Hirdetés
Archivum

Statisztikai összefoglaló az Euroliga alapszakaszáról:

:

Hirdetés

Lezárult az Euroliga 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. A negyeddöntõ párharcok kezdete elõtt az elmúlt 14 hét egyéni és csapat-statisztikáiból készítettünk egy összefoglalót.

Kezdjük az egyéni mutatókkal és azon belül is a teljesítmény-index átlaggal, mely talán a legkomplexebb és leginkább reális képet festõ adatsor. Érdekesség, hogy az átlagokat tekintve két Euroliga-újonc világklasszis szerepel az élen. Az USK Praha sztárja Alyssa Thomas érte el a legmagasabb értéket 24.3-as átlaggal. Ez úgy áll össze, hogy 17.9 pontot, 10.3 lepattanót és 4.6 gólpasszt jegyzett mérkõzésenként. A 17.9-es pontátlaga a második legmagasabb a sorozatban, de a lepattanókban és a gólpasszokban is a top10-ben található. A második legmagasabb teljesítmény-index átlaga Breanna Stewart-nak van, akinek a neve mellett 21.5-ös érték szerepel. A Kurszk sztárja az alapszakaszt 20.4 pont, 8.6 lepattanó és 2.9 gólpassz átlaggal zárta. A teljes mezõnyt nézve a tripla MVP (WNBA alapszakasz, döntõ és VB) pontátlaga a legmagasabb. Egyedül lépte át a 20-as értékét. Sokáig fogjuk emlegetni ezt a szezont, hiszen példátlan, hogy két debütáló szupersztár is ennyire jó teljesítménnyel, kiváló hozzáállással érkezik Európába. Bízzunk benne, hogy hosszú távon is ez lesz a trend a sportágban.

A harmadik legmagasabb teljesítmény-index átlaggal (21.3) Courtney Paris rendelkezik. A sajátos adottságokkal rendelkezõ klasszis center nyolc lejátszott tétmeccs után távozott a Hatay-tól. Ebben a mutatóban a Sopron Basket játékosai közül Candice Dupree és Yvonne Turner is bekerült a top15-be, egészen pontosan 15.6-os átlaggal. A pontátlagokat tekintve Thomas és Stewart mögött Hailey Peters, a Carolo Basket sztárja rendelkezik a harmadik legmagasabbal, 17.6-ossal. Ebben a mutatóban a Sopron Basket keretébõl Candice Dupree 14.1 pont, míg Yvonne Turner 13.6 pont átlagot teljesített, így mindketten a top20-ban kapnak helyet. A lepattanók terén négyen értek el kétszámjegyû átlagot. A legmagasabb értékkel, 10.9-essel az orenburgi Brionna Jones rendelkezik. Õt Alyssa Thomas (10.3), Celeste Trahan-Davis (Castors Braine – 10.2) és Courtney Paris (10) követi. A legtöbb lepattanót gyûjtõ soproni játékos Amanda Zahui lett. A 14 meccsen 108-at szedett le, ami 7.7-es átlagnak felel meg.

A gólpassz átlagok terén a Bouderra (Carolo – 6.9), Ygueravide (Orenburg – 6.2), Dotto (Schio – 6.2) trió lépte át a 6-os értéket. Itt Yvonne Tuner 5.9-es értékkel rendelkezik, ami az ötödik legmagasabb. Turner kapcsán érdemes kiemelni, hogy a mezõny második legpontosabb büntetõzõje Kelsey Plum mögött. Átlagban 87%-al értékesítette ezeket a lehetõségeket a 14 csoportmeccsen. Nézzük a többi mutatót röviden. A legjobb mezõnyszázalékkal Courtney Paris rendelkezik, de nála mindössze nyolc lejétszott tétmeccsrõl beszélhetünk. A 14 találkozón pályára lépõk közül Marija Rezan (USK Praha) hozta a legjobb mezõnyszázalék-átlagot, 57.4%-ot. A szerzett labdák terén pedig Alyssa Thomas rendelkezik a legmagasabb átlaggal. Mérkõzésenként kereken 3-at jegyzett.

Nézzük a csapatstatisztikákat. A pontátlagok terén az UMMC Jekatyerinburg kiemelkedik 82.5-ös értékkel. A címvédõt az USK Praha követi 79.9-es átlaggal, majd utána jön egy nagyobb szakadék. A Kurszk, Bourges, Fenerbahce trió 74-es átlaggal, a Sopron 72.1-essel bír. Mezõnyszázalékokat tekintve is a Jekatyerinburg vezet és a Sopron ebben is hatodik. A büntetõknél Yvonne Turner-t külön kiemeltük, de csapatszinten is a harmadik legpontosabb a Sopron. A 78.4%-os átlag nagyon komoly koncentrációról árulkodik. A lepattanókat szintén a Jekatyerinburg szedi a legjobban, a 44.1-es értékükrõl mondani sem kell, hogy toronymagas elsõ helyet jelent. Mögöttük a Kurszk és az Orenburg található a rangsorban. A Sopron Basket 35.1-es átlaggal a 10. ebben a mutatóban.

A gólpasszokból is a Jekatyerinburg osztotta ki a legtöbbet, 22.9-es az átlaguk. Mögöttük az USK Praha és a Bourges is 20-as átlag felett zárt. A Sopron a 11. helyezett a mutatóban 16.1-es átlaggal. A szerzett labdák terén a CCC POlkowice 9.7-es átlaga a legjobb. Itt a Sopron 6.8-as értékkel holtversenyben a 11. helyezett. Emellett a Sopron adta el a harmadik legkevesebb labdát. Csak a Fenerbahce és a Kurszk bizonyult ebben pontosabbnak.

Hirdetés