Hirdetés
USA

Sue Bird és Diana Taurasi készül a WNBA szezonra:

:

Hirdetés

A 2020-as WNBA szezonra bérlettel rendelkező szurkolóknak kárpótlásul azért, mert idén nem érvényesíthetik bérleteiket és azokat 2021-re írták át, a liga egy exkluzív Zoom beszélgetést biztosított. Ezen Sue Bird, Diana Taurasi, Holly Rowe és Rebecca Lobo vett részt.

A legfontosabb, hogy Sue Bird és Diana Taurasi is biztosította a szurkolókat, hogy terveznek játszani 2020-ban. Jó formában érzik magukat. Taurasi végig Phoenix-ben edzett, míg Bird egy hete dolgozik Seattle-ben. A klasszis irányító teljesen egészséges, míg Taurasinak akadtak kisebb problémái a hajlító-izmával.

A játékosok június 25-én éjfélig jelezhetik, ha nem kívánnak pályára lépni Floridában a tömbösített szezonban. Tömeges visszalépésektől egyikük sem tart. Bird és Taurasi egyetértően úgy becsülte, hogy csapatonként átlagosan két-két visszalépő lehet. Azzal számolnak, hogy a rutinosabb csapatok kerülhetnek előnybe ebben a helyzetben. A Seattle, a Phoenix és a Los Angeles gárdáját említették név szerint.

Rendkívüli módon megugrottak az igazolt esetek számai Floridában. Ezzel kapcsolatban Bird elárulta, hogy szerdán kapták meg a ligától a részletes biztonsági előírásokat és ez számára megnyugtató volt. Taurasi is helyeselte az intézkedéseket, sőt számára az egyszerűség, az izoláció kifejezetten szimpatikus. Egyikük sem viszi magával a párját. Taurasi felesége Penny Taylor otthon fog vigyázni a gyermekükre. Bird párja Megan Rapinoe számára pedig ugyanúgy lesz szezon nyáron.

A számítások szerint 300 fő lesz a WNBA karanténjában. A beszélgetés résztvevői közül senki sem titkolta, hogy tartanak attól, zárt közösségben kell lenniük. A játékosokat tesztelik mielőtt repülőre szállnak, majd az összezárt időszakban is többször. A tiszta, elzárt buborékban is kötelező lesz egymás között a maszk és a szociális távolságtartás. A játékosok higiéniai okok miatt a háziállataikat sem vihetik magukkal. Azt pedig mindenki megerősítette, hogy fontos lesz a kölcsönös bizalom. A körülményeket tekintve a két klasszis üdvözölte például azt is, hogy az IMG Academy szakácsai minden igényt, így a vegán életmódot folytatók táplálkozási szokásait is igyekeznek kielégíteni.

Bird és Taurasi azt hangsúlyozta, hogy a rutinosabb játékosoknak, akik az elmúlt években már nem játszottak Európában és Ázsiában, előnyük származhat. Nekik ugyanis eddig is egy-egy nyárra kellett formát időzíteni. A fiataloknak, akik egész évben játszanak szerte a nagyvilágban, nehezebb lehet ehhez alkalmazkodni. A sérülésveszély is szóba került, de ezzel kapcsolatban sem Bird, sem Taurasi nem kívánt jóslatokba bocsátkozni.

A zárt kapus rendezés kapcsán Holly Rowe beszélt arról, hogy a televíziós közvetítés alkalmával még a kommentátoroknak is oda kell figyelniük mennyi hallatszódik ki. Márciusban a még megrendezett néhány zárt kapus egyetemi konferencia-rájátszás meccseken ezzel már küzdöttek és akadt néhány kellemetlen szituáció. Taurasi aggodalmát fejezte ki, hogy a játékvezetőkön úgymond nem lesz 10000 szempár és a nézői nyomásgyakorlás nélkül több hibára számít. Tauarsi mosolyogva hozzátette: játékosként arra is figyelnie kell, hogy mit mond, mert minden a bírók fülébe jut. Benne van a veszélye, hogy négy meccs után összejön az eltiltást jelentő öt technikai hibája – tette hozzá a szokásos csibészségével.

A szezon kapcsán fontosnak tartották, hogy a mérkőzés-sorozat platformot biztosít a társadalmi igazságtalanságokról való párbeszédhez és a rasszizmus elleni küzdelemhez. Beszéltek a Black Lives Matter mozgalomról. Bird felidézte, hogy neki is évekig tartott felismerni ezeket a problémákat és azt, hogy csapattársainak milyen társadalmi kihívásokkal kell szembenézniük.

 

Hirdetés