempontból azonban gyilkos pillanatban, a negyed utolsó másodpercében Torrens triplájával 21-18-ra módosult az állás.

Az elsõ negyedet rendkívül jó dobószázalékok jellemezték (52.9%, 46.7%), a franciák ekkor még 9-7-re vezettek a lepattanókban, de ki kell emelni a spanyolok 7 gólpasszát, melyre mindössze 2 eladott labda jutott. A második negyedet Anna Cruz hárompontosa vezette fel és ezzel teljesen a spanyolok kezébe került a mérkõzés. 28-20-nál ismét idõt kért Valerie Garnier, de a játékrész felénél már így is 32-20-ra mentek a spanyolok.

A franciáknál Celine Dumerc vállalta fel a vezér szerepét, egymaga 6 pontot szerzett a második szakasz hajrájában. Egy pillanatra 35-30-nál felcsillant a remény szorosabb meccsre, de a nagyszünet elõtti utolsó fél percet csúnyán elrontotta a francia együttes. Eladott labdákat, védekezésben kisebb kihagyásokat láthattunk és így 39-30-ra újra elléptek a spanyolok. A döntõ fordulatot nem csak a támadások hatékonyságában kellett keresni, hanem abban, hogy a második 10 percben a spanyolok kétszer annyi lepattanót szedtek, mint a franciák.

Furcsa ezt egy Eb-döntõrõl leírni, a harmadik negyed elején azonban a lényeges kérdések eldõltek. Torrens 4 pontjával 43-32-nél újra 10 pont fölé nõtt a különbség. Szétesett a francia játék és ami a legszembetûnõbb volt, hogy egyetlen extra teljesítmény sem érkezett támadásban a húzóembereiktõl. Nem volt ponterõs vezérük a pályán. 47-32-nél Valerie Garnier ismét magához hívta a tanítványait, de nem sok eredménnyel. A 20 pontos vezetésért is támadhattak a spanyolok. Ezt ekkor még nem érték el, de a játékrész végén így is 56-40 állt az eredményjelzõn.

Az utolsó 10 percre nyitott kérdések nem maradtak, nem volt benne még a szoros végjáték sem a mérkõzés képében. Lucas Mondelo bátrabban belecserélt az elején. Amikor 60-46-nál akadt egy kisebb fellángolása a franciáknak, akkor viszont gyorsan visszaküldte Cruz-t és Lyttle-t. Éppen a klasszis center növelte a folytatásban 20 pontra a differenciát.

Az utolsó percek már az ünneplésrõl szóltak. Francia részrõl a pályafutása utolsó válogatott meccsét vívó Celine Dumerc 7 pontja zárta le a meccset. Egy másik búcsúzó klasszis irányítót, Laia Palau-t pedig a lefújás után dobáltak a társai a magasba. A spanyolok ugyanis 71-55-ös sikerrel értek fel a csúcsra, egy olyan Európa-bajnokság végén, ahol egyértelmûen kiemelkedtek a mezõnybõl.

Az egyéni díjazottak ITT olvashatóak

Képriport az Európa-bajnokság utolsó napjáról ITT érhetõ el

Videós összefoglalók

Eredmény
Spanyolország – Franciaország 71-55 (21-18, 18-12, 17-10, 15-15)

Statisztika

Hirdetés