Hirdetés
Magyarország

Székely Norbert a járványhelyzetről és annak várható következményeiről:

:

Hirdetés

A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Székely Norbert, szövetségi kapitányt kérdezték a járványhelyzetről és annak várható következményeiről.

A magyar válogatott novemberben lépne pályára a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjében. Itt is, mint a klubsorozatok kapcsán, a nemzetközi szövetség döntésére vár a sportág.

Reméljük, hogy lesz selejtező. Ez novemberi időszakban lenne és a FIBA elkötelezett amellett, hogy ezt a selejtezőt lejátsszuk, megvívjuk. Nagyon nem lehet látni, hogy ezt hogyan képzeli el a FIBA. Ha csak a holland válogatottat nézzük, akik ellen játszunk. Nekik össze kell gyűjteni Spanyolországból, Luxemburgból, Németországból a játékosokat. El kell vinni őket Hollandiába, onnan Szlovákiába, visszaröptetni Hollandiába és utána Magyarországra. Eközben tesztelni kellene folyamatosan. Számomra túl rövid a kijelölt időszak, hogy ezt le lehessen bonyolítani.

– mondta a szövetségi kapitány, aki az alkalmazkodás, a rugalmasság fontosságát hangsúlyozta. “Az fogja nyerni a mérkőzéseket, a bajnokságokat, akik ezt a lehető legmagasabb szintre fejlesztik. Rengeteg olyan szituáció lesz ebben az évben, amihez ha nem tudnak alkalmazkodni a csapatok, akkor veszíteni fognak, mások pedig, akik jobban alkalmazkodnak, nyerni.”

Egy biztos, hogy szigorú szabályok mellett indul a bajnokság. Most mindenkit az érdekel, hogy a megfogalmazott előírások a gyakorlatban tarthatóak-e.

“Muszáj betartani.” – jelentette ki Székely Norbert. “Március óta olyan világban élünk, hogy túl vannak szabályozva azok a dolgok, amik előtte normálisan, egyszerűen működtek. Az egész országnak, az egész világnak ehhez a helyzethez alkalmazkodnia kell és ebben egy sportolónak utat kell mutatnia. Egy sportoló vagy klub gyorsan tud alkalmazkodni, sport már csak ilyen.”

Székely Norbertet arról is kérdezték, hogy mennyiben befolyásolja az egyéni teljesítményeket a járvány.

Karaktert kell mutatni ebben a tekintetben is. Általában azt szoktam mondani, ha van egy jó karaktere a játékosnak, akkor képes arra, hogy hozzátegyen a csapat értékeihez. Ezt a helyzetet mindenképpen elemezni kell és ezt meg is tettük már. Egy olyan szakmai stábbal, pszichológiai támogatással dolgozunk együtt, akik megpróbálják felkészíteni a csapatot. Ez egy olyan helyzet, amihez nem mindenki tud alkalmazkodni, de a csapat úgy van összeválogatva, hogy eléggé flexibilis. Nézzük meg az NBA-t, ahol buborékban játszanak a csapatok férfi és női vonalon. Nem teljesen ugyanazok a jó teljesítmények, mint a buborék előtt. Van, akik jobban teljesítenek, van akik elmaradnak a buborék előtti teljesítményüktől.

– hangsúlyozta a szövetségi kapitány, mielőtt a válogatott nyári edzőtáborát foglalta volna össze.

“Én mindig bizakodva szoktam nyilatkozni és most ezt megemeltük egy kicsit. Egyébként is kialakult egy olyan mag, amelyik tudja, hogy mire számíthat és ehhez a maghoz csatlakoztak olyan játékosok, akik szintén komolyan tudnak segíteni. Kicsit a hierarchiát is átépítette ez a négy hét. Nagyon pozitív volt az egész. Sokat játszottunk egymás ellen és ezeket az edzőmeccseket próbáltuk úgy variálni, hogy mindig új impulzus legyen egy-egy helyzetben. Alkalmazkodni kellett a szituációhoz és ez sikerült is. Leszedték egymásról a gatyát egy-egy mérkőzésen a játékosok. Kiderült rögtön az, amikor összecsaptak egymás ellen, hogy ki az, aki ebben jobb, ki az, aki másban. Sokkal többet tudunk a csapatról, mint tavaly ebben az időszakban.”

A bajnokság erőviszonyairól is megosztotta gondolatait Székely Norbert:

Erős, de speciális bajnokság lesz. Nem tudom, hogy milyen sportértékkel. Remélem, hogy nagyon jó sportértékkel. Az biztos, hogy a vírus okán sok korlátozásra kell számítani, sok speciális helyzetre. Lesznek játékosok, akik időlegesen nem tudnak részt venni egy csapat életében. Akár mérkőzéseket is érinthet ez. Csúsztatások, törlések lehetnek, de alapvetően erős bajnokságot várok. A magyar bajnokság egy fejlődő bajnokság és egyre több fiatal játékos lép be, akik tevőlegesen hozzá tudnak tenni. Speciálisak a helyzetek, amiket a csapatok maguknak teremtenek. Vannak, akik a bajnoki címért küzdenek, vannak, akik a fiatalok játszatását tűzik zászlajukra. Vannak, akik ennek a kombóját próbálják összehozni. Nagyon érdekes, jól felszerelt csapatok lesznek.

– összegzett a szövetségi kapitány.

A teljes beszélgetés, melyben Gereben Líviáról, a csapatok játékerejéről is beszélt Székely Norbert, az alábbiakban látható:

Hirdetés