Hirdetés
Magyarország

Stabil teljesítmény elsőszámú irányítóként – interjú Dúl Pankával:

:

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

Hirdetés

Kedden elrajtolt a bajnoki rájátszás. A negyeddöntő első mérkőzésén a TFSE-MTK 103-93-ra alulmaradt a SERCO UNI-Győr otthonában. A találkozón Dúl Panka 24 ponttal, 4 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt a fővárosi együttesben. A teljesítmény-indexe (VAL) 32-es lett, ami a teljes mezőnyt nézve a legjobb magyar teljesítmény volt a keddi játéknapon. Erről és a TFSE-MTK eredményes tavaszi szerepléséről beszélgettünk Dúl Pankával.

Mielőtt rákanyarodnánk a rájátszásra, tekintsünk vissza az alapszakasz hajrájára. Nagy izgalmak közepette, óriási küzdelemben szereztétek meg az alapszakasz 7. helyét. Hogy idéznéd fel az elmúlt heteket?

A végére hagytuk, hogy biztosítsuk a helyünket a rájátszásban. Az alapszakasz elején sok ki-ki meccset játszottunk, melyek pár ponton múltak. Ezek többségén alulmaradtak, így az alapszakasz második felére olyan helyzet alakult ki, hogy januártól kezdve az utolsó nyolc meccsünkből hatot meg kellett nyerni.

Amikor január végén az alapszakaszban kikaptunk a Győrtől, onnantól nem volt más választásunk: a biztos továbbjutáshoz mindenkit le kellett győzni, így a Szekszárdot is. Ellenük a siker hatalmas bravúr volt és azóta nagyon sokat emlegetjük a csapatban. Eközben a közvetlen ellenfelek ellen nem hibáztunk.

A tavalyi évhez hasonlóan idén sem apróztuk el, de a legfontosabb, hogy megvan a play-off!

A 2023-as meccseket nézve – összesen kilenc alkalommal léptetek pályára – egyedül a PINKK ellen nem érted el legalább a 10 szerzett pontot. Minden más alkalommal ezen a téren is domináltál. Történt változás a játékodban? Átfordult valami a csapatban, hogy ennyire eredményes tudsz lenni az utóbbi időben?

Inkább azt mondanám, hogy stabilabb lettem minden szempontból. Nem kizárólag a szerzett pontokban, hanem a játék többi elemében is.

Nagyon egymásra találtunk a lányokkal a szezon második felére. Kiváló csapatkohézió alakult ki. Mindenkinek meglett a feladata, amiben hozzá tud adni a csapathoz. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy pontszerzésben előrébb tudtam lépni, de nem csak ez számít.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

Adódik a kérdés, hogy a pontszerzésen túl miben fejlődtél?

Irányítóposzton és az azzal járó feladatok megoldásában fejlődtem nagyon sokat. Az is volt ennek a szezonnak az egyik fő célkitűzése, hogy elsőszámú irányítóként megálljam a helyem. Az utóbbi időszakban – talán fogalmazhatunk így -, ennek az elvárásnak meg is tudok felelni.

Folyamatosan tanulok. Mindig lehet és kell is fejlődni, de úgy érzem, hogy ebben az irányító-szerepkörben most sikerült előrébb lépni minden téren.

Elérkeztünk a keddi negyeddöntőhöz, amikor 103-93-ra maradtatok alul a Győr otthonában. Mi volt a mérkőzés kulcsa?

Kívülről nézőként közönségszórakoztató meccs lehetett a sok ponttal, gyors támadásokkal. Ez nekünk sajnos annyira nem volt jó, mert tudtuk, ha „dobóversenyre” kerül sor és nem elsősorban a védekezésen lesz a hangsúly, akkor abból nem fogunk kijönni győztesen.

A támadás részével elégedettek lehetünk. Idegenben 93 pontot dobni jó eredmény. Ritka, ha egy csapat vendégként 93 pontot szerez, akkor vesztesen jön le a pályáról. Ez velünk sajnos megtörtént, mert 103 pontot kaptunk. Ennek megfelelően péntekre védekezésben nagyon sokat kell fejlődni. Visszahozni azt, ami mi vagyunk, tehát az a küzdő, hajtó, védekezésben kevésbé passzív csapat.

Fotó: Nagy Gábor

A teljesítmény-indexed (VAL) 32-es lett, ami a keddi játéknap legjobb magyar teljesítménye a teljes mezőnyt nézve. Hol helyezkedik el nálad ez a meccs? Mi hozta meg ezt a teljesítményt?

Azzal, hogy a szezon végére elkaptuk a fonalat és összejött ez a győzelmi sorozat, igyekeztünk ezt a hullámot tartani és utazni rajta tovább. Én is erre törekedtem és törekszem most is.

Ahogy mindenki a csapatból, úgy én sem szerettem volna, hogy elveszítsük ezt a mérkőzést. A végletekig mentünk és mindenki kiadott magából mindent. A végére a társaim is megtaláltak. Látták, hogy elkaptam a ritmust, jönnek a pontjaim, így többet kerestek. Ennek tudható be ez a ponterősebb teljesítmény.

Sok szó esett arról az elmúlt hetekben, hogy a győri csapatból kiesett Beatrice Mompremier. Milyen a mostani szerkezetében a Győr és mit vársz a pénteki meccstől?

Olyan szinten nem dominál a gyűrű alatt a Győr, mint korábban. Ezt sajnos nem tudtuk kihasználni, mert Peyton Williams eredményes játékával így is sikerült a festékben érvényesíteniük az akaratukat. Mindenképp át kell gondolni, hogy mi történt és hogyan tudunk javítani, hogyan lehet őt semlegesíteni.

Kedden védekezésben új dolgot próbáltunk ki, azt is mérlegelni kell, hogy kitartunk-e mellette vagy visszatérünk a korábbiakhoz. Vannak feladatok bőven, de egy biztos: nem fogjuk olcsón adni a bőrünket. Sőt, szeretnénk kiharcolni a sorsdöntő harmadik meccset.

Fotó: Borhi Mihály – TFSE

Hirdetés