Hirdetés
Archivum

Spanyolország legyõzésével veretlenül nyerte csoportját az U17-es válogatott:

:

Hirdetés

Kedden a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában a magyar válogatott sokáig emlékezetes csatában 57-56-ra legyõzte Spanyolországot. Ezzel a magyar lányok veretlenül nyerték a C-csoportot és a szerdai nyocladdöntõben a D-csoport negyedik helyezettjével mérkõznek. Lettország vagy Angola lesz a rivális, ez a késõ délutáni órákban dõl el.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A két csapat a felkészülés alatt három egylabdás meccset játszott és mindegyiket a spanyolok nyerték. Az eddig mutatott teljesítmény alapján azonban minden okunk meg lehetett a bizakodásra, hogy ezúttal a mieink javára dõl el az összecsapás. A képlet nagyon egyszerû volt, gyõzelemmel biztosan csoportja élén végzett válogatottunk. Kiválóan kezdtünk és az elsõ percekben 7-2-es elõnyt építettek fel a magyar lányok. A folytatásban azonban 15-9-re fordított Spanyolország és az elsõ etap végén 19-13-ra vezettek. A második negyedben is hasonló mederben haladt a küzdelem, 6-8 ponttal jellemzõen a spanyolok jártak elõrébb. A legnagyobb elõnyüket éppen a félidõre alakították ki, amikor 32-22-re mentek.

A harmadik szakasz hozta el a meccsbe a nagy fordulatot. A játékrész közepére 34-34-nél utolértük riválisunkat. Döntõ jelentõségûnek látszott, hogy amíg az elsõ félidõben 11 eladott labdája volt a magyar csapatnak, addig a harmadik negyedben mindössze három. Ennek megfelelõen ilyen szituációkból sokkal kevesebb pontot ért el riválisunk és kiegyenlítettebbé vált a találkozó. Emellett egyre határozottabban védekeztek a mieink és ahogy nõtt az önbizalom egyre bátrabban, hatékonyabban vállalkoztak támadásban a lányok. Fej-fej melletti küzdelemben a negyedik negyednek 42-41-es spanyol vezetésrõl futottak neki a csapatok. A záró szakaszban már nem alakult ki 4 pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem. A 14 ponttal, 10 lepattanóval ismét dupla-duplát elérõ Varga Alíz találatával 47-45-nél átvettük a vezetést.

A fordításunk után még 5 perc volt hátra, de úgy nézett ki, hogy ismét a spanyolok kerülhetnek fölénybe: 51-47-re fordítottak. Az utolsó két perc igazi drámát hozott. A mieink Dombai Réka 2+1-es helyzete után 52-51-nél visszavették a vezetést. Erre azonban egy extra triplával válaszoltak a spanyolok. Felvettük a versenyt távoli dobásokban, Mányoky Réka is hárompontost értékesített. Ekkor 55-54 volt nekünk és még 1 perc 20 másodperc maradt az órán. A következõ spanyol akcióból betalált riválisunk, Tóth Franka azonban azonnal válaszolt erre. Az utolsó fél percbe tehát 57-56-os elõnyrõl érkeztünk. Mindkét oldalon kimaradt egy-egy támadás. Ráadásul Angyal Barbara ellen sportszerûtlent ítéltek 14 másodperccel vége elõtt, így két büntetõvel és labdabirtoklással jöttek a spanyolok. A két büntetõjük kimaradt, az utolsó támadásuknál pedig lepergett az óra. A magyar válogatott ezzel 57-56-ra megnyerte a találkozót.

A C-csoport gyõzteseként a szerdai nyocladdöntõben a D-csoport negyedik helyezettjével mérkõzünk, mely Lettország vagy Angola lesz.

Eredmény

Spanyolország – Magyarország 56-57 (19-13, 13-9, 10-19, 14-16)

Statisztika

Hirdetés