Hirdetés
Nagyvilág

Spanyolország nem hibázhat a belgrádi selejtező-tornán:

:

Hirdetés

Február 6. és 9. között három helyszínen, négy csoportban zajlanak az olimpiai selejtezők. Belgrádban a B-csoportban Spanyolország, Nagy-Britannia, Kína és Dél-Korea küzd meg három kvótáért.

Ezt a csoportot rendezte volna Fosan városában Kína, de a koronavírus miatt a FIBA úgy határozott, hogy Belgrádba helyezi a küzdelmeket. Az európai csapatoknak ez nagy segítség, míg Kínának komoly lépéshátrány. Ez egy olyan csoport ahol nem kell számolgatni, hiszen egyik gárda sem rendelkezik kvótával. Innen az első három helyezett kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra.

Spanyolország a 2016-os riói ezüstérme óta ebben az olimpiai ciklusban két Eb-t nyert, hazai pályán világbajnoki bronzérmet szerzett és nem titkoltan az lenne a cél, hogy ezzel a rutinos keretükkel Tokióban megismételjék a négy évvel ezelőtti menetelést. Az elmúlt évek kerethirdetései egyértelműen megmutatták, hogy Lucas Mondelo Tokióig elkötelezett az általa évek óta menedzselt alapcsapat mellett. Ezt egy komolyabb sérüléshullám majdnem felülírta, miután Belgrádban a 2019-es Európa-bajnokság MVP-je Astou Ndour és Anna Cruz nem lehet ott. Az Eb-t kihagyó Alba Torrens azonban az elmúlt hetekben visszatért és így az az eredményes játékrendszer, ami a sikereket szállította, összességében működhet. Silvia Dominguez és Laia Palau biztos pont irányítóként, ahogy Marta Xargay, Laura Nicholls, Laura Gil vagy éppen Queralt Casas helye is megkérdőjelezhetetlen. Meglepetés lenne, ha nem tudna kvótát szerezni ez a spanyol csapat.

Fotó: FEB

Nagy-Britannia a nyári Európa-bajnokság egyik meglepetéscsapata volt. A negyeddöntőben éppen válogatottunkat győzték le. A spanyol hatás érvényesül Chema Buceta révén. Temi Fagbenle és a honosított Karlie Samuelson köré építve nagyon ráérzett a spanyol szakember, hogy miként lehet ebből a csapatból kihozni a legtöbbet. Nagy segítséget jelent Jo Leedham vagy Rachael Vanderwal rutinja. A nyári Európa-bajnoki negyedik csapathoz képest csak egy változás történt, miután Stef Collins megsérült. Az őszi Eb-selejtezők egy felemás képet festettek brit részről. Lengyelországban komoly sikert értek el, de a magas szerkezetű és keményen védekező fehéroroszoktól nagy pofont kaptak Manchesterben. A 90-59-es vereség rámutatott a keretük hiányosságaira. Ettől függetlenül történelmi esély előtt állnak, miután Londonban még “csak” házigazda jogán lehettek ott 2012-ben. Látva a bemutatott bravúrjaikat, megállnák a helyüket Tokióban is.

Kína az utóbbi időben elveszítette vezető szerepét az ázsiai női kosárlabdában válogatott szinten. 2011 óta nem tudtak kontinenstornát nyerni és a világbajnokságokat, olimpiákat tekintve is megtorpant előmenetelük a középmezőnyben. Valamennyire a kieső eredményeket visszapótolták a 3×3-as szakág jelentős megtolásával, de ezt így nem szabad párhuzamba állítani. Amikor 2016-ban az U17-es VB-n negyedikek lettek és az azóta már a WNBA-ben is bemutatkozó Xu Han az All-Star ötösbe is bekerült, akkor azt fogalmazták meg célként, hogy a 2020-as tokiói kvótaszerzéssel nem lehet probléma. Most eldől, hogy azok a célkitűzések megvalósulnak-e. A novemberi előselejtezőn megnyerték a csoportjukat, de éppen a belgrádi riválisuktól Dél-Koreától kikaptak 81-80-ra egy emlékezetes meccsen. Azt megelőzően az Ázsia-bajnokságon ezüstérmesek voltak. Ott az elődöntőben simán verték Dél-Koreát és meg tudták szorongatni Japánt a fináléban. Az előselejtezőn Yueru Li, Meng Li és Sijing Huang zárkózott fel Xu Han mellé. Kifejezetten magas szerkezetet erőltettek, amivel itt is bárkinek gondot okozhatnak.

Dél-Korea előselejtezős bravúrjáról már volt szó, amikor az auckland-i tornán Kínát verték. A legismertebb játékosuk a Las Vegas Aces-ben szereplő Jisu Park. Azon a novemberi meccsen 23 pontot dobott és 8 lepattanót ért el. Nagy szívfájdalma a koreai szurkolóknak, hogy legalább még egy megközelítőleg hasonló kaliberű klasszis nem nőtt fel ezzel a generációval. Hiába vannak szép számokat produkáló játékosaik a hazai ligában és egy-egy válogatott meccsen, elmaradt eddig a FIBA tornákon az eredményességi fordulat. Londonban és Rióban is hiányoztak a női kosárlabda tornáról. Meglepetés lenne, ha Tokióban ott lennének. Másik oldalról viszont azt is el kell ismerni, hogy ebben a lebonyolítási rendben akár egy győzelemmel kvótát lehet szerezni. Azt azt egy bravúrt pedig, ahogy láttunk novemberben Auckland-ben, nem lehetetlen elérni.

Menetrend

Február 6., csütörtök

12:00 Kína – Nagy-Britannia
14:30 Dél-Korea – Spanyolország

Február 8., szombat

12:00 Spanyolország – Kína
14:30 Nagy-Britannia – Dél-Korea

Február 9., vasárnap

12:00 Dél-Korea – Kína
14:30 Nagy-Britannia – Spanyolország

Hirdetés