Hirdetés
Archivum

Szenzációs bravúr Ausztrália ellen:

:

Hirdetés

A magyar válogatott kivételes dobóformát mutatva 85-76-ra legyõzte Ausztráliát Karlovy Varyban. A 23 pontos Quigley és a 22 pontos Honti vezérletével a harmadik negyedben hagyta állva Stefan Svitek csapata az Olimpiára készülõ riválisát.


Magyarország – Ausztrália 85–76 (21–22, 23–15, 22–15, 19–24)

A csehek elleni pénteki bravúr után szombaton még erõsebb ellenfél, Ausztrália várt a magyar válogatottra a Karlovy Varyban zajló nemzetközi tornán. Az ausztrálok még keretszûkítés elõtt állnak és a csapat ezzel az európai túrájával kezdte meg a közvetlen felkészülést az ötkarikás játékokra. Az elmúlt három olimpia ezüstérmese jövõ hétvégén Olaszországban lép pályára, ahol Oroszország lesz az ellenfelük.

Fotó: ÈBF - Czech Basketball Federation

Fotó: ÈBF – Czech Basketball Federation

Vajda Anna duplájával a magyar válogatott szerzett vezetést a mérkõzés elején, de a következõ percek elég aggasztóan teltek. Az ausztrálok a palánk alatti területet látványosan uralták, nem telt el 5 perc és a lepattanók aránya 6-1 volt. Pontos középtávoli és távoli dobásokkal sikerült ellensúlyozni ezt a hátrányt, így az elsõ negyed végén mindössze 22-21-re vezetett a magasabb jegyzett riválisunk.

A második negyed már elõrevetítette, hogy lehet keresnivalónk. A kevésbé összeszokottan mozgó ausztrál csapat sorra szórta el a labdákat. A mérkõzés végéig 21 eladott labdáig jutottak, ebbõl pedig könnyû kosarakat tudott szerezni a magyar együttes. Szinte minden bement, a félidõig 31 mezõnykísérletbõl 16 utat talált a gyûrûbe. A pontszerzésbõl elsõsorban Honti Kata vette ki a részét, aki 20 perc után 13 egységnél járt. A félidõ utolsó 2 percébe érkezve 41-32-nél pedig a 9 pontot is elérte a differencia.

Fotó: ÈBF - Czech Basketball Federation

Fotó: ÈBF – Czech Basketball Federation

A döntõnek 44-37-rõl induló harmadik negyed bizonyult. Ekkor Hontitól Quigley vette át a pontgyáros szerepét. A tengerentúli klasszisunk a második félidõben 14 pontot szerzett, az összmérkõzést tekintve pedig 12 mezõnykísérletébõl 10 pontos volt. Ennek megfelelõen a harmadik negyed felénél 54-39-re ellépett Stefan Svitek alakulata. Az ausztrálok csak a palánk alatt vitézkedõ és végül 25 pontot szerzõ 203cm magas Liz Cambage megmozdulásaiban bízhattak.
 

Carrie Graf együttese még így a felkészülés elején járva is magabiztosan érvényesítette palánk alatti fölényét, a lepattanókért folytatott csatát 39-23-ra nyerték. Ennek ellenére a harmadik negyed végén 66-52-es elõnyben voltak a mieink, miután a mezõnyemberek dobóformája között zongorázni lehetett a különbséget. Ekkor már az internetes élõképes közvetítés elõtt is görcsbe rándult gyomorral ült az ember, hogy csak ne jöjjön egy olyan rövidzárlat, mint az eddigi összes felkészülési mérkõzésünkön. Kár lett volna lerombolni az elsõ három szakasz remeklését.

Fotó: ÈBF - Czech Basketball Federation

Fotó: ÈBF – Czech Basketball Federation

Úgy néz ki, ahogy közelednek a tétmérkõzések a magyar válogatott is egyre kiegyensúlyozottabb lesz. Ezúttal ugyanis elmaradt a menetrendszerinti hullámvölgy. A negyedik szakasz mindig kritikus elsõ 5 percében megmaradt a 10 pont feletti differencia. A magyar válogatott végül 52%-os mezõnymutatóval – 61 kísérletbõl 32 volt sikeres – és 87%-os pontossággal értékesített büntetõivel 85-76-ra verte Ausztráliát.

A felkészülési rendkívül korai szakaszában járó ausztráloknál Cambage kivételével senkiben sem volt pont. Lauren Jackson és Erin Philips jutott még 7-7 egységig. A mieinknél Quigley és Honti mellett Nagy-Bujdosó szorgoskodott össze 11 és Vajda Anna 10 pontot. A magyar válogatott ezzel a sikerével megnyerte a Karlovy Varyban rendezett tornát. A záró napon Törökország lesz a magyar együttes ellenfele.

Hirdetés