Hirdetés
Magyarország

Székely Norbert az Eb-selejtezőről:

:

Hirdetés

Az M4 Sport kosárlabda magazinjában Székely Norbert, szövetségi kapitány egy átfogó interjúban osztotta meg gondolatait az Eb-selejtezővel kapcsolatban. Mint ismert, válogatottunk novemberben Amszterdamban mérkőzik Hollandiával. Ha nem szól közbe a világjárvány és nincs buborékos lebonyolítás, akkor a találkozó házigazdája Magyarország lett volna.

Nehéz e fölött napirendre térni. Én mindig azt hangsúlyoztam ezzel az idénnyel kapcsolatban, hogy flexibilisnek kell lenni és a lehető legrugalmasabban kell cselekedni, dönteni bizonyos dolgokban. Itt a lehetőség, hogy ezt magamon gyakoroljam. Ez borzalmasan nehéz helyzet. Hollandiában egyébként sem volt könnyű játszani az elmúlt évben. Most ugyanoda kell visszamennünk, úgy, hogy mi már egyszer lejátszottuk ezt a mérkőzést. Ez hatalmas versenyhátrány a magyar válogatottnak. Még akkor is, ha a csoportot mi vezetjük.

– fogalmazott Székely Norbert az M4 Sporton, majd hozzátette: Hollandia novemberben kettőt idegenben játszott volna. Ezzel a rendezéssel ezeket az összecsapásokat hazai pályán vívja.

Székely Norbertet arról is kérdezték, hogy hazánk pályázott-e rendezésre: “Meg tudtok volna rendezni, de súlyos terheket rótt volna a szövetségre.” – kezdte válaszát a szövetségi kapitány.

“Nagyon szigorú előírásokat adott meg a FIBA. Ennek alapján nekünk nagyon nehéz lett volna olyan szituációt teremteni, ami miatt ezt a buborékot meg tudtuk volna rendezni. Nem beszélve arról, hogy komoly anyagi konzekvenciái lettek volna ennek a buboréknak. Ez a két indok megakadályozta a magyar szövetséget a rendezésben. Úgy néz ki, hogy ebben a selejtező-sorozatban a négy meccsünkből hármat idegenben kell lejátszanunk. Ilyen még a történelemben nem fordult elő.” – összegzett válogatottunk szakvezetője.

Mivel ebben a csoportban csak hárman szerepelnek – Szlovákia a harmadik együttes -, így a buborék menetrendjéről is egyeztetések zajlanak. “Ez egy négycsapatos csoportnál egyértelmű, hogy mindenki ugyanakkor költözik be és ki, mivel mindneki két-két meccset játszik. A háromcsapatos csoportnál nem egyértelmű. Az MKOSZ levelezésben áll a FIBA-val, amelyben kikérjük a véleményüket, hogy mikor kell nekünk beköltözni. Komoly egészségügyi előírások vannak, a tesztelést meg kell szervezni, hogy beköltözhessünk.” – fogalmazott Székely Norbert, aki nem titkolta, hogy a buborékos rendszerrel kapcsolatban vannak fenntartásai.

“Nyilván megvan ennek is a logikája. Minden csoportot buborékszerűen akar a FIBA lebonyolítani. Ezt megelőzi egy olyan vizsgálat, tesztelés, ami után jó eséllyel megelőzhető, hogy a Covid felüti fejét a buborékban. Mégis azt gondolom, hogy sokkal nagyobb esélye van, mint ha ezek a csapatok nem találkoznának, csak a mérkőzésen.” – tette hozzá a szövetségi kapitány, majd azzal zárta a beszélgetést, hogy most már csak a mérkőzéssel szabad törődni.

Ezzel a szituációval itt nekem, nekünk kell törődni, de ezt el is kell felejteni, le is kell zárni. Azzal kell foglalkoznunk, hogyan fogjuk ezt a helyzetet úgy áthidalni, hogy képesek legyünk pozitívan kijönni belőle, azaz jussunk ki az Európa-bajnokságra.

Hirdetés