Hirdetés
Archivum

Spanyolország: visszatérés a valóságba:

:

Hirdetés

A sportág meghatározó nemzeteinél egy olimpiai ciklus lezárása alkalmat teremt arra, hogy az elmúlt négy év munkáját összegezzék. Az Egyesült Államokból már közöltünk egy kis összefoglalót, most következzen Spanyolország, ahol az egyik katalán sportlap „Visszatérés a valóságba” címmel közölt jegyzetet a nõi kosárlabda állapotáról.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Azt mindenképpen el kell mondani a spanyol viszonyokban kevésbé jártas olvasóinknak, hogy a L’Esportiu de Catalunya címû lap hagyományosan kritikusabb a Spanyol Kosárlabda Szövetséggel (FEB), de a kiemelt gondolatok mindenképpen fontosak. Talán szélesebb közönségnek is betekintést engednek abba, hogy az elmúlt két évben világbajnoki és olimpiai döntõt vívó Spanyolországban sem könnyû az élet a nõi kosárlabdában.

Az idézett összeállítás egész gondolatmenete abból indul ki, hogy mindössze öt játékos játszik a spanyol ligában az olimpiai ezüstérmesek közül: Sílvia Domínguez, Laura Gil, Laura Quevedo (Perfumerías Avenida), Leonor Rodríguez (Spar Citylift Uni Girona) és Luci Pascua (Mann Filter). A lap szakírója elsõsorban abban látja ennek okát, hogy sem anyagi, sem pedig szakmai tekintetben nem tud a spanyol élvonal versenyképes lenni. A bérek messze elmaradnak az európai topligák átlagaitól és mivel a csapatoknak nincsenek bevételeik, ez szakmailag egyre nagyobb visszaesést hoz magával.

A bevételek elmaradásának egyik fõ oka a gazdaság általános problémái mellett a televíziós közvetítés hiánya. Ezen a téren nem csak hazánkban vannak nagy gondok, hanem Spanyolországban is. Ott egészen a 2013/2014-es szezonig úgy mûködött a televíziós közvetítések rendszere, hogy a Teledeportes hetente egy mérkõzésnek ingyen biztosított mûsoridõt és a szövetségnek csak a gyártás költségeit kellett állnia.

A Teledeportes a spanyol M4 Sportnak felel meg, azzal a különbséggel, hogy nem politikai propaganda célokat szolgál, hanem a sportcsatornák között egy átlagos piaci szereplõként viselkedik. Szezononként 100 ezer eurós költséget jelentett a szövetségnek a nõi meccsek közvetítése, ami nem kevés, de egy ekkora szervezetnek kigazdálkodható. Cserébe viszont a nõi kosárlabda minden fontos történése képernyõre került. A 2014/2015-ös szezontól ezen változtattak, már csak havi egy nõi meccs került képernyõre, míg az elmúlt évadban még ennyi sem. Eközben egy külsõ cég is meg akarta szerezni a szövetségtõl a közvetítési jogokat, õk az egész kommunikációját vitték volna a bajnoki élvonalnak. A csapatok bizakodtak, de a szövetség elnöksége megfúrta ezen törekvéseket. A cikk szerzõje szerint azért nagy baj, hogy teljesen kiszorult a televízió nyilvánosságából a nõi kosárlabda, mivel a kluboknak nincs esélyük, hogy megmutassák magukat és a tulajdonosi hozzájárulás mellett külsõ támogatókat is behozzanak.
 

A cikk kiemeli, hogy versenyképes költségvetéssel mindössze az 1,2 millió euróból gazdálkodó Salamanca és a 700 ezer euróból gazdálkodó Girona rendelkezik. Mögöttük a Cadí La Seu mindössze 300 ezer eurót költhet, míg a többiek még ennek is csak a töredékét. A nagyobb költségvetésû kluboknál csak a kitartó tulajdonosok és egy-egy külsõ támogató erõfeszítései teszik lehetõvé a magasabb szintû mûködést. A mezõny nagy részének esélye sincs elõteremteni ezeket a feltételeket. A cikk azt is kiemeli, hogy az elmúlt négy évben nyolc klub szûnt meg vagy döntött úgy, hogy alacsonyabb osztályban folytatja: Puig d’en Valls d’Eivissa, Sóller, Ros Casares Valencia, Hondarribia Irun, Navarra, Burgos, Rivas Ecopolis és idén nyáron a huelva-i csapat a CB Conquero.
 

A másik tényezõ amirõl a cikk ír, hogy a szövetség gyengén menedzseli bajnokságot. Kiszámíthatatlan a versenykiírás. Itt példaként a tavalyi Spanyol Kupa lebonyolítását hozzák, amikor pontatlanul volt megfogalmazva a kvalifikáció módja. Emellett pedig az idei Szuperkupáról is szó van, ahol a megszûnt huelva-i gárdának kellene játszania a Salamancával. Itt a szóbeli megállapodás már megvan, hogy a Girona ugrik be, de a szövetség ezt még mindig nem kommunikálta és a végleges döntés sem született meg a szeptember 24-re kiírt meccsrõl. A szerzõ úgy látja, hogy a bizonytalanság taszítja a szponzorokat és egy bizonyos szint felett a minõségi játékosokat is.

Összességében ez az összeállítás bizakodó hangvételben zárul. Ennek egyik oka, hogy idén végre nem okozott gondot a 14 csapatos élvonalbeli mezõny feltöltése és emellett az olimpiai menetelés is a nõi szakágra irányította a figyelmet. Egy másik cikkbõl tudni, hogy másfél millió nézõje volt a televízióban az olimpiai nõi kosárlabda torna végjátékának Spanyolországban és ez adhat új impulzusokat, behozhat új támogatókat.

Forrás:

Tornen al món real

Dies d’emocions i molts reconeixements, justificats, per a l’equip de Lucas Mondelo. I no podria ser menys. Ha estat una plata històrica i merescuda a Rio. Les “campiones dels equips terrenals”, com va dir el tècnic de l’Hospitalet.

Hirdetés