Hirdetés
Archivum

Szarajevó után Bangkok elõtt a magyar válogatott:

:

Hirdetés

A sokáig emlékezetes ezüstérmet hozó U18-as Európa-bajnokság után a magyar válogatott szombattól Thaiföld fõvárosában, Bangkokban folytatja nemzetközi szereplését immár az U19-es Világbajnokságon.

Hét tétmeccsel, közte hat gyõzelemmel a lábában utazott Szarajevóból kedden Bangkokba a magyar válogatott.

“Bár az Olaszország ellen elveszített döntõ után csalódottak voltunk, mivel úgy éreztük, hogy ha jobban koncentrálunk, és még akad egy-két extra teljesítmény, akkor akár nyerhettünk is volna, mostanra már a csalódottság helyét átvette az öröm, hiszen az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét értük el, és jogosan lehetünk büszkék az Európa-bajnoki ezüstéremre. Összességében azt gondolom a szereplésrõl, hogy több játékosunk sérülése miatt korántsem zavartalan felkészülés után értük el ezt a sikert, olykor olyan kiváló játékkal, mint a Franciaország elleni elõdöntõ, olykor pedig kicsit akadozó gépezettel, mint Belgium ellen, ahol igazolták a lányok, hogy attól lesz igazán jó egy csapat, ha kevésbé jó játékkal, hitbõl, szívbõl és lélekbõl is képes behúzni egy-egy meccset. Nem volt sok idõnk az örömre, hiszen szombaton már kezdõdik a korosztályos világbajnokság is, ahol elég kemény csoportba kerültünk, hiszen az egy évvel ezelõtti vébé elsõ és harmadik helyezettje, az USA és Ausztrália mellett a mindig kellemetlen ellenfélnek számító Dél-Korea lesz még az ellenfelünk.” – tekintett vissza a PVSK hivatalos honlapján az Eb-re Iványi Dalma.

Az elsõ ellenfél tehát szombaton 9 óra 30 perctõl Dél-Korea lesz, vasárnap 7 óra 15 perctõl Ausztráliával mérkõzünk, végül pedig a csoportkört kedden 7 órától USA ellen zárjuk. A 16 csapatos tornán a FIBA a jól megszokott lebonyolítást alkalmazza. A csoportkört követõen minden gárda a nyolcaddöntõben folytatja, melyek után a gyõztesek az 1-8., míg a vesztesek a 9-16. pozícióért küzdenek. A legfontosabb nap tehát az U19-es Világbajnokságon is a szerdai. Ahogy az U18-as Eb-n saját bõrünkön is megtapasztalhattuk Szarajevóban, itt mindenki tiszta lappal indul. Válogatottunk is veretlen csoportgyõztesként kritikus perceket élt át a párhuzamos ágon a csoportja utolsó helyét megszerzõ Belgiummal szemben. Ez jól mutatja azt, hogy bármi történjék az alapcsoportban egy esélye mind a 16 gárdának van a felsõ ágra kerülésre a FIBA jelenlegi versenyrendszerében. Ez pedig óriási motivációs bázist és egy célt ad, amiért érdemes küzdeni.

A DVTK hivatalos honlapján Völgyi Péter vezetõedzõ is a nyolcaddöntõk jelentõségét hangsúlyozta. “Óriási különbség, hogy egy évvel idõsebbek ellen fogunk játszani, ráadásul halálcsoportba kerültünk, ugyanis Dél-Korea mellett ellenfelünk lesz az Egyesült Államok és Ausztrália is, utóbbi két együttes szerintem mindenképp a döntõben szeretné befejezni a tornát. Az 5 órányi idõeltolódás és a hosszú utazás mellett hét meccs van a lábunkban, magyarán nehéz lesz elkezdeni ezt a tornát. A lebonyolítás hasonló, mint az Európa-bajnokságon volt: aki a negyedik meccset nyeri, fölfelé játszik, aki ott kikap, az az alsóházban folytatja. Úgyhogy megmondom õszintén, olyan terveink vannak, hogy a surranó pályán ezt a kulcsmeccset nyomjuk majd meg keményen, ahol olyan ellenfél jöhet szembe, akit már megvertünk tavaly az Eb-n, vagyis a spanyolok vagy a németek. Ez az egyik célunk tehát. Másfelõl az Eb-meccsek megmutatták az egyéni hiányosságokat, ezért kielemezve az elmúlt hét mérkõzést, próbálok olyan egyéni feladatokat kitûzni a játékosok elé, amelyekbõl a csapat is profitálhat.” – összegzett a szövetségi kapitány, akihez hasonlóan látta az esélyeket segítõje Iványi Dalma is az elõbb már idézett interjúban.

“Nekünk az EB-szereplés volt idén a fontosabb, oda idõzítettük a csapat formáját, és ugyanarra a hõfokra elérni alig pár hét különbséggel nem biztos, hogy újra sikerülni fog, de nem adjuk meg magunkat, minden ellenfelünket igyekszünk majd legyõzni. Most azt mondom, hogy erre leginkább Dél-Korea ellen, rögtön az elsõ csoportmeccsünkön lesz a legnagyobb esély, ha azt a meccset sikerülne behúznunk, akkor a másik csoport másodikjával játszhatnánk a legjobb nyolcba kerülésért, ami így elérhetõ közelségbe kerülne. Ezzel az eredménnyel, a negyeddöntõbe kerüléssel már elégedett lennék, de bízom abban, hogy akár még ennél is jobban sikerülhet a bangkoki világbajnokság.” – jelentette ki Iványi Dalma.

A torna hivatalos menetrendje

A helyszínek

Hirdetés