Hirdetés
Archivum

Szentpéterváron erõs klubcsapat formálódhat:

:

Hirdetés

Az év végét Oroszországban a nõi kosárlabdával kapcsolatban szentpétervári hírek tartották izgalomban. Hivatalosan is kimondásra került ugyanis, hogy a jelenleg harmadosztályú Szpartak Szentpétervár együttesénél szintlépésre készülnek.

A szentpétervári nõi kosárlabdázás nem éli az aranykorát. Ugyan a 2000-es évek elején még volt egy kisebb fellángolásuk, 2004-ben az Európa Kupát is megnyerték, de azóta folyamatosan csúsznak vissza. Jelenleg az orosz harmadik vonalban küzdenek a feljutásért. A városban azonban komoly a törekvés arra, hogy a nõi kosárlabda újra meghatározó szerepet töltsön be.

Az egyik legnagyobb helyi lap közölt egy összeállítást a tervekrõl. A regionális kosárlabda szövetség elnöke Valeriy Diev nyilatkozta, hogy a városi vezetéssel sikeres tárgyalásokat folytattak. Ennek megfelelõen az eddigi 17 millió rubelrõl 32 millió rubelre, azaz megközelítõleg 142 millió forintra nõ a nõi kosárlabda támogatása a következõ évben. Emellett infrastrukturális fejlesztés is kezdõdik, a nõi kosarasok egy saját csarnokot kapnak.

A projekt komolyságát jelzi, hogy nevét adta hozzá az orosz válogatott csapatkapitánya Evgeniya Belyakova, aki jelenleg az UMMC Jekatyerinburg játékosa. A szentpétervári születésû klasszis kijelentette: ha visszajut a helyi csapat az élvonalba, akkor hazaigazol és otthon kívánja befejezni pályafutását. Segítve, hogy a csapat minél jobb eredményeket érjen el.

Nem elõször merül fel az utóbbi években a szentpétervári nõi kosárlabdázás fejlesztésének szándéka. Oroszországban Moszkva és környékén több minõségi képzést biztosító mûhely mûködik. Az Euroligából ismert sztárcsapatok is fel tudják szívni környeztükben a tehetségeket, de Szentpéterváron és annak régiójában minõségi nõi kosárlabdára szûkösek a lehetõségek. Holott egy óriási területrõl és rengeteg megszólítható fiatalról van szó.

Hirdetés