Hirdetés
Archivum

Statisztikai összefoglaló az Európa Kupa alapszakaszáról:

:

Hirdetés

Múlt héten zárult a nõi kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. Az alábbiakban a sorozat statisztikai áttekintése következik, hiszen a magyar csapatok és a játékosaik is elõkelõ helyen állnak több mutatóban.

A magyar csapatok összességében jó teljesítménnyel zárták az Európa Kupa alapszakaszát. Négy képviselõnkbõl az a két együttes, mely az õszi sportformája alapján elõzetesen is eredményorientált szerepelésben gondolkozhatott, bejutott a rájátszásba. Ráadásul az Atomerõmû KSC Szekszárd és az Aluinvent DVTK is bekerült a nyolc kiemelt közé, melynek köszönhetõen január elején a play-off elsõ körében nem kell pályára lépniük.

A rájátszás második fordulójában, melyet a tervezett menetrend szerint január 24-én és 31-én bonyolítanak le, a Szekszárdra az Artego Bydgoszcz – Basketball Nymburk továbbjutója vár. A DVTK pedig vagy a címvédõ Galatasaray vagy pedig a jelenlegi harmadik számú spanyol gárda a Lointek Gernika Bizkaia ellen lép pályára. A magas rangsorolásnak köszönhetõen mindkét magyar együttes a kuparendszerû párharcok második mérkõzését rendezi hazai pályán.

Érdemes kitérni arra, hogy a másik két magyar résztvevõ közül a CMB Cargo UNI Gyõr számára 2 gyõzelemmel és 4 vereséggel zárult a sorozat, míg a VBW CEKK Cegléd nem tudott meccset nyerni.

Kezdjük az áttekintést az egyéni mutatókkal, miután két kiemelkedõ teljesítményrõl számolhatunk be. A gólpasszokat tekintve a legmagasabb átlaggal Medgyessy Dóra az Aluinvent DVTK irányítója rendelkezik a csoportkört követõen. A második legmagasabb teljesítmény-index átlaga pedig az Atomerõmû KSC Szekszárd légiósának Erica McCall-nak van.

A teljesítmény-index átlagokat nézve az Enisey Krasznojaszk klasszis centere Stephanie Mavunga zárt a legmagasabb átlaggal. Szám szerint 33.8-as érték szerepel a neve mellett. Ha a FIBA-nál hirdetnének alapszakasz MVP-t, akkor vélhetõen hozzá vándorolna ez az elismerés. Mavunga ugyanis a legmagasabb pontátlaggal rendelkezik, egészen pontosan 24.5-tel és a legtöbb lepattanót is a neve mellett találjuk. Kereken 13-as lepattanó átlagot tudhat magáénak. A teljesítmény-index átlagok terén Erica McCall 27-es mutatóval a második. Hogy ezt el tudjuk helyezni a szekszárdi légiós esetében: a 19.8-as pontátlagával a 11. a mezõnyben, a lepattanók terén pedig kereken 10-es az átlaga, ami a 9. legjobb.

A harmadik legmagasabb teljesítmény-index átlaggal Ana Pocek bír. A bolgár Beroe montenegrói válogatott centere 25.6-os mutatót hozott össze. A 24.4-es pontátlaga a második legmagasabb a mezõnyben, míg a kereken 10-es lepattanó átlagával Erica McCall mellett holtversenyben a 9. az Európa Kupa statisztikai rangsorában. Mavunga és Pocek után a harmadik legmagasabb pontátlaggal a Besiktas sztárja Kelsey Mitchell zárta az alapszakaszt. A kiemelkedõ 24-es mutatója helyezi a dobogóra ebben a rangsorban. A pontátlagokat figyelve a rangsorban a negyedik Abby Bishop. A Szekszárd ausztrál klasszisa a négy meccsén, amin pályára léphetett, 22.5-ös átlagot ért el. Esetében a meccsenkénti 9 lepattanó és 3 gólpassz is kiemelést érdemel. A pontátlagok terén Jovana Popovic, a Cegléd szerb légiósa is befért a top15-be 18.3-as átlagával.

A dobóteljesítményekben jobban elmerülve érdemes megnézni a mezõnyszázalékokat. Itt a legmagasabb átlaggal Dragana Stankovic rendelkezik. Az Artego Bydgoszcz hazánkban is jól ismert szerb centere a kísérleteinek 68.6%-át értékesítette a csoportkörben. A top10-ben megtaláljuk Szekszárdról Erica McCall-t 58.0%-al és a DVTK-ból Chanel Mokango-t 56.7%-al. A duplákat tekintve 60% feletti mutatójának köszönhetõen McCall és Bishop is a top10-ben van. Magyar kötõdés még, hogy ebben a mutatóban 62.2%-os átlagával Krivacevic Tijana az 5. pozícióban zárta az alapszakaszt.

A triplák terén kereken 50%-os mutatóval a DVTK-ból Egle Sulciute, míg a gyõri gárdából Lexia Brown került a top10-be. A magyar csapatok játékosai remekül büntetõztek az alapszakaszban. A ceglédi Jovana Popovic 91.7%-os hatékonysággal értékesítette ezeket a lehetõségeket. A DVTK-ból Chanel Mokango 91.3%-al, míg Shatori Walker-Kimbrough 88.9%-al fért be a top10-be.

Térjünk rá a gólpasszokra, ahol tehát Medgyessy Dóránál senki nem osztott ki többet. A DVTK irányítójának 11.8-as átlaga toronymagasan kiemelkedik a mezõnybõl. A második ebben a rangsorban Alina Iagupova (Cukorova) 7.3-as mutatóval, a harmadik pedig Julie McBride (Artego Bydgoszcz) 7.2-vel. A szerzett labdák terén is találunk a top10-ben DVTK játékost. Shatori Walker-Kimbrough meccsenként 2.5-ös átlaggal zárt.

Forduljunk a csapatstatisztikák felé, ahol szintén több top10-es rangsorolást emelhetünk ki. A pontátlagokat tekintve az Aluinvent DVTK 81.8-as értékkel fejezte be a csoportmeccsek sorát, ami a 7. legmagasabb a mezõnyben. Az Atomerõmû KSC Szekszárd 75.4-es pontátlaga pedig a 11. legmagasabb. A DVTK 81.8-as meccsenként elért átlagához hozzá kell tenni, hogy mindezt 46.2%-al jegyezte átlagban a miskolci gárda. Ez pedig a hatodik legjobb érték a mezõnyben.

Ha tovább boncolgatjuk ezeket a mutatókat, akkor azt látjuk, hogy a Szekszárd a duplák terén remekelt. Itt 52.8%-al értékesítette a lehetõségeit, ezzel a rangsorban az 5. helyen zárva. A büntetõk terén pedig 81.8%-al a DVTK top5-ös. Érdekesség, hogy ebben a mutatóban a VBW CEKK Cegléd lett a második leghatékonyabb. A büntetõinek 83.5%-a utat talált a gyûrûbe a hat csoportmeccsen.

Lepattanók terén a Szekszárd kereken 41-es átlaggal a 11. legtöbbet gyûjtötte mérkõzésenként. Eközben a DVTK-nak volt az 5. legtöbb kiosztott blokkja. A 4.5-ös mutató egészen kiemelkedõ. A gólpasszok terén Medgyessy Dóra remeklésének (is) köszönhetõen a DVTK 23-as átlaggal a második a Cukorova mögött. Ebben a mutatóban 20.5-ös átlaggal a Szekszárd is top10-es. Szerzett labdák terén a Szekszárd 10.2-es átlaggal a nyolcadik. Ki kell emelni azt is, hogy a KSC ott van a tíz legkevesebb eladott labdát jegyzõ gárda között.

Hirdetés