Hirdetés
Archivum

Spanyolországgal vív negyeddöntõt az Eb-n az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton 18 óra 45 perctõl Spanyolországgal vív elõdöntõt az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Beharangozó az összecsapáshoz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott kiemelkedõ teljesítményt nyújtva gyõzte le Franciaországot. Remek versenyzõi adottságról árulkodik, hogy a legnagyobb téttel bíró mérkõzésen jött össze az eddigi legjobb játék. Ráadásul nem egy-egy klasszis produkcióról beszélhetünk, hanem mindenki kivette a részét a sikerbõl. Támadásban nyolcan betaláltak, közülük négyen 10 egység felett. Heten töltöttek 15 percnél többet a pályán, miközben a keret minden nevezett tagja lehetõséget kapott.

A dobóformát tekintve az 50 mezõnykísérletbõl 24 lett sikeres. Ezen belül kilenc triplából hat utat talált a gyûrûbe. A 46-29-re nyert lepattanócsata külön kiemelést érdemel. Ha ehhez hozzátesszük, hogy 14 támadó-lepattanója volt válogatottunknak és második esélybõl született 18 pont, akkor reális képet adhatunk csapatunk hatékonyságáról. Jól mutatja, mennyire koncentrált és fegyelmezett a magyar alakulat, hogy a 16 büntetõbõl 15 sikeres lett.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Nem lehet elég alkalommal elmondani, hogy ez a teljesítmény Európa egyik legkomolyabb kosárlabda-kultúrájával rendelkezõ nemzete Franciaország ellen született meg. Riválisunk hiába zárt 14 szerzett labdával, a magyar válogatott annyira pontosan és hatékonyan játszott, hogy ezt nem tudta kamatoztatni Franciaország. A védekezésünk az egész tornán stabil és ahogy jönnek az eredmények, az önbizalom, a hit mind-mind növekszik. Ez szintén jó alapot teremt a folytatáshoz. Jelen sportformájában ezen generációnk a kontinens legjobbjai közé tartózik. Nem csak a számok mutatják ezt, hanem a pályán nyújtott játék is.

Az elõdöntõben Spanyolország érkezik szembe, akik az alapcsoportukat tekintve a cseheket és a bosnyákokat verték, míg Szerbiától kikaptak. A nyolcaddöntõben Lengyelország nem okozott gondot számukra, míg a negyeddöntõben a 2017-es gyõztes Belgium legyõzése óriási fegyvertény részükrõl. Talán kisebb meglepetés is, tekintve, hogy Belgium milyen erõs és korosztályos szinten rutinos kerettel a végsõ gyõzelem reményében érkezett. Ez a spanyol generáció két éve itt Udinében az U16-osok között Európa-bajnok lett. Abból a keretükbõl hatan vannak itt most is.

Ha az összeállításukat nézzük, akkor két ismerõssel találkozhatunk. A legeredményesebbjük a 189 cm magas kiváló adottságú erõcsatáruk Maria Dolores Pendande. Õt láthattuk a soproni U20-as Európa-bajnokságon. A két évvel idõsebbek között 8.7 pont, 3.2 lepattanó átlagot teljesített. Itt a fõ korosztályában jelenleg 11.6 pont, 8 lepattanó átlagnál tart. Az efficiency-átlaga pedig kereken 16-os. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy Gran Canarián Maikel Lopez játékosa.

A másik szélesebb közönség számára is ismert spanyol tehetség a 2000/2001-esek közül a 190 cm magas Raquel Carrera. Neki 9.6 pont, 7.8 lepattanó az átlaga ezen a kontinenstornán. Tavaly Gyõrben az EYOF alkalmával láthattuk Carrerát, ahol a döntõben 18 pontot ért el a mieink ellen. Túlzás nélkül annak a gyõri tornának az egyik legjobb játékosa volt a nagy jövõ elõtt álló center.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az eddigi mérkõzéseiket figyelve az rajzolódik ki, hogy ez a spanyol csapat is magán hordozza a kosárlabdájuk klasszikus stílusjegyeit. Védekezésben nagy nyomást helyeznek riválisaikra, átlagban közel 13 pontot érnek el gyors-indításokból. Meccsenként 12 szerzett labdájuk volt eddig. Támadásban pedig a mezõnymutatójuk öt lejátszott találkozó után nekik a legjobb, egészen pontosan 43.2%.

A fenti adatok nem tekinthetõek meglepetésnek. Amióta a jelenlegi erõviszonyok jellemzik az európai nõi kosárlabdát, a spanyolok ezen stílusjegyeket igyekeznek érvényre juttatni. Ami sokat dob az eredményességükön, hogy magas posztokra az elõbiekben kiemelt két kiváló adottságú játékos tûnt fel. Még a spanyol merítési lehetõségek mellett sem mindennapos ez a helyzet.

A magyar válogatott Franciaország ellen bizonyította, hogy minden tekintetben veresenyben van a nagy nemzetek csapataival. Fontos, hogy bár egy másik összeállítású spanyol gárdával szemben, de friss élménnyel rendelkezik a keret többsége ezen játékstílus ellen. A szervezett, fegyelmezett rendszer és az önbizalom adott. Ez magával hozza a hatékony támadójátékot. Ha a magyar csapat meg tudja közelíteni a negyeddöntõben mutatott teljesítményét, akkor egy teljesen nyílt összecsapásra készülhetünk.

Hirdetés