Hirdetés
Archivum

Statisztikai visszatekintés a soproni U20-as Európa-bajnokságra:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárult Sopronban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott hat gyõzelemmel és egy vereséggel az 5. helyet szerezte meg. Az alábbiakban a statisztikai mutatók segítségével tekintünk vissza a tornára.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott kiváló kontinenstornát teljesített. A hat gyõzelem és egy vereség alkalmával olyan teljesítményt nyújtottak a lányok, melyekkel minden fontos mutatóban a mezõny elsõ felébe kerültek. Akár az egyéni, akár a csapatstatisztikákat vizsgáljuk. Kezdjük összeállításunkat a csapatstatisztikákkal. Válogatottunk a hét találkozóján 66.9 pontot jegyzett átlagban, tette mindezt 36.3%-os mezõnymutató mellett. Különösen a triplák sikerültek extrán, az Európa-bajnokságot tekintve 122 vállalásunk volt, melybõl 41 lett sikeres. Átlagokra lebontva azt jelenti, hogy meccsenként 5.9 hárompontosunk ért célt 33.6%-os mutatóval. A büntetõket tekintve pedig 117-bõl 85 lett sikeres, ami 72.6%-os hatékonyságot jelent.

A lepattanók terén csapatszinten a második legjobb lett a válogatottunk a 16 gárdát felvonultató mezõnyben. Egyedül Franciaország elõzte meg a magyar csapatot. A statisztikai lapokra összesen 328 magyar lepattanót rögzítettek. Ezek úgy oszlottak el, hogy 101 támadó és 227 védõ-lepattanót gyûjtöttünk be. Meccsenként 46.9-es átlagot teljesített csapatunk. A gólpasszok terén szintén a második legjobb lett a magyar válogatott meccsenként 19-es átlaggal. Egyedül Oroszország elõzte meg a mieinket. Külön kiemelkedõ, hogy a spanyolok mögött a szerzett labdák terén is másodikak lettünk. Végül 10.9-es átlaggal zártunk, ami egészen kiváló. Ezekre a mutatókra meccsenként átlagban 15.4 eladott labda jutott. Csapatunk „efficiency” értéke 76.7-es lett, ami Spanyolország, Franciaország és Oroszország mögött a negyedik legjobb.

Térjünk rá az egyéni statisztikákra. A fontos mutatókat összegzõ „efficiency” értéket tekintve Gereben Lívia 17.7-es értékkel lett a legjobb. Mögötte Studer Ágnes 13.7-es, míg Kiss Virág 12.6-os átlagot teljesített. A szerzett pontokat tekintve Gereben Lívia 15.6-os átlaggal zárt. Õt követi Studer Ágnes 10.6-os átlaggal, majd Török Ágnes következik 9.1-es pontátlaggal. A lepattanók terén Kiss Virág 9.7-et átlagolt, Gereben Lívia 6.7-es, míg Mérész Beatrix 4.7-es mutatóval fejezte be a tornát. A gólpasszok terén Studer Ágnes 6.7-et átlagolt a hét meccsen, Gereben Lívia és Kányási Veronika pedig 2.7-et.

Nézzük, hogy ezek az értékek hol helyezkednek el a mezõnyben. Gereben Lívia a 9. legeredményesebb játékos lett a kontinenstornán a 108 szerzett pontjával. A németek All-Star ötösbe is beválasztott játékosa Satou Sabally lett a soproni torna legeredményesebbje 145 dobott ponttal, azaz 20.7-es átlaggal. Ki kell emelni, hogy Gereben Lívia 49.4%-os mezõnymutatója igazán extra. Ebben a negyedik legjobbnak számít a teljes mezõnyt nézve. A triplákat Török Ágnes értékesítette a csapatunkból a leghatékonyabban, a 22 kísérletébõl 11 sikeres lett. Ez kereken 50%-os mutató, ami a második legjobb a tornán.

A lepattanók terén az elõbb már kiemelt német Sabally mögött Kiss Virág szedte a második legtöbb lepattanót. Szám szerint 68-al zárt, ami 9.7-es átlagnak felel meg. Studer Ágnes osztotta ki a legtöbb gólpasszt a soproni mezõnyben. Egészen pontosan 47-et, így született meg a 6.7-es átlaga. Studer a szerzett labdák terén holtversenyben a második lett. Összesen 17-et jegyeztek fel ebbõl a statisztikai lapjára, amivel a szlovén Zala Friskovec-cel azonos. Ebben egyedül a spanyol Itziar Ariztimuno bizonyult jobbnak egyetlen gólpasszal.

Kiemeltük összeállításunkban az „efficiency” értéket is, ami Gereben Líviának volt a legmagasabb a magyar csapatban. A 17.7-es átlaga az ötödik legjobb lett a soproni mezõnyben, ami szintén hangsúlyozza, hogy milyen extra teljesítményt láthattunk tõle.

Hirdetés