Hirdetés
Archivum

Studer Ági utolsó másodperces triplájával verte az U16-os válogatott Horvátországot:

:

Hirdetés

Horvátország ellen folytatta szerepelését a debreceni U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott. A fordulatos találkozó végén már érett a hosszabbítás, amikor az utolsó másodpercben 52-52 után Studer Ági triplájával megszerezték a gyõzelmet lányaik.

Horvátország nem volt ismeretlen ellenfél, hiszen a két csapat a felkészülés alatt már kétszer is összecsapott egymással. A horvátok a nyitó napon a spanyoloktól szenvedtek nagy arányú vereséget. Ebbõl azonban nem lehetett messzemenõ következtetéseket levonni. Ezt megmutatta a kora délutáni szerb-spanyol összecsapás is, ahol a hispánok egy végig szoros csatában mindössze 63-57-es gyõzelmet arattak.

Gyors horvát találattal kezdõdött a mérkõzés, de ezt követõen Foitl, Doktor és Studer pontjaival 7-2-re elléptünk alig 3 perc játékot követõen. A horvátok lényegesen összeszedettebben játszottak, mint egy nappal korábban a szerbek. A folytatásban tartották a lépést a mieinkkel, sõt egy jó ütemû triplával 11-11-nél már egyenlõ volt az állás. Az elsõ szakasz hajrája nagy fordulatokat hozott. Elõbb Török és Czukor révén 15-11-es elõnyre tettünk szert, mely után a horvátok idõt kértek, majd 10 másodperc alatt egyenlítettek. Ismét el lehetett mondani, hogy ezen a szinten már egy pillanatnyi figyelmetlenséget is könyörtelenül megbüntetnek. A horvát egyenlítés is egy eladott labdából született.

A második negyedben sem változott a játék képe. Egy újabb tripla után 18-16-nál már a horvátok jártak elõrébb. Lelik két találatával vettük vissza a vezetést és innentõl a magyar csapat járt elõrébb. Czukor két gyors duplája és Pusztai ziccere után 26-19-nél horvát idõkérés következett. Ebben a periódusban úgy nézett ki, hogy a magyar válogatott akár nagy különbségû gyõzelmet is arathat. Pusztai büntetõje után 29-19-nél elérte a 10 egységet a differencia. A horvátok azonban a félidõt Josipa Silov harmadik hármasával zárták, mellyel 6 pontra faragták a hátrányukat. Ezzel Silov már 12 pontnál járt. Nálunk a legeredményesebb a 6 egységig jutó Czukor volt a félidõben, de a csapatteljesítményt jól mutatja, hogy 10 magyar játékos szerzett pontot.

A harmadik negyedre szigorított védekezésén a horvát csapat. Ebben a szakaszban valamelyest kitolódott a faulthatár, mely nem kedvezett a mieink számára. Ennek ellenére a harmadik etap elsõ felében magabiztosan õrizte elõnyét válogatottunk. Pusztai triplája után 34-27-nél még 7 egységgel jártunk elõrébb. A folytatás azonban nem sikerült ennyire jól. Silov két újabb triplát is elsüllyesztett, amivel 36-33-nál látótávolságba értek a horvátok. Az utolsó két percbe érkezve pedig a második etap elsõ perce óta elõször ismét riválisunk vezetett. A harmadik negyed végén 41-39-es horvát elõny állt az eredményjelzõn.

A záró szakaszra változtatni kellett, mivel a harmadik etap végére érezhetõen elbizonytalanodott válogatottunk. Török találatával egyenlítettünk, de ezt követõen ismét a horvátok kerültek lépéselõnybe. 49-43-nál már 6 egységgel vezettek. A magyar idõkérés után Studer Ági vezérletével kezdte meg a felzárkózást a magyar együttes, majd következett a pazar második félidõt teljesítõ és végül 14 pontig jutó Lelik triplája, illetve két remek ziccere. Az újabb kihagyott büntetõ ellenére 52-49-nél már 9-0-s szériában voltak Magyar Gergely tanítványai. A lélektani elõny egyértelmûen a mieinknél volt a végjátékba érkezve.

Az utolsó három perc töredezett játékot hozott, melybõl a riválisunk jött ki jobban. Simunic 52-51-re hozta fel a csapatát és mivel a hajrában ismét kimaradtak büntetõk, így a fordításért is támadhattak a horvátok. Lelik faultja után 52-51-nél Simunic dobhatott két büntetõt 7 másodperccel a lefújás elõtt. Ebbõl az egyik utat talált a gyûrûbe, így érett a hosszabbítás. Studer Ági azonban másként gondolta… Felvitte a labdát és a dudaszó pillanatában a triplakísérlete eredményesnek bizonyult. 55-52-re nyert a magyar csapat és ezzel már továbbjutó a csoportjából. Felejthetetlen délután volt…

Lasztoméry András technikai vezetõ beszámolója:

Roppant fontos volt mérkõzés várt lányainkra a horvátok elleni találkozón. Az elsõ negyedben nem tudtak egymástól elszakadni a felek. A második tízperc során a magyar válogatott roppant jól védekezett és sikerült kilencpontos elõnyre is szert lenni a negyed derekára. A horvátok fõleg Josipa Silov hármasainak köszönhetõen látótávolságon belül maradtak. Látszott a magyar csapaton, hogy rengeteg energiát felemészt a védekezés, hiszen a támadásra már nem nagyon jutott energia. A horvátok a harmadik negyed végére átvették a vezetést, folyamatosan hullattok a horvát triplák a magyar kosárba.

Két pontos hátránnyal kezdte a magyar csapat az utolsó negyedet. A negyed derekán már veszni látszott a találkozó, a végén azonban jött a happy end. Lelik Réka vette hátára a csapatot, elõbb beszórt egy fontos triplát, majd hozzátett két duplát is a teljesítményéhez.

Az utolsó percbe egy pontos magyar elõnnyel mentek a felek. Studer Ágnes mindkét büntetõjét elhibázta, a túl oldalon a horvátok kettõbõl egyet értékesítettek. Majd maradt négy és fél másodperce a mieinknek. Elégnek bizonyult az idõ. Studer Ágnes úgy tizenkét méterrõl a dudaszó pillanatában eldobta a labdát, amely csont nélkül hullott a horvátok kosarába.

A csarnok pedig felrobbant…

Eredmény

Magyarország – Horvátország 55–52 (15–15, 14–8, 10–18, 16–11)

Statisztika

A csoport másik mérkõzésének eredménye

Spanyolország-Szerbia 63-57

A csoport állása

1. Spanyolország  2	2/0	152/117	4 pont
2. Magyarország	  2	2/0	99/85	4
3. Szerbia	  2	0/2	90/107	2
4. Horvátorszg	  2	0/2	112/144	2
Hirdetés