Hirdetés
Archivum

Székely Norbert a válogatott májusi összetartásáról:

:

Hirdetés

Múlt héten zárult a felnõtt válogatott 2018-as tavaszi összetartása. Székely Norbert és stábja vezetésével három és fél hetet töltött együtt a magyar csapat. A szövetségi kapitány az M4 Sport kosárlabda magazinjában foglalta össze a tapasztalatokat.

Lapunk felületein is nagy terjedelemben követtük csapatunk szereplését, mely két mérkõzést vívott Csehországban és három találkozót Franciaországban. A mérleg három gyõzelem és két vereség, de a számszerû eredményeken túl sokkal fontosabbak azok a visszajelzések, melyeket a keret tagjaitól kapott a szakmai stáb. Olyan játékosok is megmutathatták magukat, akik eddig nem vagy csak kevés lehetõséget kaptak a válogatottban.

„Ami nagyon fontos, hogy a puzzle kirakóban próbáltunk tovább rakosgatni. Jól megválasztott ellenfelek ellen kellett játszanunk, hasonló cipõben járt ez a két csapat. Sok játékosa hiányzott abból a csapatból, ami az Európa-bajnoki selejtezõben szerepel, de olyan koncepció mellett haladtak, amiben mi is dolgozunk. Megtalálni azokat a játékosokat, játékelemeket, amivel eredményesek tudnak lenni. Egy kicsit már mindkét csapat elõkészítette a következõ évet, hiszen nagy esélyük van arra, hogy ott legyenek az Európa-bajnokságon. Ahogy nekünk is.” – tekintett vissza a felkészülési meccsekre Székely Norbert, majd így folytatta:

„A saját csapatunkkal foglalkozhattunk elsõsorban. Kialakíthattuk azt a dinamikát, ami csapaton belül nagyon fontos. Megtaláltuk az egyensúlyt, hierarchiát teremtettünk. Megnézhettünk olyan játékosokat, akik eddig nem voltak bent a keretben és nagyon szépen teljesítettek. Nem fontos az, hogy milyen eredményeket értünk el. Az viszont annál fontosabb, hogy a jövõ szempontjából elindult valami és egy olyan úton indult el, amelyik a jövõre való tekintettel jó út.”

Az öt lejátszott találkozón a Sopron Basket centere Határ Bernadett lett a legeredményesebb játékos. Már visszatérõ kérdésként ismét szóba került a játékidõ a klubban és a válogatottban. Errõl a szövetségi kapitány így vélekedett az M4 Sport mûsorában: „A klub magánügye, hogyan játszat és az is hozzátartozik, hogyan edz egy játékost. Határ Betti eljött a válogatottba, ott pedig kiemelkedõen teljesített. Megkapta azokat a lehetõségeket, amiket meg kellett kapnia. Épült tõle, de épült elõtte a klubszezonban is. Anélkül nem tudott volna ilyen teljesítményt nyújtani. Nagyon sokat lépett elõre gondolkodásban, jó döntéseket hoz. Ha valakit ki kell emelni ebbõl a csapatból, akkor Határ Betti az.” – összegzett Székely Norbert.

A magyar csapat 3 gyõzelemmel és 1 vereséggel, igen kedvezõ pontkülönbséggel rendelkezik a 2018-as Európa-bajnokság selejtezõjében a C-csoportban. Gyakorlatilag a kontinenstornára való sikeres kvalifikáció kapujában áll csapatunk, melyre még két meccs vár. Novemberben elõbb Albániában lép pályára, utána Oroszországban zárja a sorozatot.

„Az a legfontosabb, hogy a második hely biztosan megvan.” – jelentette ki Székely Norbert. „Álmodjunk nagyot és legyünk elsõk a csoportban, de ha nem sikerül, a második hely az biztos. Az albánok és az oroszok elleni meccsek tétje a pontkülönbség, hiszen a második helyezettek közül nem mindenki jut ki az Európa-bajnokságra. A legjobb hat ott lehet a nyolcból. Nekünk nagyon jó pontkülönbségünk van eddig. Az albánokat nagyon meg kell verni és ha az oroszoktól úgy alakul, hogy kikapunk, akkor is minél kisebb különbséggel. Akkor nagy esélyünk van, hogy ott legyünk a következõ évi Európa-bajnokságon.” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Az 2019-es Eb-selejtezõjében a csoportunk állása:

Hirdetés