Hirdetés
Archivum

Szépített a Sopron a bajnoki döntõben:

:

Hirdetés

Végig vezetve, magabiztosan nyert a Sopron a magyar bajnoki döntõ harmadik mérkõzésén, ezzel 2-1-re módosítva az állást összesítésben. A bajnoki cím megszerzésének terhe alatt összeomló pécsiek telt háznyi publikum elõtt egy percig nem vezettek és gyõzelmi esélyeik sem voltak.

Vasárnap este régen látott tömeg gyûlt össze a pécsi Lauber Deszõ Városi Sportcsarnokban. Már-már a hõskort idézte az érdeklõdés, fél órával a feldobás elõtt még az utcán kígyózott a sor bejutásra várva. A kiéhezett publikum bajnokavatásra érkezett, amire minden esély megvolt, mivel a pécsiek az elsõ két mérkõzést összességében magabiztosan hozták.

A döntõ harmadik felvonása nem a hazaiak kedve szerint indult. Már az elsõ percekben látszott, hogy Iványi Dalmáék nem tudják felvenni azt a ritmust, amivel az elsõ két összecsapást uralták. A Sopron gyorsan el is lépett 0-5-re. A pécsiek rengeteget hibáztak a statisztikai lapon szinte csak az eladott labdák és a dobás kísérletek mellett nõttek a számok. Ennek megfelelõen a játékrész végjátékában 5-14-nél már a 9 pontot is elérte a differencia. Bár Quigley triplája után volt egy kisebb fellángolása a fehér mezeseknek, 10 perc játékot követõen így is 10-17 állt az eredményjelzõn.

A sok hiba az elsõ periódusban percrõl percre görcsösebbé tette a hazaiakat és ez a görcs a második negyedben sem oldódott. A második szakasz elején 10-21-nél gyorsan a lélektani 10 pont fölé ugrott a különbség. A Sopron végig kézben tartotta az irányítást, amihez kellettek az extra egyéni megoldások is. Az elsõ két találkozón sokat hibázó Coleman ezúttal megvillantotta klasszisát, míg a többek között triplát is szerzõ Horti már-már a súlyos vállsérülése elõtti idõket idézte. Miközben a vendégeknél számos kiemelkedõ egyéni teljesítményt láthattunk, a pécsieknél a húzóemberek még az „erõs átlagos” szintet sem érték el. Iványi Dalma az egész mérkõzésen 1 pontig jutott és a mezõnybõl nem is talált be. Quigley alig vállalt dobást és a teljes találkozón összesen két tripla került a neve mellé. Fegyverneky pedig sokat vállalt ugyan, de csak 25%-al értékesítette a duplákat.

A második negyed végére 10 pont felett kezdett állandósulni a differencia. A döntõ pillanatok a félidõ elõtti utolsó két percben érkeztek el. Ekkor egy kicsit megakadt a soproni gépezet, melynek köszönhetõen 22-38-ról 27-38-ra változott az állás, a hazaiak elõtt pedig többször is megnyílt a lehetõség, hogy 10 pont alá jöjjenek a 15 perces pihenõ elõtt. Ez azonban elmaradt, Coleman 2+1-es megoldása után pedig 27-41-re módosult az állás.

A félidõre kialakult 14 pontos különbség így már komoly elõnyt jelentett. Amikor pedig a harmadik negyed elején ez a differencia nem csökkeni kezdett, hanem 5 perc alatt 20-ra hízott, minden lényeges kérdés eldõlt. Ekkor még bõven lett volna idejük fordítani a hazaiaknak, de a nagy akarással egyre pontatlanabb megoldások párosultak.
 

A negyedik negyed 40-61-rõl indult. Még sikerült egy-egy támadás erejéig 20 pont alá jönniük a pécsieknek, de ennél többre nem futotta az erejükbõl. Látva az alapcsapat tehetetlenségét, 6 perccel a lefújás elõtt Zeljko Djokic pályára küldte a padról a kiegészítõ embereit, ezzel lényegében megkezdve a tartalékolást a negyedik meccsre, melynek szükségességét ekkor már kész tényként kezelhettük. Az utolsó 5 percben a Sopron néhány szép megoldással bebiztosította 20 pont feletti gyõzelmét. A lefújás pillanatában végül 56-80 állt az eredményjelzõn. A gyõztes csapatból Tamane 15 és Horti 13 ponttal vette ki a részét a sikerbõl. A pécsieknél egyedül a 14 pontos Griffin játszott tudásának megfelelõen.

Ezen az estén szerepet cseréltek a csapatok. Míg az elsõ két mérkõzésen a baranyaiak bizonyultak erõsebbnek mentálisan és a soproni csapaton érzõdött, fõleg a második összecsapáson, hogy a gyõzelmi kényszer bénítólag hatott. Addig most a pécsiek nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy a zsúfolásig megtelt leletón a vendég tábor tagjain kívül mindenki a sikerüket és a bajnoki cím felszabadult ünneplését várja. Azzal, hogy az elsõ percekben, az elsõ két találkozóval ellentétben, Székely Norbert együttese magához ragadta a kezdeményezést, az alkalomból adódóan az átlagosnál jóval feszültebb Pécs úgy elbizonytalanodott, hogy összességében egy percig nem volt reális gyõzelmi esélye.
 

Hogy ez a mérkõzés a párharcban mit jelent, az majd csak kedden este derül ki. Ha az eddig magabiztosnak látszó címvédõben ott marad a tudat, hogy a bajnoki cím kapujában bukhatnak el, akkor ebbõl Honti Katáék olyan elõnyt kovácsolhatnak, amivel a maguk javára billenthetik a párharcot. Az érem másik oldalán viszont ott van, hogy még mindig a Pécs van elõnyben és kedden még a soproni vállakat fogja nyomni az a teher, hogy mindenképpen gyõzni kell, különben vége a szezonnak.

Eredmény

Pécs 2010–MKB-Euroleasing Sopron 56–80 (10–17, 17–24, 13–20, 16–19)

Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása 2-1- a Pécs javára.

Statisztika

Hirdetés