Hirdetés
Archivum

Svetlana Abrosimovát méltatlan módon rakták ki a válogatottból:

:

Hirdetés

Május közepén az orosz válogatott olimpiai bõ keretének kihirdetésekor robbant a hír, hogy több mint egy évtized után Svetlana Abrosimova nem lesz ott a nemzeti csapatban. A 32 éves klasszis kihagyásából Oroszországban nagy botrány kerekedett sértõdésekkel és egymásra mutogatással. Az ügy odáig jutott, hogy Abrosimova csomagolt és június 25-én csatlakozik a Seattle Storm csapatához.

Az orosz válogatott szövetségi kapitánya Boris Sokolovsky már 2010-ben a kinevezésekor egyértelmûvé tette, hogy azoknak a játékosoknak szavaz bizalmat, akik klubjaikban is játszanak. Abrosimova pedig az elmúlt évadban Jekatyerinburgban alig kapott lehetõséget. Az Euroligában 3.2 pont, 1.4 lepattanó és 1.2 gólpassz volt az átlaga, de a bajnokságban sem mutatott sokkal többet, ott 3.4 pont, 2.2 lepattanó és 2 gólpassz került a neve mellé mérkõzésenként.

Abrosimova menedzsere Boris Lelchitski is elismerte: ha a teljesítménye alapján kirakják a játékosát a keretbõl, akkor nincsen semmi probléma, de ahogy ezt intézték, az megítélése szerint elfogadhatatlan. „A bajnokság után Svetlanával vártuk a behívót a válogatottba, az ügynökeként éppen ezért az olimpiáig nem is akartam tárgyalni WNBA csapatokkal. Egyik délután csörgött a telefonom, Brian Agler a Seattle vezetõedzõje hívott: „Boris, hallottuk, hogy Abrosimova nem megy Londonba, szeretnénk ha visszatérne a csapathoz…” – ezt mondta nekem. Elõször nem akartam elhinni, aztán hívtuk Sokolovsky-t, aki megerõsítette a híreket. Meg voltam döbbenve, egy Európa-bajnok válogatott csapatkapitányával nem szoktak így bánni.” – fogalmazott Boris Lelchitski.


„Nem arról van szó, hogy Svetlanának alanyi jogon járna egy hely a válogatottban, de egy olyan játékos, aki 14 éven át a csapat rendelkezésére állt, megérdemelné, hogy a szövetségi kapitánytól tudja meg a döntést. Ne a Seattle edzõje közölje ezt telefonon.” – tette hozzá a menedzser, aki azonnal tetõ alá hozott egy szerzõdést a Seattle Storm gárdájával. Abrosimova június 25-én csatlakozik a tengerentúli csapathoz. Lelchitski szerint azért is bántó, hogy nem szólt idõben Sokolovsky, mert akkor már a WNBA szezon kezdetétõl fogva szerepelhetett volna az Egyesült Államokban.

Abrosimova rettenetesen a szívére vette a helyzetet, az orosz sajtónak nem is nyilatkozott. Jelenleg egyedül edz Moszkvában és készül a tengerentúli szereplésére. „Mélységesen meg van bántva és ez nem az elsõ eset. Amikor sérült volt, a szövetségtõl semmi segítséget nem kapott. Amikor történelmi tettet végrehajtva – akár férfi, akár nõi vonalat nézve – az ország elsõ kosárlabdázója lett, aki bajnoki címet nyert Amerikában, csak a klubcsapata a Jekatyerinburg és a hazai rajongói köszöntötték.” – mondta Lelchitski.

Sokolovsky hangsúlyozta, hogy nem személyesen Abrosimova ellen szólt a döntése. „Maximálisan elismerjük a válogatottnál az eredményeit. Nem a személyének szólt ez a döntés. A játékosoknak a klubcsapataikból olyan állapotban kell érkezniük a válogatottba, hogy nemzetközi mérkõzésen bevethetõek legyenek. Sajnos a klubok és a válogatott érdekei sokszor nem egyeznek. Az elmúlt két szezonban, mind játékban, mind fizikálisan nagyon visszaesett. A bajnoki rájátszásban például 18%-al dobott, ez mindent elárul.” – mondta Sokolovsky.

Abrosimova is érezhette, hogy a jekatyerinburgi kitérõ nem volt a legjobb döntése a pályafutása során. Eljött a csapattól és a feljövõben lévõ Dinamo Moszkvához szerzõdött, ahol ismét húzóemberként számolnak vele. Reméljük, hogy jobban megbecsülik.

Hirdetés