Hirdetés
Archivum

Spanyolország megvédte címét az U20-as Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Vasárnap este rendezték Sopronban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokság döntõjét. Spanyolország 69-50-re legyõzte Szerbiát a fináléban és ezzel megvédte címét. Egyeduralkodók ebben a korcsoportban a spanyolok, az elmúlt nyolc kiírásból hét alkalommal elhódították az aranyérmet.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A spanyol nemzeti csapat az elõzetes várakozásoknak megfelelõen jutott ismét döntõbe az U20-as Európa-bajnokságon, míg Szerbia szereplése a torna egyik meglepetése volt. A döntõ elõtt az lehetett a nagy kérdés, hogy a szerbek meg tudják-e szorongatni a toronymagas favoritot. A válasz hamar megérkezett, mindössze az elsõ percekben alakult élesebben a finálé. Az elsõ negyed utolsó három percében 9-6 után egy 8-0-s szériával elléptek a spanyolok. A játékrész végén pedig már 17-6-ra vezettek.

A második etap elsõ találatát egy büntetõbõl a szerbek érték el. Ezt követõen azonban érkezett egy 8-2-es spanyol széria, melynek végén 25-9 állt az eredményjelzõn. Nem volt egy súlycsoportban a két alakulat. A kiválóan védekezõ spanyol együttes nem engedte kibontakozni a szerbek játékát. A félidõben már 36-11-es eredményt rögzíthettünk. A statisztika tökéletes képet festett a játékról. A lepattanók terén 31-16-ra vezettek a spanyolok a félidõben, akiknek már 8 gólpasszuk és 5 szerzett labdájuk volt. Ezekre pedig mindössze 7 eladott labda jutott. Miguel Mendez együttese kiválóan dobott, a 37 mezõnykísérletükbõl 16 sikeresnek bizonyult. Ugyanez az arány a szerbeknél, 29 vállalásból mindössze 3 (!) sikeres dobás.

A gyõztes kiléte a második félidõben már nem lehetett kérdés. A spanyolok koncentrációja a biztos siker tudatában sem esett vissza a harmadik negyedben. Sõt, tovább növelték az elõnyüket, ami a 31 pontot is elérte. A záró szakasznak 51-23-ról vágtak neki a csapatok. Itt már mindkét gárda felszabadultan játszott. Lazult a spanyol védekezés, melyet a szerbek ügyesen használtak ki. Végül 27-18-ra megnyerték a negyedet és ezzel szépítettek az eredményen. A spanyolok 69-50-es sikerrel hódították el a trófeát. A gyõztes gárdában Iris Mbulito 21 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplát ért el. A szerbeknél a 14 pontos Ivana Raca lett a legeredményesebb.

Az eredményhirdetés során az egyéni díjazottakat is megismerhettük. Róluk részletesen ITT írtunk.

 
Eredmény
Spanyolország – Szerbia 69-50 (17-6, 19-5, 15-12, 18-27)

Statisztika

Hirdetés