Hirdetés
Európa

Spanyolország és Franciaország az Európa Kupa legeredményesebb nemzetei:

:

Hirdetés

Múlt héten lezárult az Európa Kupa csoportköre. Összesen 40 csapat 120 összecsapását követhettük hat játékhéten keresztül. Az alábbiakban az eredményeket nemzetenkénti bontásban gyűjtöttük össze. Ez magyar szemmel különösen érdekes, Törökország után ugyanis hazánk adta a legtöbb csapatot, szám szerint ötöt a mezőnybe.

Az Európa Kupa mezőnyét idén 18 nemzet csapatai adták. Ezek közül kilenc nemzet delegált egynél több gárdát. Törökország hatot, Magyarország ötöt, Spanyolország négyet, Franciaország, Oroszország, Belgium és Lengyelország hármat-hármat, Svédország és Németország pedig kettőt-kettőt.

A legeredményesebbek Spanyolország és Franciaország lettek, hiszen mindkét nemzet képviselői kiemelkedő mérleggel hiánytalanul továbbjutottak. A spanyol csapatok mérlege 19 győzelem és mindössze 5 vereség lett. A Salamanca és a Valencia veretlenül nyerte a csoportját, az első körben kiemeltek is lesznek. A Gernika és a Cadi La Seu pedig magabiztosan lépett tovább. A francia csapatoknál az összesített mérleg brutálisan kiemelkedő 15 győzelemmel és csak 3 vereséggel. Ráadásul a háromból kettő alakulat, a Basket Landes és a Carolo Basket szintén kiemelt. A Roche Vendee pedig a Besiktassal mérkőzik.

Fotó: FIBA.Basketball

Ezzel át is tértünk a legnagyobb kontingenssel rendelkező törökökre, akik 22 győzelemmel és 14 vereséggel zártak. A hat csapatuk közül az Ormanspor és a Hatay bekerült az első nyolcba és nekik a rájátszás nyitó körében nem is kell pályára lépniük. Nem úgy, mint a Botas és a Besiktas alakulatának. Búcsúzott a folytatástól a Kayseri és bombameglepetésre a Galatasaray.

A nagyobb nemzetek közül az oroszoktól és a lengyelektől vegyes a mérleg, de mindketten joggal lehetnek büszkék képviselőikre. Hiszen a három-három csapatuk a rájátszásban folytatja. Orosz részről 13 győzelemmel és 5 vereséggel teljesítették a csoportkört, míg a lengyelek 11 győzelemmel és 7 vereséggel. Az oroszoktól az MBA Moszkva kiemelt, a Szpartak Moszkva és a Krasznojarszk pedig már az első körben pályára lép. Az orosz szerepléshez hozzá kell tenni, hogy a selejtezőben a Noginszk a Kayseri-vel szemben elbukott. A lengyelektől a CCC Polkowice, az Artego Bydgoszcz és Gorzow közül ugyan egyik sem tudott első körös kiemelést szerezni, de a rájátszásban bizonyíthatnak.

A több alakulatot delegáló nemzetek közül Belgiumban, illetve Svédországban és Németországban is maradhat hiányérzet. A Basket Hema SKW révén ezen három nemzet mindössze egy csapatot tudott eljuttatni a play-off küzdelmeibe. A belgák három csapattal 4 győzelmet és 14 vereséget jegyeztek. A svédek 1 győzelmet, 11 vereséget, míg a németek 3 győzelmet és 9 vereséget. Közülük senki sem jutott tovább.

A végére hagytuk hazánkat. Magyarország öt csapattal 12 győzelmet és 18 vereséget jegyzett. A 12 sikerből öt szekszárdi, így az Atomerőmű KSC Szekszárd kiemeltként lett továbbjutó. A rájátszás első körében bizonyíthat az Aluinvent DVTK is 3/3-as mérlege után. Az UNI Győr-MÉLY ÚT és a VBW CEKK Cegléd 2/4-es mutatóval esett ki, míg a PEAC-Pécs nyeretlenül.

Az egy csapattal résztvevő nemzetek közül a fehéroroszok (Tsmoki Minszk), a románok (Sepsiszentgyörgy), a görögök (Olympiacos) és a svájciak (Fribourg) képviselője vívta ki a továbbjutást.

A továbbjutó csapatok rangsora

1. Perfumerias Avenida Salamanca (ESP)
2. Valencia Basket Club SAD (ESP)
3. Basket Landes (FRA)
4. Carolo Basket (FRA)
5. MBA Moszkva (RUS)
6. Orman Genclik (TUR)
7. Atomerőmű KSC Szekszárd (HUN)
8. Hatay BB (TUR)
9. Szparta&k M.R. Vidnoje (RUS)
10. Lointek Gernika Bizkaia (ESP)
11. Olimpiakosz (GRE)
12. CCC Polkowice (POL)
13. Roche Vendée (FRA)
14. Basket Hema SKW (BEL)
15. Enisey Krasznojarszk (RUS)
16. Artego Bydgoszcz (POL)
17. ACS Sepsi-SIC (ROU)
18. InvestInTheWest ENEA Gorzow (POL)
19. Cadi La Seu (ESP)
20. Besiktas TRC Insaat (TUR)
21. Botas SK (TUR)
22. Aluinvent DVTK (HUN)
23. Tsmoki Minszk (BLR)
24. BCF Elfic Fribourg (SUI)

Hirdetés