Hirdetés
Európa

Statisztikai áttekintés – Határ Bernadett szedte a második legtöbb lepattanót:

:

Hirdetés

A 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtező-sorozatában idén novemberben két fordulót bonyolítottak le. Érdemes röviden áttekinteni a fontosabb statisztikai mutatók rangsorait.

A nemzetközi szövetség mindkét játéknapról (csütörtök, vasárnap) összegyűjtötte a számok alapján az öt legjobb teljesítményt, így a kiemelkedő egyéni produkciókat már lapunk felületein is megosztottuk. Egy ilyen rövid kis statisztikai áttekintés kapcsán azt nem szabad elfelejteni, hogy három darab hármas csoport is van, így találunk olyan csapatokat (Montenegró, Izrael, Fehéroroszország, Lengyelország, Hollandia, Szlovákia) a 33-as mezőnyben, amelyek mindössze egy találkozót vívtak.

A fontos statisztikai mutatókat összesítő teljesítmény-indexet tekintve a belgák zsenije Emma Meesseman és a németek feltörekvő tehetsége, az Oregon sztárja Satou Sabally 34-es értéket átlagolt. A két találkozón pályára lépők közül őket a bosnyákok honosítottja Jonquel Jones 32-es értékkel követi, de nem marad le sokkal az ukránok klasszisa Alina Iagupova sem, aki két meccsen 31-es értéket átlagolt. A magyar csapatból Határ Bernadett rendelkezik a legmagasabb átlaggal ebben a mutatóban, egészen pontosan 22-es értékkel.

A pontátlagokat tekintve Alina Iagupova (30.5), Satou Sabally (28.0), Jonquel Jones (27.5), Emma Meesseman (27.0) és a szekszárdi Ivana Dojkić (27.0) ötöse remekel. Ők azok, akik elérték a legalább 27-es átlagot két meccs alapján. A legjobb mezőnymutatóval ezt Meesseman tette meg, aki a kísérleteit 68.8%-os hatékonysággal értékesítette. Satou Sabally esetében pedig azt érdemes kiemelni, hogy 24 büntetőt dobhatott és mindegyiket értékesítette. A magyar csapatból Határ Bernadett 17.5, míg Yvonne Turner 16-os pontátlaggal a legeredményesebbek.

A lepattanók terén Jonquel Jones az első kereken 16-os átlaggal két mérkőzés után. A második pedig Határ Bernadett, aki a két találkozón összesen 27 lepattanót gyűjtött. Ez pedig 13.5-ös átlagot jelent válogatottunk meghatározó magas játékosának. Ebben a mutatóban a román válogatott honosítottja Ashley Walker a harmadik 12.5-ös átlaggal.

Fotó: FIBA.Basketball / Tóth Zsombor

A két mérkőzésen pályára lépő játékosok között a gólpasszokat tekintve Pinelopi Pavlopoulou osztotta ki a legtöbbet, az átlaga 8.5-ös. A görög irányító mögött a lett Ilze Jakobsone a második 7.5-ös átlaggal, míg Ivana Dojkić a harmadik 6.5 asszisztot átlagolva. A szerzett labdákat tekintve – szintén a két találkozón pályára lépők között – Ivana Dojkić az első 4-es átlaggal. Őt a bolgár Radostina Dimitrova, a litván Laura Juškaitė és a lett tehetség Paula Strautmane követi egyaránt 3.5-ös átlaggal.

Térjünk rá a csapatstatisztikákra. A szerzett pontok tekintetében Szerbia az első 198 ponttal. Az albániai vendégjáték után ez nem meglepő. A németek a másodikak, akik a két találkozón 191 pontot értek el.  A németek átlagolják a legtöbb lepattanót, egészen pontosan 55-öt. Nem lehet elég alkalommal kiemelni, hogy a korosztályos Európa-bajnokságokon már bizonyító Satou Sabally milyen szintlépés számukra. A lettek (48.5), a bosnyákok (46.5), a szerbek (45.5) és a svédek (45.5) átlagolnak még 45 lepattanó felett.

A gólpasszok tekintetében a két meccset vívó gárdák között a belgák a legjobbak 28.5-ös átlaggal. Őket a szerbek (26.5) és a németek (24.0) követik. A szerzett labdák terén Szerbia (18.5), Lettország (15.0), Belgium (13.0) és Görögország (12.5) négyese dominál.

Most egy hosszabb pihenőre vonulnak a 2021-es Európa-bajnokság selejtezői. A harmadik fordulót, amikor válogatottunk szünnapos lesz, 2020. november 12-én rendezik. A negyediket pedig, amikor Hollandiát fogadjuk, 2020. november 15-én.

Hirdetés