Hirdetés
Archivum

Statisztikai érdekességek az Euroliga Final Four elõtt:

:

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi Sopronban az Euroliga 2018-as négyes döntõje. Elõbb 17 órától a Dinamo Kurszk és az UMMC Jekatyerinburg méri össze erejét, majd 20 órától jön a Sopron Basket és a Yakin Dogu Universitesi csatája. Mindkét mérkõzéshez közöltünk részletes beharangozót. A találkozók felvezetéseként a FIBA munkatársai rengeteg statisztikai mutatót gyûjtöttek össze. Ezek közül szemezgetünk az alábbiakban.

Sopronban Sonja Petrovic és az UMMC Jekatyerinburg is történelmet fog írni a hétvégén. Petrovic sorozatban 11. alkalommal tagja egy Final Four résztvevõ gárda keretének. A jelenleg a Dinamo Kurszkot erõsítõ szerb klasszis még 2008-ban Brnóban a Bourges csapatával debütált a Final Four-ban. Ezt követõen 2009 és 2014 között a Szpartak Moszkvával hat alkalommal jutott el az elõdöntõig. A következõ három évben az USK Praha színeiben szerepelt a Final Four-ban. Idén pedig a Kurszkkal kvalifikálta magát a négyes döntõbe. Még egyetlen játékosnak sem sikerült ilyen szériát összehoznia. Ez még akkor is kiemelést érdemel, ha volt olyan év, hogy Petrovic sérülés miatt csak civilben szurkolt a társainak.

Hasonló sorozatban van az UMMC Jekatyerinburg, akik szintén megszakítás nélkül 11. alkalommal lépnek pályára az Euroliga elõdöntõjében. Összességében pedig már a soproni a 12. Final Four részvételük. Ezek közül három alkalommal tudták elhódítani a trófeát. Még 15 évvel ezelõtt 2003-ra tehetõ az elsõ sikerük. Azt még az elõzõ tulajdonosi körrel, az amerikai játékosaik grúz útlevél botrányát megelõzõ évben aratták. Késõbb pedig már a jelenlegi, jóval átgondoltabb és profibb struktúrában 2013-ban és 2016-ban értek fel a csúcsra.

Az UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk másodszor vív egymással elõdöntõt az Euroligában. A 2015-ös prágai négyes döntõ alkalmával találkoztak elõször a sorozat ezen szakaszában. Akkor 81-70-es gyõzelmet aratott a Jekatyerinburg. Az abból a szempontból egy érdekes évad volt, hogy a két alakulat azonos csoportban szerepelt és ott mindkét alkalommal a Kurszk nyert. A legfontosabb csatát azonban elbukták.

Az elõdöntõ párharc érdekessége, hogy csapatszinten a Dinamo Kurszk a legeredményesebb 85.3 pontos meccsenkénti átlagukkal és õk szedték a legtöbb lepattanót meccsenként, szám szerint 41.3-at az idei szezonban. Emellett Sonja Petrovic személyében a kurszkiak adják a sorozat legpontosabb tripladobóját. A szerb klasszis a kísérletei 56.1%-át értékesítette idén. A Jekatyerinburg adja Brittney Griner személyében a mezõny legtöbb blokkot kiosztó játékosát. Az extra adottságokkal rendelkezõ center átlaga 2.1 blokk meccsenként. Érdekesség, hogy Griner a 270 pontjával a mezõny második legeredményesebb játékosa. Ezt úgy érte el, hogy az egész szezonban egyetlen triplakísérlete sem volt.

Térjünk rá a Sopron Basket és a Yakin Dogu Universitesi elõdöntõjére. A Sopron hatodik alkalommal fog az idei Euroliga szezonban török csapat ellen pályára lépni. Az eddigi öt meccsen négy siker és egy vereség a mérleg. A csoportkörben kétszer sikerült legyõzni az azóta Európa Kupát nyerõ Galatasaray-t, míg a Fenerbahce elleni negyeddöntõ 2-1-es eredménnyel zárult. Szintén biztató mutató, amire a FIBA sajtóanyaga felhívja a figyelmet, hogy idén a hazai Euroliga meccseinek kétharmadát megnyerte a magyar csapat.

A Sopron Basket kapcsán elsõsorban a kiváló csapatteljesítmény és a magas szinten szervezett játék a kiemelendõ. Azt azonban nem szabad elfelejteni, a nemzetközi szövetség összeállításai is erre hívják fel a figyelmet, hogy Yvonne Turner-nek milyen jól sikerült a szezon második fele. Az elmúlt kilenc Euroliga mérkõzésén 16.7 pont, 2.8 szerzett labda volt az átlaga. Ez idõ alatt 51%-os mezõnymutatót hozott össze. A triplákat 48%-al értékesítette, míg a büntetõket 83%-al.

A Yakin Dogu Universitesi 49.5%-os mezõnymutatóval az idei évad leghatékonyabb csapata. A duplákat a törökök értékesítik a legpontosabban, 53.6%-os mutatót értek el az idei 16 Euroliga meccsükön. A Kurszk mögött a második legtöbb lepattanó (40.1) és a második legtöbb gólpassz (20.7) átlaggal rendelkeznek. A teljesítményindex átlagokat nézve pedig az öt legjobb játékos közül négyet õk adnak. Lavender, Vandersloot, Gruda, McBride négyes remekelt ilyen szinten, ami nem mindennapi adat.

Hirdetés