Hirdetés
Magyarország

Szekszárdi helyzetjelentés az 53. SIÓ Kupa előtt – interjú Bálint Rékával:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd idén is megrendezi Magyarország egyik legpatinásabb kosárlabda tornáját, az 53. SIÓ Kupát, melynek idei meccsnapjai – a Szekszárdi Szüreti Fesztivál egyfajta felvezetéseként – 2022. szeptember 13. és szeptember 15. A szekszárdiaknak ismét sikerült a magyar női kosárlabda meghatározó klubjait egy fedél alá hoznia (DVTK HUN-Therm, UNI Győr, NKA Universitas PEAC), így a felkészülési időszak lezárásaként igen komoly derbiket láthat majd a közönség a szekszárdi Városi Sportcsarnokban. A torna előtt oldalunk a rendező Atomerőmű KSC Szekszárd csapatkapitányát, Bálint Rékát kérte fel, hogy mondjon pár szót a felkészülésről, illetve a SIÓ Kupával kapcsolatos várakozásairól.

Az 53. Sió Kupa programja

Szeptember 13., kedd

16:00 NKA Universitas PEAC – DVTK HUN-Therm
18:30 Megnyitó
19:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – Uni Győr

Szeptember 15., csütörtök

16:00 Bronzmérkőzés
19:00 Döntő
21:00 Eredményhirdetés

Kicsit beszéljünk előszőr a nyár történéseiről. Neked idén semmilyen kötelezettséged nem volt, nem szerepeltél válogatottban. Mivel töltötted az időt?

Szezon után volt a nyílván volt egy kis pihenés. Akkor volt vizsgaidőszak az egyetemen, így a szabadidő eleje leginkább tanulással telt, majd egy-két hét elteltével már folytattam is, újrakezdtem a munkát. Büszkén mondhatom, hogy az egész nyarat szinte végigdolgoztam, hétközben minden nap bent voltam a csarnokban. A kosárlabdát megpróbáltam szüneteltetni, és a legnagyobb hangsúlyt a kondi-edzésekre fektettem. Szezon után viszont volt egy ‘post-season’ periódus is, amikor Zseljko Djokic vezetőedzővel dolgoztunk, ekkor leginkább a kosárlabdára fókuszáltunk.

A nyár nagy részét a konditeremben töltöttem. Ennek különösfajta oka nem volt, illetve nincsen, csupán annyi, hogy én sosem voltam az a fajta játékos, aki hetekre, hónapokra leáll egy szezon után. Rengeteg munkát fektetünk a kosárlabdába az év során, tudom, hogy milyen nehéz újrakezdeni. Ezen kívül, a szervezetem is kívánja a mozgást, hisz ehhez van hozzászokva. Természetesen mindig lehet fejlődni és erősödni, de én inkább azért folytattam tovább az edzéseket, mert nem szerettem volna, ha a tavalyi kemény munka kárba vész – szinten tartás végett.

Lassan kezdődik a következő szezon. Hogy telt a csapa számára a felkészülés?

Azt tudom mondani, hogy elég kaotikus volt számunkra az eddigi felkészülés. Egyébként sem voltunk sokan, és már az elejétől kezdve különböző dolgok hátráltattak minket – kisebb, húzódásos-jelegű sérülésekkel küzdöttek a játékosok. Az első két felkészülési mérkőzésünk során is csupán hatan tudtunk pályára lépni. Ez tulajdonképpen jellemző volt az első három, majdnem, hogy négy hetünkre. Leginkább egy 3×3-as csapat felkészüléséhez tudnám hasonlítani az akkori helyzetünket – mondta Bálint Réka nevetve. – Ennek ellenére megpróbáltuk ebből is kihozni a maximumot. Keményen dolgoztunk, és azt gondolom ez az időszak arra mindenképpen jó volt, hogy az alapokat lefektessük az újonnan érkező játékosaink számára. Nyílván ilyenkor is lehet sokmindent tanulni, de mindent egybevéve, nem volt egy egyszerű a helyzet. Az elmúlt egy hétben kezdtük el az egy fokkal komolyabb munkát, de még most sem tudunk rendesen, 5:5 ellen játszani. Ez például nagyon hiányzik a csapatnak.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem az első szezonod lesz a Szekszárd színeiben, ezért nagyjából már tudod hogy zajlanak a dolgok. Vannak elmaradásaitok, vagy jó ritmusban halad a felkészülés?

Erre nehéz válaszolni. Az tény, hogy idén más ritmusban halad a felkészülés, ami elsősorban a létszámnak köszönhető. Ennek ellenére viszont, amikor csak hatan voltunk, annyira ki voltunk éhezve a meccsre, az 5:5 elleni játékra, hogy abszolút pozitív csalódás volt a teljesítményünk. Szépen hajtottuk végre az edzői utasításokat, fegyelmezetten kosárlabdáztunk, ez pedig mindenképp pozitív visszajelzés.

Ahogy azt korábban is említettem, nem ideális a helyzet, de ebből is megpróbáljuk kihozni a maximumot. Már csak egy játékosunk hiányzik, a Vasas Akadémia ellen már kilencen tudtunk pályára lépni. Hamarosan kezdődik a SIÓ Kupa is, így azt gondolom még van időnk összecsiszolódni a szezon kezdetéig.

Idén négy amerikai játékosotok is lesz a keretben. Mekkora változás ez számotokra?

Igen, idén négy amerikai játékosunk is lesz, ami szintén egy újdonság a Szekszárd történelmében. Ha jól tudom, eddig ilyenre nem nagyon volt nálunk példa, de más csapatoknál sem annyira jellemző. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy Cyesha Goree a harmadik évét kezdi meg nálunk, már évek óta Magyarországon játszik, így őt én már nem is tekintem amerikainak. Azt gondolom ő az egyik legnagyobb segítségünk a légiósok beépítésénél, akikkel kapcsolatban abszolút pozitív benyomásaim vannak. Sydney Wallace és Victoria Vivians is remekül illeszkedik a csapatunkba. Más karakterű légiósok, mint akikkel eddig dolgoztunk, és úgy gondolom, hogy idén pont erre van szükségünk.

Ha már a felkészülésről van szó, beszéljünk egy kicsit az utolsó edzőmérkőzésetekről. A Vasas Akadémia ellen játszottatok, akik ellen elég kemény vereséget szenvedtetek. Mi hiányzott a játékotokból? Mi volt az, ami jól működött, illetve voltak-e tanulságok?

Fájó pontja ez a Vasas elleni vereség a felkészülésünknek, de én azt gondolom nem meglepő. Előszőr is, említettem, hogy nem sokat tudtunk 5:5 ellen játszani. Mindkét légiósunk, illetve a sérülésekből visszatérők is ennek a hétnek a közepén csatlakoztak a munkába, többhetes kihagyások után. Ez tulajdonképpen a játékunkon is meglátszódott, nagyon sokszor éreztem azt, hogy káosz uralkodott a pályán. Egyébként, utólag visszagondolva szerintem annyira rosszul nem játszottunk. Én inkább a Vasas teljesítményét emelném ki, illetve dicsérném meg. Az utóbbi időben is már egy nagyon jó “kis” csapatuk volt, látszik, hogy a fiatal játékosaik már évek óta az élmezőnyben szerepelnek. Ellenünk is remekül szerepeltek, mind védekezésben, mind pedig támadásban, és azt lehetett érezni, hogy jelenleg ők most előrébb tartanak a felkészülésben, mint mi.

Sosem jó érzés kikapni, de bizonyos szempontból jókor jött a pofon – sok mindenre fényderült a Vasas elleni találkozón. Többek között, megmutatkoztak azok a hiányosságaink, amiken még dolgoznunk kell.

Minden vereségben van némi tanulság! Akkor következzen az utolsó kérdés: mit vársz az általatok rendezett SIÓ Kupától?

Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, hisz idén egy bombaerős mezőnyt sikerült összeállítani a SIÓ Kupára. Ha jól tudom minden meghívottnál már megérkeztek a légiósok. Mindenképp egy tanulságos tornára számítok kemény mérkőzésekkel, de azt gondolom most erre van a csapatnak a leginkább szüksége. Két meccset fogunk játszani, ami kiváló gyakorlás lesz a szezon kezdete előtt.

A hazai rendezésű SIÓ Kupa mindig is a szívügyünk volt – nagymúltú, presztízs tornáról van szó. Bár az elsődleges szempont a gyakorlás, összeszokás, és nem az eredmény számít, szeretnénk minél jobb helyezést elérni. Konkrét célokat nem fogalmaztunk meg, de azok a játékosok, akik ismerik magát a Kupát, tudják, hogy milyen jelentőséggel bír a klubunk számára. Szeretnénk minél jobban teljesíteni a torna során!

Hirdetés