Hirdetés
Archivum

Statisztikai összefoglaló az Euroliga alapszakaszának elsõ körérõl:

:

Hirdetés

Múlt héten lezárult a nõi kosárlabda Euroliga alapszakaszának elsõ köre. A januári folytatás elõtt egy statisztikai összefoglaló keretében áttekintjük, hogy mi történt eddig a sorozatban.

Kezdjük az egyéni mutatókkal, ahol a teljesítmény-indexet tekintve Alyssa Thomas emelkedik ki 26.3-as értékkel. Az USK Praha 26 éves amerikai sztárja pályafutása elsõ Euroligás évét teljesíti és bombaformát mutatva robbant be a sorozatba: 19.9 pontos átlagával a mezõny legeredményesebbje, de meccsenként leszedett átlagban 9.3 lepattanót, ami az ötödik legmagasabb érték. Ezen felül a 4.1-es meccsenkénti gólpassz mutatója is kiemelést érdemel.

A teljesítmény-indexet figyelve Courtney Paris, a Hatay centere a második 23.6-os értékkel, míg Brionna Jones a harmadik. A Nagyezsda Orenburg amerikai légiósa 22.6-os értékkel rendelkezik. Paris mutatója 13.7 pont, 9.7 lepattanó és 4.6 gólpassz átlagból áll össze. Ezzel a 9.7-es átlaggal a harmadik legtöbb lepattanót eddig a sajátos adottságú magas játékos szerezte idén. Ebben a mutatóban 11.7-es átlaggal éppen Jones az elsõ. A teljesítmény-indexek terén a Sopron Basket klasszisai közül Yvonne Turner 16.1-es átlaggal a 12. az egyéni rangsorban, míg Amanda Zahui 15.1-essel a 17. helyen található.

A pontátlagokat tekintve Thomas mögött Breanna Stewart 18.3-mal a második. A Dinamo Kurszk világsztárja 9 lepattanó, 2.3 gólpassz átlagot hozott össze ezen felül. A harmadik pedig Shey Peddy 17.4-es pontátlaggal. A TTT Riga amerikai légiósa ezen felül 3.8 lepattanóval és 4.9 gólpasszal segítette az alapszakasz elsõ körében meccsenként a csapatát. A Sopron Basket játékosai közül Candice Dupree 13.9, míg Yvonne Turner 13.7-es pontátlaggal rendelkezik.

A lepattanók rangsorát nézve az elsõt (Jones) és a harmadikat (Paris) már kiemeltük. A második Celeste Trahan Davis, a Castors Braine centere 10.3-as átlaggal. A Sopron Basket játékosai közül ebben a mutatóban Amanda Zahui rendelkezik a legmagasabb átlaggal, kereken 9-es mutatóval. Ez a rangsorban a 9. pozíciót jelenti a svéd válogatott magas játákos számára.

A gólpasszok terén Silvia Dominguez neve mellett szerepel a legmagasabb átlag, kereken 7-es. A Salamanca klasszisát egy másik spanyol irányító Sandra Ygueravide követi Orenburgból 6.8-as értékkel. A harmadik pedig Amel Bouderra (Carolo Basket) 6.4-gyel. Ebben a rangsorban Yvonne Turner az 5. meccsenként 5.3-as átlaggal. Turner a szerzett labdák terén is remekel, itt 2.1-es az átlaga, ami a 6. legmagasabb érték. Ebben a mûfajban is Thomas futja a legjobb szezont 3.6-os átlaggal.

Térjünk rá a csapatstatisztikákra, ahol minden fontos mutatóban a címvédõ UMMC Jekatyerinburg az elsõ. A teljesítmény-indexek terén egyedüliként a mezõnyben a lélektani 100-as értékét is átlépték. Nem is kicsivel, hiszen 112.9-es mutatóval rendelkeznek. Õket az USK Praha (93.7) és a Bourges (88.9) követi. A 16 csapatos mezõnyben a Sopron Basket a 8. pozíciót foglalja el 79.7-es értékkel. A pontátlagok terén is Jekatyerinburg (84.9), Praha (80.0), Bourges (74.9) a sorrend. A Sopron Basket 70.9-es átlaggal a 9. helyen áll. A magyar bajnok esetében kiemelendõ, hogy az átlagos 46.3%-as mezõnyszázalékukkal a hatodik legjobbak a mezõnyben.

A lepattanók terén a három orosz alakulat kiemelkedik a mezõnybõl. A Jekatyerinburg (45.9), Kurszk (43.0), Orenburg (40.1) trió lépi át a 40-es átlagot. A Sopron Basket 33.6-os átlaggal rendelkezik, ami a 11. pozíciót jelenti a rangsorban. A gólpasszok terén is a Jekatyerinburg az elsõ 24.3-as átlaggal. Itt még az USK Praha lépi át a 20-as átlagot. Egészen pontosan 20.1-es mutatóval bírnak. A Sopron Basket a 13. ebben a rangsorban 13.7-es átlaggal. A szerzett labdák terén a CCC Polkowice (11.0) és az USK Praha (10.6) lépi át a 10-es értéket. A Sopron Basket a 8. helyezett 7.7-es átlaggal.

A csoportok állása

A-csoport

B-csoport

Hirdetés