Hirdetés
Archivum

Spanyolország az U20-as korosztályban 2009-2018 között: 10 döntõ, 7 aranyérem:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárult Sopronban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. Spanyolország megvédte címét és továbbra is egyeduralkodó ebben a korcsoportban.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A spanyol kosárlabdázás olyan sorozatot mutatott be az elmúlt egy évtizedben, ami a sportág európai történelmét tekintve is kiemelkedõ. Elõbb 2007-ben még a Silvia Domínguez nevével fémjelzett generációjuk lett aranyérmes az U20-as Európa-bajnokságon. Ezt követõen pedig 2009 óta minden évben finálét játszottak ebben a korosztályban és hét alkalommal az aranyérmet is elhódították.

Az elmúlt években nagyon sok cikk, elemzés foglalkozott az európai lapokban a spanyol fölény okával. Ezek az összeállítások mind arra a következtetésre jutottak, hogy elsõsorban a képzései rendszerbõl adódik a fölény. Olyan meccsrutinnal, versenyzõi adottságokkal és fizikális felkészültséggel rendelkeznek a játékosaik, amik a korosztályos csapataikat tekintve erre a korcsoportra csúcsosodnak ki. Lényegében a jelenlegi erõviszonyok mellett nagyon úgy néz ki, hogy nincs válasza erre az európai mezõnynek.

Amióta ezt a nagy sorozatot számon tartjuk, ez tehát 2009, azóta 85 játékos lépett pályára U20-as Európa-bajnokságon spanyol színekben – hívja fel a figyelmet a nemzeti szövetségük statisztikai összeállítása. Közülük Laura Gil és Laura Quevedo a csúcstartó, õk három-három Európa-bajnokságon szerepeltek. Mellettük 27 olyan játékos van, aki legalább két U20-as kontinenstornán pályára lépett és 52-es vannak, akik egy Eb-n erõsítették a nemzeti csapatot.

Az elõbbiekben kiemelt 85 játékosból 20-an jutottak el a felnõtt válogatottig. Igaz, közülük nem mindenki lépett pályára tétmeccsen. Vannak, akik felkészülési találkozókon tudták megmutatni tudásukat. Ez nem számít kiemelkedõ adatnak a sportág megtartó képességét tekintve. Az összképhez azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt 10 évüket olyan eredménykényszer határozta meg felnõtt szinten, ami lassította a fiatalok beépítését. Nem véletlen, hogy az idei nyártól életre hívtak egy U23-as válogatottat, ami ezt az átvezetést a felnõttek közé hivatott segíteni.

Az idei kiírás alkalmával remeklõ Iris Mbulito mellet még három MVP-t adtak a spanyolok: 2017-ben María Araújo, míg 2013-ban és 2014-ben Astou Ndour kapta meg a legjobb játékosnak járó elismerést. A vezetõedzõket tekintve Jose Ignacio Hernandez három, míg Lucas Mondelo két U20-as Európa-bajnokságot nyert.

A csapatok játékoskeretei és további statisztikai érdekességek a spanyol szövetség honlapján böngészhetõek.

Hirdetés