Hirdetés
Archivum

Székely Norbert részletes visszatekintése az Eb-selejtezõkre:

:

Hirdetés

Hétfõn az M4 Sport kosárlabda magazinjában Székely Norbert, szövetségi kapitány tekintett vissza a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõ-sorozatára. Mint ismert fiatal válogatottunk remek teljesítménnyel, Oroszország mögött a második helyet megszerezve kvalifikálta magát a kontinenstornára. A több, mint 20 perces beszélgetés során a kapitány minden fontos kérdést érintett. Az alábbiakban ebbõl készítettünk egy összeállítást.

A beszélgetés kezdetén a selejtezõket lezáró oroszországi vendégjátékot elemezte Székely Norbert. A magyar csapat a félidei 10 pontos hátrányból óriási küzdve állt fel a harmadik negyedben. „Nagyon fontos jellemzõnek kell lennie mindig erre a csapatra, hogy harcol. A nõi kosárlabdára egyébként is ez a jellemzõ, de játékban is jó mérkõzésünk volt. Sok mindent megcsillantottunk abból, ami az értékeink közé tartozik és ami remélem, hogy a jövõben még inkább az értékeink közé fog tartozni. Sok tekintetben okosan, fegyelmezetten, pontosan játszottunk. Nyilván akadtak rosszabb periódusaink is. Voltak, amikor koncentrációs hibák miatt kimaradt egy-két dobás, lett egy-két eladott labda. Ez különösen az elsõ félidõre érvényes. A másodikban szerintem extrán dolgoztunk.” – összegzett a kapitány, akit a meccset követõ estérõl is kérdeztek.

„Nem volt annyira izgalmas. Nekünk a két saját selejtezõnkre kellett koncentrálnunk, tudtuk, hogy a kezünkben van a sorsunk. Azt is tudtuk, hogy az albán meccsre súlyozunk. Még akkor is tudtuk ezt, ha várható volt egy nagy különbségû magyar gyõzelem. Mégis azt szerettük volna, hogy minél nagyobb legyen, mert akkor mehettünk ki Oroszországba nyugodtan. Amikor vége lett az oroszok elleni mérkõzésnek, leültünk együtt, átbeszéltük az elmúlt egy évet. Egy kicsit ünnepeltünk, de azért közben mindenki nézegette a telefonján az eredményeket. Fontos volt az is, hogy hányadik helyen végzünk az összesítésben. Kalapok lesznek majd az Európa-bajnokság sorsolása elõtt és szerettünk volna minél magasabban rangsorolódni. Kaptunk három olyan csoportot, amelyik elõttünk végzett a második helyezettek tekintetében. Õk öt gyõzelemmel és egy vereséggel zártak, de az összes többi csoportmásodikat meg tudtuk elõzni, ami szerintem nagy dolog.” – jelentette ki Székely Norbert.

A beszélgetés során szerkesztõi felvetésre két egyéni teljesítmény került kiemelésre. Studer Ágnes az oroszországi mérkõzésen a harmadik negyed fordításánál is fõszerepet játszott. „Nekem az összes játékos a kedvencem. Különösen egy ilyen siker után, de nemcsak azok, akik most ott voltak. Hanem azok is, akik végigcsinálták akármelyik felkészülést és játszottak akármelyik mérkõzésen. Õk a magyar kosárlabdázás értékei és számolunk velük a jövõben is.” – hangsúlyozta a kapitány. „Ági pedig a magyar és talán az európai kosárlabdázásnak is egy komoly tehetsége. Reméljük azt, hogy tovább tud fejlõdni. Ezen vannak Szekszárdon és ezen vagyunk a magyar válogatottnál is. Neki vannak céljai, ezeket megfogalmazza magának és megpróbálja megvalósítani. Többek között azt is, hogy egy Európa-bajnokságon egyszer jusson be a legjobb négybe. Ez utánpótlás-szinten neki nem sikerült. Remélem, közösen felnõtt szinten véghez tudjuk vinni.” – mondta Székely Norbert

A fontos mutatókat összesítõ teljesítmény-indexet figyelve a hat selejtezõt követõen Határ Bernadett átlagolta a legmagasabb értékét. „Négy évvel ezelõtt nekünk nagyon komoly csatáink voltak Bettivel és megvívtuk ezeket. Sokat változott és fejlõdött. Nagy köszönet ezért a Sopronnak és neki is, mert nélküle nem ment volna végbe. Remélem hogy ezt tovább fogja folytatni, mert ez nem a vég kezdete, hanem a kezdet vége nála. Egy nagyon fiatal játékosról van szó, aki képes arra, hogy akármikor megváltoztassa a mérkõzések végkimenetelét. Mi köré is építünk bizonyos dolgokat a válogatottban. A következõ Európa-bajnokság egy nagyon fontos Európa-bajnokság. Valószínûleg nem mi leszünk a legpotentátabb csapat a következõ évben, de a következi évi Európa-bajnokság adja meg azt a lehetõséget, hogy egy rutinos, jó csapat legyünk az utána következõ kontinenstornákon. Bettinek a rutinja sokat fog számítani ebben. Euroligás rutint is kap, ahol megint egy kicsit többet játszik. Én nagyon örülök ennek a teljesítménynek.”

A csapat teljesítményét méltatva a szövetségi kapitány a litvánok elleni két siker mellett az albániai találkozót emelte ki, melynek pontkülönbsége megteremtette a sikeres kvalifikáció alapját. „Ez a csapat jól, keményen és egymást elfogadva dolgozik. Olyan kohézió alakult ki, amivel elég sokra lehet vinni. Ráadásul tehetség is szorult ebbe a csapatba. Azok az értékek megtartása mellett, amik eddig benne voltak, próbálunk egy olyan utat járni, amiben a fiataloknak teret adunk. Szerintem ez egy jó út most. Az, amit Albániában láthattunk, egy fontos mozzanat a magyar válogatottól. Tudtuk, hogy a lehetõ legtöbbel kell nyernünk. Ezúton is köszönet Fegyverneky Zsófinak és Cyesha Goree-nak, akik az utolsó pillanatban az elsõ hívó szóra rendelkezésünkre álltak. Az elsõ perctõl úgy koncentráltunk Albániában, ahol tudtuk, hogy nyerni fogunk, ahol hideg volt a csarnokban, ahol minden amellett szólt, hogy le lehet üdülni ezt a meccset. Mégis az elsõ perctõl az utolsóig elvetõdtünk minden labdáért, harcoltunk minden pontért. Meglett az eredménye, hiszen ezen eredmény által biztosított nyugalommal utazhattunk Oroszországba.” – elemzett a szövetségi kapitány.

A beszélgetés során a játékoskerettel kapcsolatos kérdések is elõtérbe kerültek. Elõször Krivacevic Tijana helyzetérõl nyilatkozott Székely Norbert. „Tinának nagyon köszönjünk a játékát, amit eddig nyújtott. Beletett 10 évet vagy talán többet is a magyar nõi válogatottba, ami nagyon sokat számított. Most ezen selejtezõ-sorozat elõtt úgy gondolom, hogy megcsalt minket. Komoly tétje volt ennek az utolsó két mérkõzésnek és fontos lett volna az õ szereplése. Úgy volt összeállítva az a háló, amit a játékosok alkotnak, hogy a szereplése az elmúlt évekhez hasonlóan kulcs lett volna. Most csak tényeket mondok: Krivacevic Tijana azt megelõzõen, hogy ez a 10 napos válogatott program elkezdõdött, játszott mérkõzéseken a Botas csapatával. Például az Európa Kupában. Most a válogatott szünet utáni hétvégén a török bajnokságban 38 percet töltött pályán. Ez rossz üzenet, mert azt kommunikálta a klub és Õ is, hogy sérült. Most jelen pillanatban a jövõrõl nem szeretnék kijelenteni semmit. Ez a következõ hetek, hónapok feladata, hogy eldõljön. Meglátjuk, hogy hogyan fog ez alakulni.” – mondta Székely Norbert, mielõtt Cyesha Goree és Fegyverneky Zsófia hozzáállását méltatta volna.

„A pozitív dolgokról beszélve: voltak itt játékosok, akik elõtt nagyon komolyan kalapot kell emelni. Kezdjük Cyesha Goree-val, aki nem tervezett volt erre a 10 napra. Amikor egy szombati napon, miközben másnap kezdõdött az edzõtábor, én felhívtam: csak annyit kérdezett, hogy mikor kell itt lennie. Ez nagyon komoly sportemberi tartásról tesz tanúbizonyságot. Úgy harcolt a válogatottért, mintha itt született volna Békásmegyeren. Büszkék lehetünk rá, hogy magyar állampolgár. Van még egy ember, aki a szívem csücske. Fegyverneky Zsófi szintén hasonló helyzetben csatlakozott hozzánk. A családi békét veszélyeztetve, félredobva mindent jött az edzõtáborba és tette meg a dolgát. Négy napot volt velünk, de ez a négy nap nagyon fontosnak bizonyult. Tudtuk, hogy mire számíthatunk tõle. Az albánok is megtapasztalták milyen ellene játszani. Vele kapcsolatban úgy gondolom, hogy itt a vége a válogatottbeli pályafutásának. Én nagyon szeretném, hogy hosszú éveken át ott legyen még a válogatottban, de nem követelhetünk, kérhetünk tõle többet, mint amit tett. Köszönjük Zsófi, nagyon sokat tettél értünk!” – fogalmazott Székely Norbert.

Az Európa-bajnokság elõtt a honosított hely sorsáról kell dönteni. A tervek szerint Yvonne Turner lett volna válogatottunk honosítottja novemberben, de adminisztratív okok miatt nem kapta meg idõben a szükséges FIBA licencet. „Komoly döntés elé nézünk és ezért fontos, hogy miként fogunk a következõ hetek beszélgetéseibõl kijönni. Yvonne Turner mezõnyposztokon szerepel, Cyesha Goree-t magas posztokon lehet számításba venni. Nekünk egyensúlyt kell teremtenünk ebben a csapatban. Tudni kell azt is, hogy kivel játszunk az alapcsoportban az Európa-bajnokságon. Most még nem tudok konkrétumot mondani. Yvonne Turner elképesztõen csatlakozott hozzánk. Ott volt végig velünk az edzõtáborban, miközben tudta, hogy nem játszhat. Nagyon pozitívak a tapasztalataink. Cyesha Goree pedig hat meccset játszott le velünk és nézzük meg, hogy például az oroszok ellen, hogy teljesített. Sokszor mondtam és most is elmondom, hogy a „vantól nem kell félnünk, a nincstõl sokkal jobban kellene.” – jelentette ki Székely Norbert, aki az alábbiak szerint zárta a hosszú elemzést az M4 Sport kosárlabda magazinjában:

„Karakteres lesz a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Nyilván nem tudjuk még a kalapokat, a csoportokat, azt, hogy hol játszunk és milyen lehetõségeink lesznek akkor. Sérüléseink lesznek-e például. Én hiszek ebben, másként nem is lehet csinálni!”

Hirdetés