Hirdetés
Magyarország

Székely Norbert helyzetértékelése az 2023-as Eb-selejtezők sorsolása után:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken délelőtt került sor a 2023-as női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolására. A magyar válogatott a C-csoportba került Spanyolország, Románia és Izland mellé.

A selejtezők alkalmával a 38 résztvevő 10 csoportban küzd. A csoportgyőztesek és a négy legjobb második kvalifikál a Szlovénia és Izrael által rendezett seregszemlére. A két házigazda is részt vesz a selejtezőn. Ha Szlovénia és Izrael közül az egyik a 14 kijutó között van, akkor az ötödik legjobb csoportmásodik is utazhat a tornára. Ha mindkét házigazda a 14 kvalifikáló gárda közé kerül, akkor a hatodik legjobb csoportmásodik is kijut, de ezen forgatókönyvekkel még természetesen korai számolni.

“Több oldalról lehet nézni, de egy biztos, hogy megint kötéltáncos mutatvány lesz ebből a csoportból továbbjutni, úgy, ahogy az elmúlt években, évtizedekben ez mindig jellemző volt. Meg kell próbálnunk. Vannak előnyei és hátrányai is ennek a csoportnak. Mi igyekszünk csak az előnyeit látni.” – mondta lapunknak Székely Norbert, szövetségi kapitány a sorsolást követő gyorsértékelése alkalmával.

“Látni kell, hogy Spanyolország erősebb kategóriát képvisel, mint amilyenek mi vagyunk. Azon két csapat, akiket rajtuk kívül hozzánk sorsoltak, verhető kategória. Minden pontnak nagyon komoly jelentősége lesz. Akár a spanyolok ellen, akár a másik négy mérkőzésen. A második helyezettek közül csak négy jut ki. Itt jön a hátulütője ennek a csoportnak. Előfordulhat az, hogy a spanyolok minden mérkőzésüket megnyerik. Ez azt is jelenti, hogy a csoport második helyezettjének két győzelme és két veresége lehet. Több csoportban várható, hogy 3 győzelemmel, 1 vereséggel zárnak a második helyezettek. Ebből a csoportból így még nehezebb lesz továbbjutni.” – fogalmazott a szövetségi kapitány, hangsúlyosan kiemelve, hogy minden pontnak jelentősége lesz.

“Az esélyük megvan, például ha meg tudjuk verni a spanyolokat hazai pályán, azzal nagy lépést tehetnénk a továbbjutás felé. Nagyon komolyan kell venni a spanyolok elleni mérkőzéseket, ahogy mondtam, meg kell próbálni megnyerni, ha ez nem sikerül, akkor törekedni kell a különbség minimalizálására. Amennyiben másodikak lennénk, fontos az is, hogy ki a harmadik, mert azt a csapatot minél nagyobb különbséggel kell legyőzni. Ma még nem is látszódik, hogy mennyire nehéz ez a csoport. Nem a spanyolok miatt, pontosabban azért a spanyolok miatt, mert a többi csoportban vannak olyan első kalapból sorsolt csapatok, akiket nagyobb eséllyel meg fognak verni a másodikak. Ezért nehéz ez a csoport. Nekünk minden idegszálunkkal a mérkőzések utolsó pillanatáig koncentrálni kell.” – összegzett Székely Norbert.

Az őszi FIBA-ablakban november 11-én, csütörtökön és november 14-én, vasárnap rendezik a selejtező-mérkőzéseket. November 3-án még nemzetközi kupameccsek lesznek, a válogatott felkészülése ezt követően kezdődhet meg. Hazánkban november első hétvégéjén nem rendeznek bajnoki találkozókat, ami segíti a felkészülést. A Versenyiroda rugalmasságát Székely Norbert beszélgetésünk alkalmával is kiemelte és megköszönte.

Hirdetés