Hirdetés
Archivum

Szépen búcsúzott a Sopron az Euroligától:

:

Hirdetés

Jól sikerült a szezon utolsó Euroliga mérkõzése a Sopronnak. Fegyverneky Zsófiék az elsõ negyed végén magukhoz ragadták a kezdeményezést a Schio elleni találkozón. A két csapat között a harmadik szakasz végére 14 pontra hízott a differencia, a vége pedig 69-54 lett.

Tét nélküli összecsapásra készült a Sopron és a Schio, ennek ellenére mindkét csapat gyõzelemre törekedett. A Sopron szépen szeretett volna búcsúzni az Euroliga idei kiírásától, de az olasz szakvezetõ Maurizio Lasi is fogadkozott, hogy az alapszakasz utolsó idegenbeli túráján nem hagyják cserben az õket szép számban elkísérõ szurkolókat.

Pontszegény kosárlabdával indult a mérkõzés, 6 perc után 6-5 állt az eredményjelzõn. Igaz nem esett sok kosár, de ez egyben azt is jelentette, hogy a Sopron nem követte el azt a hibát, mint Lengyelországban, amikor már az elsõ negyedet követõen futni kellett az eredmény után. Kurasova és a lengyelországi összecsapáshoz képest jobban mozgó Zavecz vezérletével a negyed végjátékában a Sopron ragadta magához a kezdeményezést, így 10 perc után 18-14-re vezetett Székely Norbert együttese.

Túlzás lenne azt állítani, hogy maximálisan pörgött az olasz gárda, de a Sopron is megtette a magáét, hogy elbizonytalanítsa riválisát. A védekezés ezúttal nagyon szépen összeállt, nem jutottak dobóhelyzethez a Schio sok nagy csatát megélt játékosai. Emellett pedig támadásban is sokkal többet kaptunk a magyar bajnoki címvédõtõl, mint egy héttel ezelõtt. Mûködött a csapatjáték, megvoltak a helyzetek és ezeket sikerült is értékesíteni. A második szakasz felénél Kurasova triplája után 28-18-nál kétszámjegyûre hízott Fegyverneky Zsófiék elõnye. A nagyszünet elõtti percekben egy kicsit visszaesett a Sopron, de az elõny nem forgott veszélyben, 20 perc után 32-20 állt az eredményjelzõn.

A szünetben a 12 pontig és 6 lepattanóig jutó Kurasova játékát kellett kiemelni. A másik oldalon bár Maurizio Lasi bízott a gyõzelemben, de az elsõ 20 percben nem szavazott bizalmat Janel McCarville-nek. Az olasz szakvezetõnek azonban be kellett látnia, hogy az amerikai nélkül nem megy, így a harmadik negyedre beküldte Euroliga-gyõztes légiósát.

Erõsödtek az olaszok, de érdemben nem sikerült közelebb kerülniük. Ebben a szakaszban a Sopronnak sem ment igazán, miután az elsõ félidõvel ellentétben ismét elõtérbe kerültek az egyéni megoldások. 5 perc játék után 38-31-nél kritikus pillanatához érkezett a mérkõzés, ekkor támadhatott a Schio, hogy még közelebb kerüljenek. Ez végül elmaradt, Macchi triplája nem talált utat a gyûrûbe és innentõl kezdve újra soproni kézben volt az irányítás. A harmadik negyed végjátékában ismét elkezdett hízni a differencia, az olaszok hiába kértek idõt és forgatták a csapatukat, 30 perc játék után 52-38-ra lépett el a magyar bajnok.

A negyedik negyed elején másfél percig nem találtak be a csapatok, majd Szabó Fanni két büntetõje után már 54-38-at mutatott az eredményjelzõ. Gyakorlatilag ekkor el is dõlt a gyõztes kiléte. Az utolsó 6 percben az olaszok játékában már nem volt benne a fordítás, bár tisztességesen végig hajtották az utolsó perceket, a Sopron pedig felszabadultabban játszhatott. Remek megoldásokat láthattunk, elég Fegyverneky vagy Zavecz dupláját kiemelni. A mérkõzés vége 69-54 lett. A múlt heti csalódást keltõ produkció után a Zavecz (17 pont), Kurasova (14 pont), Fegyverneky (12 pont) trió vezérletével szépen búcsúzott az Euroliga 2011/2012-es kiírásától a Sopron.

Összességében 4 gyõzelemmel és 8 vereséggel zárta idei nemzetközi kupaszereplését Székely Norbert együttese. A magyar bajnok az összes olyan találkozóját hozta, amit a szezon elõtt a „nyerhetõ” kalapba soroltunk. Az igazi bravúrgyõzelem elmaradt, a hosszú évek tapasztalata azonban megmutatta, hogy egy csapat csak akkor érheti el a rájátszást, ha az egyik jobb képességû riválisát legalább egyszer el tudja csípni. A reális erõviszonyok alapján erre idén nem volt mód.

Eredmény

Uniqa-Euroleasing Sopron–Beretta Famila Schio 69–54 (18–14, 14–6, 20–18, 17–16)

Statisztika

Hirdetés