Hirdetés
USA

Sue Bird három évtized bajnoka:

:

Hirdetés

Keddről szerdára virradóra lezárult a WNBA 2020-as szezonja. A Seattle Storm hódította el a bajnoki címet. Sue Bird pedig történelmet írt.

A Seattle Storm fennállása során negyedik alkalommal lett bajnok: 2004, 2010 és 2018 után hódították el ismét a trófeát. A WNBA-ben a Houston Comets (1997-2000) és a Minnesota Lynx (2011, 2013, 2015, 2017) rendelkezik még négy elsőséggel, de a Storm az egyetlen, amely nem tömbösítve, egy generációval érte el a legnagyobb sikereit, hanem jól elkülöníthető korszakokban. Ezeket a korszakokat pedig Sue Bird személye köti össze, aki mindegyik bajnoki címnél kezdő irányító volt a klubnál.

A világklasszis irányító az egyetlen WNBA játékos, aki három évtizedben is trófeát tudott nyerni. Az NBA-ben is mindössze Tim Duncan és John Salley mondhatja ezt el magáról.

A tényt, hogy különböző évtizedekben bajnok lettem ugyanazzal a klubbal, nem sok sportoló mondhatja el magáról. Büszke vagyok, hogy időről időre sikerül megújulni és tartani a szintet. Nem könnyű megtenni.

– nyilatkozta Bird.

Bird térdét tavaly műtötték, ami miatt a teljes 2019-es évadot kihagyta és idén az alapszakaszban mindössze 11 meccset tudott vállalni.

Nem fogom szépíteni. Nehéz volt. Hullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték ezt az időszakot. Idősebb játékosnak lenni azért nehéz, mert amikor fizikálisan mélyponton vagy, akkor megkérdőjelezed magad. Újra és újra felteszed a kérdést, hogy képes vagy-e még megcsinálni. Egyáltalán miért csinálod és megéri-e.

Még LeBron James is gratulált Sue Bird-nek. “Ez óriási elismerés. Szerintem mi vagyunk azok – még Tom Brady és Diana Taurasi sorolható ide -, akik közelebb vannak pályafutásuk végéhez, mint a kezdetéhez, de így is nagy hatásunk van a játékra.” – mondta Bird.

Taj McWilliams-Franklin mögött a második legidősebb bajnok Sue Bird a WNBA-ben. A 40. életévét hamarosan betöltő irányító hangsúlyozta az ESPN-nek, hogy szívesen folytatná. Kiemelte, hogy szerencséje is van. Olyan poszton játszik, amelyen egy karrier megfelelő fizikális felkészültség mellett hosszan elnyújtható.

Amilyen formában most vagyok, ha erre tudok építeni a holtszezonban, akkor nem látom az okát, hogy miért ne folytatnám. Nem akarok mellébeszélni, de ahogy mondani szoktam: bármi megtörténhet. Erre az elmúlt két év megtanított. Óvatosan optimista vagyok.

Fotó: WNBA

Hirdetés