Hirdetés
Archivum

Spanyolország az U20-as Európa-bajnok!:

:

Hirdetés

Hatalmas csatában 9 ponttal nyerte az A-diviziós U20-as Európa Bajnokság fináléját a spanyol válogatott. A mérkõzés nagy részén Lucas Mondelo együttese dominált, de az oroszok végig szívósan küzdöttek, igaz gyõzelmi esélyeik nem voltak.

A spanyolok az elsõ percekben magukhoz ragadták a kezdeményezést és az elsõ negyed felénél már 6 ponttal vezettek. Ez a különbség az elsõ szakaszban állandósult is, 10 perc után 10-16 állt az eredményjelzõn. A második szakasz elején az oroszok 4 pontra felzárkóztak, de a folytatásban kétszámjegyûvé hízott a differencia. A spanyolok magabiztosan tartották kézben a mérkõzést és így a szünetben 8 egység volt a két csapat között.

A látottak alapján már-már azt érezhettük, hogy a harmadik etap elején el is dõlhet az aranyérem sorsa, de nem így történt. Nagyon jól kezdtek az oroszok és 5 perc alatt a félidei 21-29-es állásról a dupla-duplát (18 pont, 11 lepattanó) elérõ Shilova vezetésével 30-31-re zárkóztak fel, 35-34-nél pedig már Dmitry Donskov gárdája járt elõrébb. A negyed végjátéka azonban a hispánoknak sikerült jobban és fordítani is tudtak. A negyedik szakasz 40-42-es állásról, azaz 2 pontos spanyol vezetésrõl indult.

A negyedik negyed elején Lucas Mondelo hölgykoszorúja egyértelmûsítette, hogy melyik a jobb csapat. Három és fél perc után már újra 11 pontos különbségrõl árulkodott az eredményjelzõ. A finálé végjátékéban az állás érdemben már nem változott. Az oroszok próbálkoztak, számtalan vállalásuk volt, de a gyûrûbe alig talált utat a labda. A vége 53-62 lett. Spanyolország visszavágott a tavalyi drámai vereségért és a felnõttek botlása után a fiatalok ismét bizakodással tölthették el a spanyolok híveit.

Fotó: FIBA Europe / MN Press

Fotó: FIBA Europe / MN Press

A torna legértékesebb játékosa (MVP) Queralt Casas lett, aki a fináléban 21 ponttal és 6 lepattanóval vette ki a részét sikerbõl.

Drámai végjátékban a bronzérmet a lengyelek szerezték meg a szerbekkel szemben. A 67-65-ös lengyel sikert hozó mérkõzésen Sara Krnjic 18 ponttal és 16 lepattanóval vette ki a részét a csapata teljesítményébõl, de a végjátékban a szerbeknek nem volt nyerõ emberük.

Az utolsó játéknapon lezárultak a kiesés elkerüléséért vívott körmérkõzések is. Végül Németország és Románia búcsúzott az A-divíziótól.

Eredmények

Döntõ
Oroszország – Spanyolország 53-62 (10-16, 11-13, 19-13, 13-20)

3. helyért
Lengyelország – Szerbia 67-65 (19-17, 22-14, 13-23, 13-11)

Hirdetés