Hirdetés
Archivum

Spanyolország, Portugália és Németország lesz az ellenfele az U16-os válogatottnak Udinében:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdik az U16-os A-divíziós Európa-bajnokság Udinében. A tornához már közöltünk rövid beharangozót, most ismerkedjünk meg közelebbrõl a magyar válogatott riválisaival.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Szombaton 16 óra 30 perctõl Spanyolország lesz az ellenfél. A spanyoloknak tavaly nem jött ki a lépés ebben a korosztályban, az Európa-bajnokságon mindössze a 4. helyen zártak. Az a csapatuk ment tovább idén az U17-es Világbajnokságra, ahol viszont Zaragozában nem jutottak a négy közé. Elsõsorban annak tudták be a saját elvárásaikhoz képest valamivel elmaradó eredményeket, hogy belsõ posztokon hiányoztak a centik és a kilók. Azaz magasságban és erõben is elmaradtak a közvetlen riválisaiktól. Erre a keretre ez nem mondható el, egy 189 cm magas és két 187 cm magas centerrel készülnek. Ez egy jó szerkezetû csapatnak tûnik, bár természetesen az U16-os korosztályban mindig nehezebb meghatározni az erõviszonyokat, mint az idõsebb korcsoportokban. Spanyolország ettõl függetlenül minden tornán éremesélyes és rendkívül nehéz rivális.

Vasárnap 14 óra 15 perctõl Portugália lesz a második ellenfél. A portugálok tavaly döntõztek ebben a korosztályban, igaz akkor egy kifejezetten rutinos csapattal szerepeltek hazai pályán. Mindössze egy játékosuk fért be most is az U16-os keretbe Ana Carolina Jesus személyében. Õt az U17-es Világbajnokságon is láthattuk. A portugál képzési rendszerre is jellemzõ, hogy viszonylag nagy meccsrutinnal rendelkezõ csapatokkal érkeznek az U16-os Európa-bajnokságokra. Ettõl függetlenül nehéz ennek a keretnek a játékerejét felmérni. Egy viszonylag alacsonyabb szerkezetû, de gyors gárdára készülhetünk. A felkészülés alatti eredményeik nem kiemelkedõek, több vereségük is volt. Legutóbb például Hollandiával is megszenvedtek.

Hétfõn szünnap lesz és kedden Németország ellen zárjuk a csoportkört. Ez a találkozó szintén 14 óra 15 perckor veszi kezdetét. A németek tavaly az utóbbi évek egyik legjobb korosztályos tornáját teljesítették, amikor a 9. helyen zártak. A német csapatok általában szerkezeti problémákkal küzdenek, ez erre a gárdára nem mondható el, igen jók a palánkok alatt és kívülrõl is veszélyesek. A felkészülés során például Spanyolországot is verték. Tavaly fiatal csapattal mentek Portugáliába, így most õk vannak abban a lépéselõnyben, hogy már rendelkeznek a játékosaik nemzetközi rutinnal. Ennek 15-16 évesen még óriási jelentõsége van. Akár a FIBA honlapján, akár a német szövetség honlapján tájékozódunk a beharangozókból, mindenhol azzal számolnak, hogy Szittya Imre csapata a nyolc közé juthat.

Hirdetés