Hirdetés
USA

Sue Bird és Diana Taurasi ötödik olimpiai aranyát nyerte:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap lezárult a tokiói olimpia női kosárlabda tornája. Az Egyesült Államok 90-75-re legyőzte Japánt és ezzel sorozatban hetedik alkalommal ért fel a csúcsra.

Az amerikai csapatban történelmet írt Sue Bird és Diana Taurasi, miután az első kosárlabdázók lettek, akik öt olimpiai aranyérmet nyertek. “A legjobb csapattársak a sporttörténelemben.” – Geno Auriemma így foglalta össze az ESPN-nek a gondolatait a két játékosról.

Sue Bird és Diana Taurasi a 2000/2001-es évad előtt a UConn első edzésén találkozott legelőször. Innen indult el a közös útjuk, amivel végül sporttörténelmet írtak. A 2001-es egyetemi Final Four-on még veszítettek, de 2002-ben már felértek a csúcsra. Ezt követően Sue Bird a WNBA Drafton első helyen kelt el. Taurasinak még két éve volt az egyetemen, ami két bajnoki címet hozott. Ő is ment utána a WNBA Draft-ra és szintén elsőként csaptak le a játékjogára.

Voltak nagyon nagy duók a világ sportjában, de ami igazán különlegessé teszi Sue Bird és Diana Taurasi kapcsolatát, hogy az oroszországi kitérőtől eltekintve – ami még az európai sztárigazolások elég “vadkeleti” idejébe tehető – soha nem szerepeltek együtt klubszinten. Sue Bird a 18. szezonját teljesíti a Seattle Storm-nál, négyszeres WNBA-bajnok. Diana Taurasi a 17. szezonjában jár a Phoenix Mercury-nál és háromszoros bajnok.

Az ESPN összeállításában Diana Taurasi is elmondta, hogy a közös sikereik titka a bizalmon alapul. “Vannak olyan emberek az életben, akikkel nagyon jól kijössz, és annyi közös tapasztalatot szereztek, hogy még egy kicsit szorosabb is lesz ez a kapcsolat. Ilyen volt az elmúlt 20 év.” – tette hozzá. Ebben a 20 évben Sue Bird 10 érmet szerzett olimpiákról és világbajnokságokról, amivel a legeredményesebb kosárlabdázó. Ebből kilenc arany és egy bronz, míg Diana Taurasi kilenc éremnél jár. Ő a 2002-es világbajnok csapatban még nem volt ott.

Tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen a 20 év alatt Diana Taurasi a WNBA legjobb pontszerzője lett, míg Sue Bird a legtöbb gólpasszt osztotta ki. Ketten együtt 38 olimpiai meccset nyertek. 1992-ben Barcelonában még nem volt 30 év feletti tagja az amerikai csapatnak, most hatan is. Rendkívül fontos, hogy generációk, ikonikus játékosok ott legyenek a rendszerben és át tudják adni a tapasztalataikat a fiataloknak. Ilyen szerepet töltött be Lisa Leslie is a pályafutása végén, amikor Taurasiék kezdtek befutni. Éppen Leslie mondta azt az egyik riportban, hogy tökéletesen átvették ők is ezt a mentor szerepet.

Tokióban egy korszak lezárult. Sue Bird bejelentette visszavonulását a válogatottól. Diana Taurasi még lehet, hogy marad. Félig viccelődve (bár előfordulhat, hogy komolyan gondolta) a döntő utáni nyilatkozatában megjegyezte az NBC-nek: “Találkozunk Párizsban!” Búcsúzik Dawn Staley szövetségi kapitány is, aki hat olimpiai aranyban működött közre. 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben játékosként, majd 2008-ban és 2016-ban másodedzőként, míg 2021-ben vezetőedzőként. Úgy fogalmazott, hogy ez a hat olimpia sok volt. Vannak olyan felkészült edzők, akik tudják folytatni a munkát. Elköszönt Carol Callan, aki a női szakág igazgatója az USA Basketball-nál és 1995 óta tölti be ezt a posztot.

Hirdetés