Hirdetés
Archivum

Spanyolország az U16-os Európa-bajnok:

:

Hirdetés

Spanyolország nagy fölénnyel diadalmaskodott az A-divíziós U16-os Európa-bajnokság fináléjában. Az egész tornán jól teljesítõ belga válogatott három negyeden át kiválóan tartotta magát, de a negyedik etapban kijött a két csapat közötti különbség.

Kiegyenlített játékkal kezdõdött a finálé. A spanyolok ragadták magukhoz a kezdeményezést, de minden pontjukra tudtak reagálni a belgák. Ennek megfelelõen 7 perc után még mindössze 12-10-re vezettek a spanyolok. A negyed végjátéka azonban elõre vetítette a végkifejletet. A dél-európaiak megrázták magukat és a rendkívül jól dobó Leticia Romero vezetésével 21-12-re lépte el.

A második negyed elején 25-12-re is vezetett Evaristo Pérez válogatottja, de ezt követõen a belgák egy nagy rohammal 27-25-re zárkóztak fel. A spanyolok a szünetre sem tudták újra felépíteni az elõnyüket, így 33-30-as állás mellett vonulhattak pihenõre a csapatok.

A harmadik negyed elején két percig egyik hölgykoszorú sem talált a gyûrûbe, pedig a belgák elõtt már ekkor meg lett volna ez esély, nemcsak az egyenlítésre, de a vezetés megragadására is. A játékrész elsõ pontjait a spanyolok szerezték, így 35-30-ra elléptek. Ezt követõen azonban 6 belga pont érkezett és 36-35-nél a Benelux együttes a mérkõzés folyamán elõször jobban állt, mint a riválisa.

Ekkor azonban valami megváltozott. A jól kezdõ, majd a játék minden elemében látványosan visszaesõ spanyolok visszataláltak ahhoz a játékhoz, amivel a mérkõzés elején gyorsan nagy elõnyre tettek szert. A spanyoloknak a végül 20 pontig jutó Maria Arrojo személyében ráadásul ekkor egy igazi vezérük is volt a pályán. A harmadik etap végére így 47-39-re szakadtak el Evaristo Pérez tanítványai.

A negyedik negyedben ekkora pofon után már nem tudták rendezni a soraikat a belgák. A két csapat között folyamatosan nõtt a különbség. Ezt a szakaszt a spanyolok 20-4-re nyerték és végül 67-43 arányban behúzták a gyõzelmet. Az Európa-bajnok együttesbõl a finálé két hõse a 20 pontos Arrojo és a 15 pontos Romero voltak. A spanyolok 2004 óta a hatodik aranyérmet szerezték ebben a korosztályban.

A bronzérmet a törökök kiütésével az olaszok kaparintották meg. A magyar válogatott a 12. helyen végzett. Az A-divíziótól Lengyelország és Finnország válogatottja búcsúzott és a britek, illetve a németek jutottak fel a B-divízióból.

Eredmény


Döntõ

Belgium – Spanyolország 43-67 (12-21, 18-12, 9-14, 40-20)

Statisztika

3. helyért
Olaszország – Törökország 82-48 (21-11, 25-11, 21-10, 15-16)
 

Hirdetés