Hirdetés
Archivum

Szamosi Amadea és Kuttor Enikõ egyeteme történelmi mérkõzésre készül:

:

Hirdetés

Szombaton a UConn otthonában Storrs-ban a Gampel Pavilion-ban lép pályára az NCAA rájátszásának elsõ mérkõzésén a Duquesne Egyetem gárdája. Szamosi Amadea és Kuttor Enikõ egyetemi csapata fennállása során elõször szerepel az NCAA rájátszásában.

Fotó: facebook.com/GoDuquesne/

Fotó: facebook.com/GoDuquesne/

A Duquesne ellenfele – az országos fõtáblát tekintve – a legjobb 32 közé jutásért a Seton Hall lesz. A két egyetem együttesei nõi kosárlabdában elõször mérik össze az erejüket. A Seton Hall a Big East Konferenciában szerepel, ahol idén 23-8-as mutatóval holtversenyben a második helyen zártak az alapszakaszban. A konferencia rájátszásában pedig az elõdöntõben a Creighton alakulatától szenvedtek vereséget. Miközben a Duquesne elõször jutott el az NCAA nõi kosárlabda bajnokságának rájátszásáig, addig a Seton Hall már negyedik alkalommal jár ezen a szinten. Tavaly is ott voltak az országos fõtáblán és 1994-ben, illetve 1995-ben is eljutottak idáig. A legnagyobb sikerük 1994-bõl származik, akkor a legjobb 16-ig, azaz a Sweet 16 mezõnyéig meneteltek.

A Big East Konferencia erõsebbnek tekinthetõ, mint a Duquesne-t is soraiban tudó Atlantic-10 Konferencia. A Seton Hall-nak egyébként kifejezetten jól megy az Atlantic-10-bõl érkezõ riválisok ellen, az örökmérlegük 47-22. Idén Szamosi Amadeáék ellenfelei közül a Fordham és a Saint Joseph’s alakulatát verték. A különbözõ statisztikai adatok arra mindenképpen jók, hogy felvezessék ezt a párharcot, de nem világítanak rá, hogy a Seton Hall-nak egy kifejezetten erõs generációja van. Nagyon jó formában játszanak és ezen a szinten egy komoly ellenfélnek számítanak. Az 1977-1981 közötti hasonlóan eredményes periódusok óta nem volt arra példa, hogy egymást követõ három évben átlépjék a lélektani 20 gyõzelmes határt egy szezonban. Tették ezt annak ellenére, hogy a tavalyi kezdõjükbõl négyen már nincsenek itt. Ez is mutatja, hogy komoly merítési lehetõségeik vannak. Tabatha Richardson-Smith személyében pedig támadásban egy kifejezetten eredményes játékossal rendelkeznek, aki elõtt még egy európai profi karrier sem kizárt. Róla azt kell tudni, hogy 18.9 pontos átlaggal idén a Big East Konferencia második legjobb dobója. A Seton Hall keretébõl még érdekes egyéniség Shakena Richardson, aki immáron harmadik intézmény színeiben fog pályára lépni a rájátszásban. Egyetemi karrierjét a Rutgers-él indította, majd következett a Florida State két évig, mielõtt a Seton Hall-hoz került.

A Duquesne történelmi menetelésérõl mi is írtunk. A csapat a szezonban elért gyõzelmek számát és ezen belül külön a konferencia riválisok ellen elért gyõzelmek számát tekintve is rekordot állított fel az egyetem történetében. Ettõl függetlenül a Duquesne nem tartozik azon csapatok közé, melyek a March Madness küzdelmeinek kifejezetten eredményorientált szemlélettel vághatnak neki. Ezt a meccset úgy érdemes majd figyelni, hogy minden játékosnak, köztük természetesen a két magyar lánynak ez egy óriási élmény és nõi kosárlabdán nagy dolog a Gampel Pavilion-ban a rájátszásban pályára lépni. Ha pedig a siker összejönne, akkor a következõ körben a UConn következne szintén a Gampel Pavilion-ban Geno Auriemma együttesének hazai pályáján. Az pedig egy felejthetetlen pillanat lenne…
 

Visszatérve a Duquesne-Seton Hall mérkõzéshez. A két csapat statisztikáját nézve azt láthatjuk, hogy a Seton Hall 73.2 pontot átlagol idén meccsenként, míg a Duquesne 71.7 pontot. Valamivel hatékonyabban céloznak mezõnybõl, viszont a Duquesne több lepattanót szed (42.6-39.8), illetve több gólpasszt (16.6-11.9) oszt ki meccsenként. Természetesen ehhez hozzá kell tenni, hogy ezek az adatok más minõségû riválisok ellen születtek. Nem véletlenül emeltük ki, hogy a Big East Konferencia erõsebb. Dan Burt a Duquesne edzõje a pénteki sajtótájékoztatóján – mely IDE KATTINTVA teljes terjedelmében megtekinthetõ – elsõsorban a Seton Hall fizikai fölényét emelte ki. Magas és kifejezetten erõs centerekkel dolgoznak. Ahhoz, hogy gyõzelmi esély mutatkozzon õket kell semlegesíteni. Külsõ posztokat tekintve is egy erõs és jól dobó csapatról van szó, de elsõsorban a festékben mutatkozhat nagyobb különbség. A találkozót magyar idõ szerint szombaton 18 óra 30 perctõl rendezik és az ESPN 2 élõben közvetíti.

Hirdetés