Hirdetés
Archivum

Svédországban kezdi az Európa Kupa rájátszását az Aluinvent DVTK:

:

Hirdetés

Csütörtökön 19 órától a BBK Lulea otthonában lép pályára az Aluinvent DVTK az Európa Kupa rájátszásában. A svéd bajnoki címvédõ több poszton válogatott játékosokat vonultat fel, de a kuparendszerû párharc esélyese a csoportkört veretlenül teljesítõ DVTK.

A svéd együttessel õsszel már foglalkoztunk több cikkünkben is, hiszen nemzetközi tornán Oroszországban a Sopronnal, Csehországban a PINKK-kel csaptak össze a magyar mezõnybõl. Ezek a nemzetközi megmérettetések is jól mutatják, hogy bár fennállásuk elsõ Európa Kupa szezonját teljesítik, de igyekeztek megfelelõen felkészülni erre a kihívásra. Ez a játékoskeretükön is meglátszik. Négy Eb-résztvevõ svéd játékossal (Josefin Vesterberg, Anna Barthold, Martina Stålvant, Danielle Hamilton Carter) dolgoznak és mellettük nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ légiósaik vannak. Két belga válogatottjuk az irányító Julie Vanloo, illetve Sofie Hendrickx, akit télen a Gyõr EK-ellenfelétõl az Angers alakulatától hoztak el. Az amerikai Katlyn Bussey neve pedig azért került be az év végi összeállításokba, mert az EK idei alapszakaszában egy meccsen a nevéhez fûzõdik a legtöbb pont. Még a szebb napokat látott Ivanovónak dobott december elején 36 pontot.

A FIBA Europe-nál a svéd csapatok a keleti konferenciához tartoznak, így a Lulea a D-csoportban szerepelt, ahol török (Istanbul Universitesi), orosz (Energia Ivanovo) és bolgár (Dunav 8860) gárdával találkozott. A 3 gyõzelem és a 3 vereség megfelelt a papírformának. Az alapszakaszt a DVTK-hoz hasonlóan szintén veretlenül záró török együttes ellen nem volt esélyük, a meggyengülõ Ivanovo-t viszont kétszer verték és otthon a bolgárok ellen sem botlottak. Az egész Európa Kupa alapszakasz harmadik legtöbb pontot szerzõ csapatáról van szó. A hat csoportmeccsen 77,6 pontot átlagoltak, amire nincs jobb szó: brutális. Igaz ennek a másik oldala, hogy az egész mezõnybõl a legtöbb pontot kapták. Meccsenként átlagban 80-at, ami szintén brutális. Természetesen ezek az adatok következnek az északi stílusból, mely gyors támadójátékra, rengeteg dobásvállalásra épül.

Ami a svéd bajnokságot illeti, a Lulea az Udominate Basket együttesével fut versenyt. Mindkét csapatnak csak egy veresége van idén és meglepetés lenne, hogy ha a két ottani trófea nem köztük dõlne el. A svéd versenynaptár másként alakul, mint a magyar. Õk december 29-én és január 5-én is játszottak bajnoki meccseket, így egészen biztosan formában vannak. Az egyértelmûen hátrány a DVTK-nak, hogy itthon rendkívül hosszúra nyúlik a téli szünet és nem volt január elsõ hétvégéjén bajnoki mérkõzés, amikor egy kicsit lendületbe lehetett volna jönni.

A DVTK-hoz kapcsolódó hír, hogy az új igazolás Tayler Hill nem utazott el a csapattal Svédországba, mivel a játékengedélye nem érkezett meg. Errõl nagyon részletes összeállítást közölt a helyi boon.hu portál, érdemes elolvasni. A problémát leginkább az okozza, hogy hiába indult el december végén az ügyintézés, a FIBA genfi központjában az év elsõ munkanapja január 7. Ennek megfelelõen pedig nem haladt a folyamat. Mivel a szabályok értelmében egy adott párharcban a két mérkõzés között nem lehet módosítani a kereteken, így Hill-nek nagyon nagy valószínûséggel a visszavágót is ki kell hagynia. Kár, hogy így alakult, de reálisan benne volt a helyzetben, hogy a DVTK még új légiós nélkül fog pályára lépni Svédországban. Látva Maikel Lopez alapos és minden részletre kiterjedõ munkáját, a csapat biztosan mindenre felkészült és Hill hiánya nem fog gondot okozni.

A Luela egy ideális elsõ körös ellenfélnek tûnik, minõségibb csapat, mint a Valosun Brno vagy az Orange Blizzards, sõt sok tekintetben az elég szedett-vedett Napolinál is átgondoltabb munka folyik náluk, de azért nem egy francia, török vagy éppen orosz rivális. Jó esélyek rajzolódnak ki, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a rájátszásba már nem véletlenül jutnak a csapatok. Akármekkora közhely is, de el kell mondani, hogy itt már minden ellenfél jó szerkezetû, jól szervezett. A párharc kulcsa egyértelmûen az lesz, hogy nem szabad a svédekkel belemenni egy dobópárbajba. Jó védekezéssel és a lepattanócsata kontrollálásával akár már az elsõ meccsen elérhetõ olyan eredmény, amely nagyon kedvezõ pozíciót hozna a visszavágóra.

Hirdetés