Hirdetés
Archivum

Szabó Tünde: bemutatkoztak a jövõ példaképei az EYOF-on:

:

Hirdetés

Szabó Tünde szerint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) és a vizes világbajnokságon is megmutatta magát a magyar sport következõ, reményekkel teli generációja.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

A sportért felelõs államtitkár a hétvégén Gyõrben, illetve Budapesten zárult kiemelkedõ világeseményeket értékelve az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, hogy “az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos elképzeléseink, programjaink helyességének egyértelmû bizonyítékát hozta az EYOF és a vizes vb”.

A gyõri olimpiai esemény minden idõk legeredményesebb magyar szereplésével ért véget, mivel az ifjú sportolók 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet szereztek, míg a vizes sportágak világbajnokságán három junior-világcsúcs és egy ezüstérem született Milák Kristóf jóvoltából, Németh Nándor pedig harmadik lett a 4×100-as gyorsváltóval.

Szabó Tünde kiemelte, hogy a vb-n a magyar csapatban a nagy legendák mellett már megjelentek az ifjú tehetségek is, ami rendkívül fontos, hiszen így biztosítható folyamatosan a magyar sport eredményessége.

“Az a sportágfejlesztési támogatási koncepció, amelynek keretében 2011-ben bevezettük a látvány-csapatsportágak, 2013-ban a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerét, 2014-ben pedig létrehoztuk 20, most már 24 sportág számára a Felzárkóztatási Alapot, 2020-ra, 2024-re érik be. Hiszen ahhoz, hogy ezek eredményei a felnõtt korosztályban láthatók legyenek, 10-12 év szükséges” – jelentette ki az államtitkár, aki szerint a mostani sikerek egyfelõl biztató elõrejelzései a következõ két olimpiai ciklusnak, másfelõl pedig visszajelzések számukra és a szakma számára, hogy az utánpótlás-nevelés területén meghatározott irányvonalak mentén kell folytatni a megkezdett munkát.

“Az utánpótlás-nevelés területén mûködõ programjaink célja, hogy a tehetségek az ország minden pontján lehetõségeket kapjanak a sport területén. Ennek érdekében egymásra épülõ komplex utánpótlásprogram-struktúrát alakítottunk ki, amelyben már hatévestõl egészen 23 éves korig tudjuk támogatni mind anyagilag, mind szakmailag a gyermekek, fiatalok sportpályafutását” – hangoztatta Szabó Tünde, kiemelve a Sport XXI. és a Héraklész-program jelentõségét.

“A vizes világbajnokság sportolói közül szinte mindenki héraklészesként kezdte, annak idején például Cseh László és Hosszú Katinka is. Az új tehetségek közül pedig – akik a vizes vb-n és az EYOF-on is bizonyítottak – szinte mindenki a Héraklész-program tagja, többek között a junior-világcsúcsot úszó Milák Kristóf is” – mondta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a sikerekhez szükségesek a szakemberek is. Idén ezért bevezették az utánpótlás edzõ programot, amely kifejezetten az utánpótlásban dolgozók támogatásáról szól. “Célja, hogy ezeket a szakembereket az edzõi pályán és itthon tartsa. A kiemelt edzõ programmal és a Gerevich-ösztöndíjjal együtt így vált teljes egésszé az edzõk életút programja” – hangoztatta.

“A magyar kormány azon célkitûzése, hogy minél több rangos sportrendezvény házigazdája legyen, nagy lökést adhat fiatal sportolóinknak, hiszen ezáltal óriási lehetõségekhez jutnak: hazai közönség elõtt versenyezhetnek, együtt hazánk és a világ legjobb sportolóival, ami a szakmai tapasztalatokon túl rendkívül motiváló is” – zárta nyilatkozatát a sportállamtitkár.

Forrás: MTI 

Hirdetés