Hirdetés
Archivum

Statisztikai visszatekintés az U17-es Világbajnokságra:

:

Hirdetés

Vasárnap este lezárult Minszkben a 2018-as U17-es leány kosárlabda Világbajnokság, melyen a magyar válogatott az elõkelõ 4. helyen zárt. Természetesen errõl a tornáról sem maradhat el statisztikai visszatekintõnk.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Kezdjük összeállításunkat a csapatstatisztikákkal. A magyar válogatott a minszki mezõny negyedik legeredményesebb együttese lett kereken 66 pontos átlaggal. A mieinket csak a 89.3 pontot átlagoló Egyesült Államok, illetve a két ázsiai élcsapat Japán és Kína elõzte meg. Igaz, az ázsiai játékstílus alapját adja ez a ponterõs játék. A magyar válogatott 39.5%-os mezõnymutatót átlagolt a hét meccsén, ami a második legjobb lett az USA mögött. Kiválóan mutatja, hogy mennyire koncentrált játékot láthattunk a mieinktõl. A duplákat tekintve a harmadik, a triplákat nézve az ötödik legjobb mezõnyszázalékkal zárt válogatottunk.

A lepattanók terén átlagban 43.3-at gyûjtöttek a mieink a mérkõzéseken. Ez a 9. legmagasabb a rangsorban, de itt a közepmezõny rendkívül sûrû. Az 55.6 lepattanót átlagoló USA más dimenziót képviselt, de ez nem meglepetés. Ugyanúgy, ahogy az sem, hogy Franciaország és Kanada követelt még helyet magának az élmezõnyben.

Gólpasszokban USA és Kína mögött a harmadik legtöbbet osztották ki a magya lányok, meccsenként 18.6-ot. Ez kiemelkedõ szám és egyben remek csapatjátékról árulkodik. Szerzett labdákat tekintve 9.3-as átlaggal zártunk, ami a 13. lett a mezõnyben. Szintén igaz, hogy a középmezõny nagyon hasonló számokat produkált. Ebben a mutatóban 15.6-os átlaggal Spanyolország lett az elsõ, míg a második 14.6-tal Olaszország. Az sem véletlen, hogy ezen két nemzet dominált, hiszen erre a játékelemre stabilan építenek. Az eladott labdák tekintetében 16.7 lett végül az átlagunk, ami a 7. legalacsonyabb a mezõnyben. Itt Japán mindössze 9.7-es átlaggal toronymagasan a legprecízebb gárdának bizonyult, ami szintén nem meglepetés.

A fontos statisztikai mutatókat összesítõ „efficiency” érték-átlaga a válogatottunknak 75.3-as lett, ami a negyedik legmagasabb a 16 csapatos mezõnyben. Mindössze az Egyesült Államok (127.7), Japán (80.6) és Franciaország (77.4) bizonyult jobbnak ebben a tekintetben. A magyar válogatott a 4. helyet szerezte meg a tornán. Remek teljesítményt nyújtott a csapatunk, amit a fenti statisztikák is megerõsítenek. Szinte minden mutatóban az élmezõnyben zártunk a sportág meghatározó nemzetei között.

Az egyéni mutatókat is érdemes röviden áttekinteni. Válogatottunk legeredményesebbje a 12 pontot átlagoló Dombai Réka lett. Mögötte Varga Alíz (9.6) és Angyal Barbara (9.4) még szintén 9 pont felett jegyzett a hét meccsen. A csapatteljesítményt dicséri, hogy legalább hatan 5 egység felett értek el. Szépen megoszlottak tehát a terhek támadásban, ami ennek a generációnak óriási erõssége. A legtöbb lepattanó átlagot Tóth Franka (6.7) és Varga Alíz (6.7) érte el, míg a legtöbb gólpassz (átlagban 3.4) Angyal Barbara nevéhez fûzõdött. A fontos mutatókat összesítõ „efficiency” értéke Dombai Rékának lett a legmagasabb 11.3-as átlaggal, míg Varga Alíz 10.9-es mutatót ért el ugyanitt. 

Hirdetés