Hirdetés
Magyarország

Sportakadémiai toborzó és bajnoki rajt – interjú Fegyverneky Zsófiával



:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton rajtol a 2022/2023-as bajnoki évad. A rajt előtt Fegyverneky Zsófiával, a címvédő Sopron Basket csapatkapitányával beszélgettünk a Soproni Darazsak Sportakadémia toborzóiról, a példaképek fontosságáról és egy kicsit a felkészülés aktualitásairól is.

Utoljára a gyenesdiási Darazsak Basketball Camp után nyilatkoztál lapunknak. Azt követően hogy telt a nyár? Sikerült kipihenni az elmúlt évad fáradalmait?

Igen, sikerült. Év közben kevesebbet tudunk együtt lenni a családdal, most azt is volt lehetőségünk pótolni.

Maradva a Soproni Darazsak Sportakadémiánál, szeptember elején toborzón is közreműködtél. Ha jól tudom, akkor a Német Nemzetiségi Általános Iskolában voltál. Hogy éled meg ezeket a rendezvényeket?

Amióta nekem is gyermekem van, azóta más szemszögből látom. Jól szoktak sikerülni a toborzók. Azt tapasztaljuk, hogy élvezik a gyerekek. Idén ráadásul úgy jött ki a lépés, hogy abba az iskolába mentem, ahova a kisfiam is jár, emiatt ez különösen jó alkalom volt.

Videó: Toborzó a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

Amikor gyerekekkel találkoztok, mennyire kerülnek előtérbe az eredmények vagy ilyenkor még csak annyi jelenik meg, hogy „jönnek a kosarasok”?

Az eredmények annyira nem kerülnek ilyenkor elő. Az viszont, hogy mennyire ismerik az arcunkat, a nevünket, a csapatot, az eredményektől is nagyban függ és így mégis találkozik a kettő.

Tavasszal az Euroliga siker teljessé tette addig is kiemelkedő pályafutásodat. Szoktál gondolkozni azon, hogy ezt a példakép-szerepet mire lehet használni? Hogyan lehet megtölteni tartalommal?

Őszintén szólva nagyon gondolkozni ezeken nem szoktam. Igyekszem minden meghívásnak eleget tenni. Ez így volt ezen a nyáron is. Sok helyre hívtak és ahova tudtam, mindenhova el is mentem. Ezen felül a sportolóknál a munka és az elért eredmények, amik beszélnek.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Amikor találkozókra vagy hivatalos, milyen témák kerülnek elő?

A legtöbbet felmerülő kérdés velem kapcsolatban mindig az, hogy minek köszönhetően sikerül magas szinten űzni a kosárlabdát ilyen hosszú ideig. A klub kapcsán pedig az, hogy mi kellett ahhoz, hogy a Sopron „kiscsapatként” meg tudja nyerni az Euroligát. A „kiscsapatot” most úgy kell érteni, hogy nem egy végtelen anyagi lehetőségekkel rendelkező óriásklubként, mint a Fenerbahce vagy a Jekatyerinburg, sikerült nyerni. Általában ez volt a két fő irány, amiről nyáron sokat beszélgettünk.

Saját magaddal kapcsolatban milyen válaszokat adtál?

Mindig el szoktam mondani, hogy esetemben van egy jó genetika. Ezt mindenki hozza magával. Az egy alap, ami meghatározza, hogy mennyire terhelhető egy játékos, mennyire kerülik el a sérülések.

Rendszeresen ki szoktam emelni: mindent meg kell tenni, hogy az egészségünket megőrizzük. Sopronban ehhez minden lehetőség adott és ezeket igyekszem is kihasználni. Próbálok mindent úgy csinálni, hogy ezt a szintet minél tovább tudjam tartani.

Szombaton a Magyar Kosárlabdázás Napján vendégeskedtél. Itt milyen feladatod volt?

Háziasszonyként vettem részt ezen az eseményen. Tagja voltam a zsákolóverseny zsűrijének, illetve a díjátadásoknál működtem közre. Ezen felül igyekeztem minden olyan kérésnek eleget tenni, akik szerettek volna közös képet, aláírást.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Térjünk át a Sopron Basket felkészülésére. Szombaton kezdődik a bajnokság. Az Euroliga viszont a világbajnokság miatt három héttel később rajtol, mint tavaly. Ez változtat valamit a munka menetén?

Minden évben változó, hogy a csapatunk kerete mikorra áll teljesen össze. Idén a világbajnokság miatt ez elég későn várható. Pár nappal a Szuperkupa előtt állhat úgy össze, ahogy a későbbiekben fogunk játszani. Nálunk ez, ami a nehezítő körülmény.

Játékosaink a WNBA-ben, válogatottakban világbajnokságon szerepelnek. Nyilván ezért, mert jó játékosokról van szó, de a csapatépítés szempontjából ez egy nehézség, amit meg kell oldani.

Azt hiszem évek alatt megtanultuk, hogy az ilyen helyzeteket hogyan kell kezelni. A magyar bajnokságot úgy fogjuk elkezdeni, hogy az előbb említett a játékosok nem lesznek. Aztán szépen lassan őket is beépítjük a rendszerbe.

Már négy felkészülési mérkőzést vívtatok. Ezen tapasztalatok alapján, figyelembe véve a rendelkezésre álló, illetve még hiányzó játékosokat is, időarányosan hogy álltok?

Több mindenben látszik, hogy ott tartunk, ahol szeretnénk. Fizikálisan jó állapotban van a csapat. Azt a munkát, amit akartunk, ilyen tekintetben elvégeztük.

Játékban a Prága ellen voltak nagyon jó részei a mérkőzésnek. Ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, azok a lepattanók. A Prága a hiányzói ellenére egy magas szerkezetű csapat, melyet nehéz volt tartani. A támadójátékba csúszott egy-két helyen olyan hiba, amit szeretnénk javítani. Például sok eladott labdával játszottunk, amit fontos lenne csökkenteni.

Sok munka áll még előttünk, de haladunk és meccsről meccsre építkezünk.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az elmúlt szezon történelmi nemzetközi sikert hozott, de a magyar bajnokságot tekintve nekem volt egy másik tanulság. Ha a csapat bármi oknál fogva nem tudta leadni a maximumot, legyen az betegség, sérülés vagy bármi más hátráltató tényező, akkor igenis lehetnek nehéz pillanatok. Gondolok itt akár arra is, hogy a bajnoki elődöntő sorsdöntő harmadik meccsig ment vagy a döntőben két meccs után hat pont választotta el a csapatokat. Milyen bajnokságra számítasz idén?

Évek óta beszélünk arról, hogy a magyar bajnokságban sok jó csapat van. Az élmezőny tagjai jó kereteket alakítottak ki WNBA játékosokkal, olyan külföldiekkel, akik saját országukban meghatározóak és játszottak már az Euroligában, illetve Európa Kupában. Idén két alanyi jogon Euroliga főtáblás csapatunk van és a DVTK selejtezőt vív. Ezek mind olyan dolgok, amik azt mutatják, hogy a magyar bajnokság egy erős bajnokság.

Tisztában vagyunk azzal, hogy minden mérkőzésre úgy kell odamenni, hogy semmit nem adnak ingyen és maximális koncentrációra van szükség. Éppen ezért mondtam, hogy nekünk itt a szezon eleje nehéz amiatt, hogy még nem egy komplett csapattal leszünk.

Zárásul egy gondolat, az Euroliga-győzelem mennyire van ott a mindennapi munka során a fejekben?

Napi szinten nem beszélünk róla, mert az új szezonra és a munkára koncentrál mindenki. Ettől függetlenül ez egy olyan dolog, hogy amikor az ember bejön a csarnokba, mindig itt lesz. Látjuk az Euroliga serleget és tudjuk, ez már a miénk, nem veheti el senki. Már a klub történelméhez hozzátartozik.

Összességében tehát nem mondom, hogy napi szinten eszünkbe jut, de szoktunk rá gondolni. Olyan szempontból is fontos, hogy tudja az ember, mennyi munka kell egy ilyen sikerhez.

Hirdetés