Hirdetés
Archivum

Spanyolország ellen zárja a csoportkört a magyar válogatott az U17-es Világbajnokságon:

:

Hirdetés

Kedden rendezik a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon a csoportkör utolsó fordulóját. A magyar válogatott 12 óra 45 perctõl Spanyolország ellen lép pályára.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Kifejezetten jól indult válogatottunk számára az U17-es Világbajnokság. Az elsõ napon Argentína ellen egy pillanatig nem forgott veszélyben a siker. Ahogy azt akkor is kiemeltük, minden játékos lehetõséget kapott. Megoszlottak a terhek, négyen jutottak 10 pont fölé és volt 26 gólpasszunk is, miközben még 11 szerzett labdát és mindössze 13 eladott labdát jegyeztek fel a statisztikai lapra. A dobásokat tekintve mindez 40% feletti mezõnymutatóval párosult. Egy Világversenyen ebben a korosztályban több, mint ideális ez a rajt.

A második napon Új-Zéland volt az ellenfél, akik esetében elsõsorban az okozott nehézséget, hogy kevés információ állt rendelkezésre a csapatukról. Ezen felül Spanyolország ellen is jó benyomást tettek. A harmadik negyedben a magyar válogatott elõtt adódott esély lezárni a meccset, de 22 pontos vezetésünk után felzárkózott a rivális. Komoly tartásról árulkodik, hogy a végjátékra visszavettük az irányítást. Egy ilyen mérkõzés értékes tapasztalat a jövõre nézve.

Ráadásul továbbra is nagyon magas volt a gólpasszok és a szerzett labdák száma, miközben az eladott labdákat minimalizálta csapatunk. Mivel a keret nem rendelkezik erõs, testes centerrel és elsõsorban a gyorsaság, a pontos játék lehet a fegyver, ezek olyan erények, amelyekre lehet építeni. Nem csak most, de ennek a generációnak még évekig a nagy korosztályos tornákon.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Spanyolország szereplését tekintve Új-Zélandot simán verték. A 40-12-es utolsó 15 perc mindent elárul arról, hogy az új-zélandiak teljesen felõrlõdtek a spanyol védekezés mellett. Argentína azonban meglepte Spanyolországot. Végig kiegyenlített csata zajlott, ahol argentin oldalon láthattunk egy ilyen fiatal korosztályban nagyon ritka teljesítményt. Florencia Chagas 17 ponttal, 12 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplát ért el. A sportág történetében egy U17-es leány Világbajnokságon elõször született ilyen mutató. A ráadásban a spanyolok nem szereztek mezõnykosarat. Ebbõl messzemenõ következtetést nem szabad levonni. Ebben a korcsoportban még ez a fajta meccsen belüli hullámzás benne van a játékban.

A keddi összecsapás tétje a csoport elsõ helye. Egy sikerrel biztosan megnyerné a „C” jelû négyest válogatottunk, de az eredmények kedvezõ alakulása esetén egy vereség is beleférhet. A csoportgyõzelemnek azért van nagy jelentõsége, mert ebben az esetben a D-csoport negyedikje lenne a rivális. Itt Lettország vagy Angola zárhat. Jó eséllyel inkább Angola, akik ellen a nyolcaddöntõ is kínálna esélyt a továbbjutásra. Ennyire azonban ne szaladjunk elõre.

A spanyolokkal a felkészülés során háromszor is találkozott válogatottunk. Kétszer egypontos, egyszer pedig kétpontos vereséget szenvedtek a magyar lányok. Szoros végjátékok alakultak ki, ahol a játék képe, a statisztikai mutatók azt mutatják, hogy hasonló erõk jellemzik a két válogatottat. Természetesen egy felkészülési találkozón egyik fél sem mutatja meg teljes repertoárját, de az rendkívül fontos, hogy a spanyolok szigorú védekezésérõl van már élmény a magyar lányokban. A két spanyolországi meccsen a lepattanókat jobban szedte riválisunk, de ebben az olaszországi tornán a mieink bizonyultak jobbnak. Talán ez volt a legnagyobb változás a három összecsapáson. A spanyolok mindhárom találkozón sok szerzett labdával dolgoztak, ami a játékrendszerük alapját adja.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A hétvégi két minszki mérkõzés alapján a statisztika azt az ívet mutatja, amit a felkészülési találkozók is kirajzoltak. Két meccs után a spanyolok rendelkeznek a legtöbb szerzett labdával a 16 csapatot nézve. Szám szerint 54-et gyûjtöttük a nyitó hétvégén. Válogatottunk 21-et, amivel szintén a mezõny elsõ feléhez tartozik. Gyorsindításból 14 pontot átlagoltak, miközben például a magyar válogatott nyolcat. A lepattanókat a magyar csapat szedte jobban az elsõ hétvégén és a mezõnyszázalék is a mieinknél a magasabb.

A spanyoloknál a 194 cm magas Raquel Carrera számít húzóembernek, õ korábban volt már korosztályos országos bajnokság MVP-je is hazájában. A 2001-es generáció talán legismertebb neve a spanyoloknál. A felkészülési mérkõzéseken a mieink ellen szerencsére nem villogott, ezúttal is fontos lenne a semlegesítése. Egy nevet azonban nem szabad kiemelni. Mint minden spanyol nemzeti csapat, itt is sok közel azonos képesságû játékost találunk. A szakmai stábjuk ennek megfelelõen rotálta a csapatukat, bár a hosszabbítás torzít, de kilencen átlagolnak 10 perc felett.

Összességében a magyar válogatott a felkészülési meccsek tapasztalatára és az elsõ két játéknap teljesítményére joggal építhet. Ahogy az elõzõekben kiemeltük, a csoportelsõségnek nagy jelentõsége lehet és abban is biztosak lehetünk, hogy az argentinok elleni botlás után a spanyolok mindent megtesznek a javítás érdekében. Ennek megfelelõen magas hõfokú, kemény meccsre készülhetünk. A magyar válogatottnak megvan a jól szervezett játéka ahhoz, hogy a legmagasabban jegyzett csoportriválisa ellen is kellõ önbizalommal telve lépjen pályára.

Hirdetés