Hirdetés
USA

Sue Bird: az egy év halasztás nem változtat sokat:

:

Hirdetés

Az ESPN-nek és a Hartford Courant című lapnak is interjút adott Sue Bird az olimpia elhalasztásával kapcsolatban. Az amerikai válogatott és a Seattle Storm klasszis irányítója hangsúlyozta, hogy az ötkarikás játékok egy évvel történő elhalasztása nem változtat a tervein. Szeretne történelmet írni Tokióban.

Nem csak női kosárlabdában, hanem a globális sportéletet nézve is a tokiói seregszemle egyik nagy története lett volna (és reméljük, hogy az új időpontban az is lesz), hogy Sue Bird és Diana Taurasi az ötödik olimpiáján léphetne pályára. Eddig ez mindössze Teresa Edwards-nak sikerült. Mindkét zseni hangsúlyozta az utóbbi időszak sérüléssel terhelt hónapjaiban, hogy a pályafutásuk hosszú elnyújtása mellett komoly érv az olimpiai rekord beállítása. Sue Bird október 16-án lesz 40 éves, míg Diana Taurasi június 11-én 38.

Biztos, hogy lesznek olyan hangok, amelyek  az életkoromat kiemelik amiatt, hogy 2021-re került az olimpia. Megindul a párbeszéd rólam és Dianárol. Az igazság az, hogy nagyon sokat ez az egy év nem változtat. Megtaláltuk már annak a módját, hogy csúcsformába kerülhessünk.

mondta Sue Bird az ESPN-nek. A Hartford Courant lapnak pedig arról beszélt, hogy ettől függetlenül a rekord beállítása nem írhat felül szakmai szempontokat. Ezt a stábbal is tisztázták.

Hiszem, hogy a legjobb játékosoknak kell az olimpián lenniük. Ha fizikálisan alkalmas leszek a nekem szánt feladatokra és tudok a legmagasabb szinten játszani, akkor természetesen szeretnék ott lenni. Ez nem is lehet kérdés.

Fotó: FIBA.Basketball

Sue Bird az olimpiai selejtezőkön és azt megelőzően a téli egyetemi túrán is szerepelt. Jelenleg úgy néz ki, hogy a térdsérülése a múlté.

Ha lesz WNBA szezon, akkor játszani fogok, ez 100%. Most azonban a biztonság az elsődleges és nem csak a sportolóké, hanem a szurkolóké is.

– tette hozzá a klasszis irányító, aki a téli válogatott programot kifejezetten jó érzésekkel zárta. “Az egyetemi túra megmutatta, hogy van visszaút. Az volt az eredeti terv, hogy a WNBA edzőtábor kezdetére legyek megfelelő formában és azt éreztem, hogy jó úton haladok. Sőt, kifejezetten jól éreztem magam. Ilyen szempontból ez a leállás komoly hátrány.”

Egyre hosszabbak a sportolói pályafutások, elég Roger Federer versenyképes teljesítményére vagy az elnyűhetetlen Tom Brady játékára gondolni. Sue Bird is ebbe a sorba illeszkedik.

Én mindig azt mondom, ha valaki tudja tartani a sportformát, akkor hosszan ki lehet húzni. Ebben az esetben a játékintelligencia, a tapasztalat sok mindent pótolhat. Sőt, bizonyos esetekben előnyt is adhat.

Bird hangsúlyozta, hogy jelenleg a világ állapotát nézve messze nem az olimpia elhalasztása a legnagyobb probléma. A beszélgetések éppen akkor készültek, amikor az Egyesült Államokban is elkezdett kritikussá válni a helyzet. Sportolói szemmel Bird szerint azért jó a halasztás viszonylag korai bejelentése, hogy nem kell azon aggódniuk a sportolóknak: a bezártság alatt miként tartják formában magukat. Ráadásul azzal, hogy nem törölték “csak” elhalasztották a játékokat, az olimpiai álmok sem törtek össze.

Az ESPN-nek Sue Bird beszélt arról, hogy az édesapja orvos. Igaz, már nyugdíjban van, de így is téma volt a családban februárban, hogy az olimpia veszélybe kerülhet. Emiatt olyan megrázó hidegzuhanyként nem érte a bejelentés, mint sokakat, akik az utolsó pillanatig bíztak az eredeti időpontban. Február végén pedig sajátos helyzetbe került. Éppen Seattle-ben intézték a klubjával a WNBA szezont megelőző papírmunkát, amikor a városban diagnosztizálták az USA első regisztrált betegét. Átélte azt a pánikot, amikor egy délután alatt a lakosság lerohanta a boltokat és kiürültek a polcok. Ezt követően átrepült a keleti partra, ahol akkor még zavartalanul zajlott az élet. Azóta már ott is megváltozott minden.

Hirdetés