Hirdetés
Archivum

Spanyolország ellen kezdi szereplését a magyar válogatott az Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdõdik a 2017-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott az A-csoportban szerepel. Ellenfeleinket korábban részletesen bemutattunk. Most nézzük, hogy Spanyolország ellen a nyitó mérkõzésen mi várható.

Amennyire nem volt szerencséje a magyar válogatottnak az ellenfelek sorsolásánál, hiszen talán a legnehezebb négyes a mieink, az idõbeosztásnál annyira jól jártak a mieink. Ilyen kaliberû sztárcsapatokkal, mint a spanyol, az elsõ napon jó találkozni. Egy elsõ nap ugyanis mindenkinek elsõ nap. Legyen bármilyen rutinos is egy csapat, a környezethez alkalmazkodni kell és ilyenkor szoktak meglepetések születni. Ettõl függetlenül el kell ismerni, hogy természetesen ennek a mérkõzésnek az esélyese az olimpiai ezüstérmes válogatott.

A magyar válogatott egy olyan felkészülés után érkezik erre a tornára, amely nagyjából megfelelt az elõzetesen tervezettnek. Ha csak az edzõmeccseket nézzük, akkor az látható, hogy találkoztak a mieink erõs csapatokkal, de az utolsó két hétvégére önbizalom növelõ eredmények elérésére is adódott lehetõség. Nagyon fontos, hogy sikerélménybõl, kifejezetten eredményes játék után léphetnek pályára a mieink. Természetesen nem szabad messzemenõ következtetést levonni az eredményekbõl, de a lelkeknek kellenek ezek a pozitívumok.

A keretrõl a szakemberek és a szurkolók is véleményt formáltak már. Nekünk elsõsorban azt az aspektust kell kiemelni, hogy a csapat alkalmas napjaink korszerû, gyors kosárlabdáját játszani. Ugyanakkor a magas játékosok hadrendbe állításával egy olyan szerkezet is megvalósítható, amivel akár meg lehet zavarni a riválisokat. Vandersloot honosítása elsõsorban sebességben hozhat nagyon sokat. Képes lehet megtenni azokat a gyorsításokat a játékban, mely területen lemaradásaink vannak és a versenyképességhez elengedhetetlenek. Ki kell emeli, hogy a rutinos játékosok eredményes klubszezonból érkeznek, sok idõt töltöttek a pályán.

A spanyolokat sokáig egy olyan csapatnak tartották, amely kifejezetten lassan és rosszul kezdi a nagy tornákat. Ez egészen 2011-ig egy teljes jogos kritikai észrevétel volt velük szemben. Azóta azonban ez már nem jellemzõ rájuk. A nagy tornákon a kiscsapatokat (velük szemben a mieink is ebbe a kategóriába tartoznak) jellemzõen már a mérkõzések elején megtörték. Szerzett labdákkal, könnyû pontokkal gyorsan összerakták azt a 10-12 pontos különbséget, amivel elvették a rivális önbizalmát, felülírták a taktikai elképzeléseiket.

A spanyolok ellen kiemelkedõ jelentõsége van annak, hogy a mindenkori riválisaik tudják-e lassítani, tördelni a játékukat. Nyilvánvaló, hogy a klasszisok számában, a nemzetközi tapasztalatban, szerkezetben nem lehet velük felvenni a versenyt, de a spanyol válogatott tagjai is emberek. Ha egy ilyen nyitó meccsen, ami mindenkinek rizikós, nem találják a ritmust, kizökkentették õket a komfortzónájukból, akkor bármi lehet.

Hit, önbizalom és kellõ józanság. Így lehet meghatározni ezt az estét. Hit és önbizalom kell ahhoz, hogy az olimpiai ezüstérmes ellen sem szabad elõre feladni egy meccset. Kellõ józanságra pedig akkor lehet szükség, ha a mérkõzés olyan irányt vesz, amikor már nincs esély és az erõforrásokat érdemes lehet a késõbbi feladatokra tartalékolni. Azt ugyanis nem szabad elfejteni, hogy válogatottunk szempontjából a csehek és az ukránok ellen fognak eldõlni a lényeges kérdések.

Hirdetés